Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) Nedir?

test Pedodonti, bebek, çocuk ve ergenlerin (0-18 yaş) ağız ve diş sağlığı ile ilgilenen bir diş hekimliği uzmanlık dalıdır. Pedodonti; çocukların süt dişleri ve kalıcı dişlerinin sağlıklı olarak korunmasını sağlar. Çürük, travma, kalıtımsal etkenler gibi durumların dişlerde oluşturduğu hasarı tedavi eden uygulamalar sunar.

Pedodontist (Çocuk diş hekimi) Kimdir?

Pedodontist, diş hekimliği fakültesinden mezun olduktan sonra ayrıca ‘Çocuk Diş Hekimliği‘ üzerine 4 yıl doktora yaparak uzmanlaşmış çocuk diş hekimidir.

Pedodontist, çocuk sağlığı, çocuk gelişimi, çocuk psikolojisi, davranış yönlendirme teknikleri ve çocuklarda ağız-diş sağlığı gibi konularda özel eğitim alır.

Çocuk diş hekimi / Pedodontist neler yapar?

Çocuk diş hekimleri yani pedodontistler, diş hekimliği fakültesinden mezun olduktan sonra 4 yıl boyunca çocukların biyolojik ve psikolojik gelişimleriyle ilgili eğitim alarak uzmanlaşırlar. Çocuk diş sağlığına dair problemlerin önceden tespit edilerek önüne geçilmesine dair kapsamlı bilgi edinirler.

Pedodontide işleyiş iki ana unsur üzerinden yol alır.

  1. Çocuk diş hekimi çocukların ağız yapısındaki problemlerle ilgilenir, çürük diş gibi hasarlı yapıları tedavi eder.
  2. Ağız yapısını ve dişleri koruyucu önlemleri ebeveynlere aktararak aile içerisinde bilincin artmasını sağlar. Çocuğun dişlerini ileride de kullanabilmesi için aileleri koruyucu sağlık üzerine kapsamlı bir şekilde bilgilendirir.

Pedodontist, ailelerin diş hastalıklarına neden olan etkenleri anlamasını sağlar. Çocuklarının diş sağlığını nasıl koruyacaklarına dair doğru bilgi verirler. Uzmanlık alanı olarak çocukları seçmiş olan pedodontist, çocukları anlamak ve onlara yardımcı olmak üzere kendisini hazırlar. Hekimlik bilgilerini çocuk dilinden anlayan yorumuyla tedaviye aktarır.

Pedodontist, diş hekimliği alanındaki tedavilerin hepsini çocuklara özel bir şekilde uygulayabilir.

  • Çocuğunuzun kaygısını en aza indirerek tedavilerini uygular. Bu sayede çocuğunuzda oluşabilecek diş hekimi korkusunun da önüne geçmiş olur.
  • Çürük risk grubunu değerlendirir ve uygun olan çürük koruma programını (fissür örtücü, yerel flor uygulaması, beslenme, ağız hijyeni motivasyonu gibi) oluşturur.
  • Çocuklar büyüme-gelişim döneminde olduğu için çene büyümesi ve dişlenmeyi takip eder, gerektiğinde koruyucu-önleyici ortodontik tedavilerle diş çapraşıklıklarını önlemiş olur.
  • Daimi diş eksikliği olduğu durumlarda protez yaparak estetik görüntüyü ve çiğneme fonksiyonunu sağlar.
  • Özel gereksinimli çocukların ve kaygı düzeyi yüksek çocukların lokal ya da genel anestezi ile diş tedavilerini yapar.

Çocuğumun ağız-diş sağlığı için neden bir pedodontiste danışmalıyım?

Çocukluklarda ağız-diş muayenesi ve tedavisi sırasında doğru bir yaklaşım oldukça önemlidir. Aksi takdirde çocuklarda diş hekimi korkusu oluşabilir. Aynı zamanda çocuklar büyüme-gelişme döneminde oldukları için hem metabolizma hızları yetişkinlerden farklıdır hem de süt dişleri ve genç kalıcı dişlerin yapısı da yetişkin dişlerine göre oldukça farklıdır. Bu nedenle çocuk ve yetişkin dişlerinin tedavileri farklı olmaktadır. Çocuklara yaklaşım ve çocuk ağız diş sağlığında en kapsamlı bilgiye sahip diş hekimleri pedodontistlerdir. Bu nedenle çocuğunuzun ağız ve diş sağlığını garanti altına almak adına bir pedodontiste danışmanızda fayda vardır.