Önleyici Ortodonti

Ortodontik Problemler Nelerdir?

Dişlerde ve çenede oluşan yanlış konumlanmalar ortodontik problemlerdir. Çapraşık dişler, yanlış konumlanmış üstten gelen dişler, öne yada geriye konumlanmış çene gibi farklı ağız yapıları ortodontinin tedavi alanına girer.

Ortodontik Bozukluklar Nasıl Oluşur?

Ortodontik bozukluklar genetik faktörler etkisiyle oluşabileceği gibi sonradan da oluşabilir. Parmak emme, emzik emme, yanlış yutkunma sonucu çene yapısı ve dişlerde bozulmalar oluşabilir.

Dişlerin arayüzlerinde oluşmuş çürükler zamanında tedavi edilmediğinde dişlerde kaymaya ve bozulmaya neden olabilir. Düşme zamanı gelmeden önce süt dişlerinin çekimi dişlerde kayma ve bozulma nedenidir. Bebeklik yutkunması dediğimiz yutkunurken dilin dişlerin arasına girmesi durumunda da bu alışkanlık 3 yaşında sonra uzun süre devam ederse alt ve üst ön kesici dişlerin arası açılarak ortodontik bozukluk meydana gelir. Sürekli ağızdan nefes alan çocuklarda üst damağın daralması ve derinleşmesi ortodontik bozukluklara neden olan faktörlerdir.

Ortodontik Tedavi neden önemlidir?

Ortodontik tedaviye çoğunlukla estetik kaygı sebebiyle başvurulmaktadır. Ortodontik tedaviler estetik görünüm sağlar. Rahat ve güzel bir gülüş için oldukça önemlidir. Ortodontik tedavi ağız ve diş sağlığı için de oldukça büyük bir öneme sahiptir. Dişlerdeki çapraşıklık, dişlerin düzgün temizlenebilmesine engel olarak çürük oluşumu ve diş eti hastalıklarına sebep olur. Ağız solunumu ve parmak emme alışkanlığı olan çocuklarda, çocuk dişlerini kapattığı zaman alt keser dişler ile üst keser dişlerin arası açık kalır. Bu duruma ön açık kapanış denir. Bu çocuklar uyurken ağızları açık kalır ve ağız kuruluğuna bağlı çürükler meydana gelir. Ayrıca ön açık kapanışı olan çocuklar bazı sesleri tam çıkaramayabilir. Sesleri düzgün çıkaramama durumu dişsel bir problemden kaynaklanıyorsa ortodontik tedavi fonasyonun düzelmesinde de faydalı olabilir.

Önleyici Ortodontik Tedavi Neleri Kapsar?

Önleyici ortodontik tedaviler, çoğunlukla süt dişleri ve daimi dişlerin birlikte ağızda bulunduğu karma dişlenme döneminde yapılan ortodontik tedavilerdir. Hastanın mevcut bozukluğunun daha da ilerlememesi, kalıcı hale gelmemesi ya da dişlerine zarar vermemesi için erken dönemde yapılan ortodontik tedavi şeklidir. Hasta tarafından takılıp çıkarılan apareyler ile yapılır. Dar olan diş kavsi genişletilebilir, bazı dişler yerlerine getirilebilir. Parmak emme veya yanlış yutkunma gibi alışkanlıklarda bu alışkanlıkları engelleyecek apareyler yapılabilir. Bu tedaviler bazı vakalarda çocuğunuzu sabit ortodonti tedavisine hazırlar. Bazı vakalarda ise sabit tedaviye ihtiyaç duyulmadan bu apareylerle problem çözülebilir.