Çocuklarda Ön Diş Dolgusu Yaptırmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

on-dis-dolgusu

Ön diş dolgusu, çocuklarda kimi zaman zorunlu olarak uygulanması gereken bir tekniktir. Genellikle ön diş dolgusu nedir, nasıl yapılır, diş dolgusu ne kadar sürer konusunda yetişkinler bilgi sahibidir. Fakat çocuklarda diş dolgusu diş tedavisi denildiğinde durum biraz farklılaşmaktadır. Çocuklarda nadiren estetik sebepten dolgu gerekebilirken çoğunlukla zorunluluktan (çürük, kırık vb.) ön diş dolgusunun yapılması gerekir. Estetik diş dolgusu olarak planlanmasının sebebi hastanın ağız yapısında kötü görünüm oluşmasını engellemektir.

Ön Diş Dolgusu Nedenleri

on-dis-dolgusu Ön diş dolgusu, işlev ve estetik etkileri olan bir işlemdir. Bu tedaviye ihtiyaç duyulmasının farklı nedenleri bulunmaktadır. Yaygın olan nedenler için aşağıda yer alan tablo incelenebilir:

Nedenler Açıklamalar
Çürük Dişlerde meydana gelen çürükler, zamanla diş minesinin zayıflamasına ve burada kayıpların oluşmasına yol açar. Çürük tedavisinden sonra bu boşluklar dolgu ile kapatılır.
Kırık Diş Travma ve kaza gibi nedenlere bağlı olarak oluşan diş kırıkları, diş sağlığı açısından ciddi bir risktir. Kırıklar, ön diş dolgusu ile tedavi edilir.
Aşınma Diş sıkma ve gıcırdatma ya da daha farklı nedenlerden dolayı diş yüzeylerinde aşınma meydana gelebilir. Çürükler için risk faktörü olan bu durumlar, dolgu ile giderilmektedir.
Estetik Dişler arasındaki boşluklar veya çapraşıklıklar estetik açıdan kaygılara neden olur. Bunlar ve benzeri diğer estetik kaygıların giderilmesi için ön diş dolgusu tedavisi yapılabilir.

Buradaki nedenler, diş dolgusu ne kadar sürer sorusunun yanıtı ile de yakından ilgilidir. Problemin türüne bağlı olarak tedavi süresi farklılık gösterir.

Çocuklarda Ön Diş Dolgusu Neden Yapılır?

on-dis-dolgusu Çocuklarda uzman diş hekimi tarafından dolgu uygulaması büyük bir dikkatle yapılmaktadır. Özellikle dişe dolgu yapılacağı kararı verildikten sonra hastada olumsuz duygulara engel olunmalıdır. Çocuk, herhangi bir acı duymadan konfor alanında uygulamaya geçilmektedir. İyi bir uygulama kadar kompozit dolgu yapılacak dişe doğru karar vermek gerekir. Diş hekimliği mezunu olup uzmanlık alanını çocuk diş hekimliği üzerine yapan kişiler gerekli durumlarda gerektiği şekilde ön diş müdahalesinde bulunmaktadır.

A – Kırık Ön Diş Dolgusu

Çocuklarda ön diş dolgusu yapılmasının en büyük sebebi dişte meydana gelen kırılmalardır. Dönemlerinin getirdiği hareketlilik ile birlikte çocuklarda düşmeye bağlı olarak kırıklar çok sık oluşur. Müdahale edilmediğinde ekstra sorunlar da ortaya çıkacaktır. Dişin kırık kısmını tamamlamak, yemek yerken rahat etmesi için, kırık bölgeden bakteri sızıntısı ile dişin içindeki canlı pulpa dokusunun enfekte olmaması için ileride kanal tedavisi ya da dişin çekimi gerekmemesi için dişe dolgunun yapılması gerekir.

B – Çürüğün Yayılmasını Engelleme

Estetik ön diş dolgusu çürükleri gidermek amacıyla da yapılabilmektedir. Biberon kullanımı, gece beslemesi, abur cubur tüketimi ve yetersiz hijyenden dolayı çocuklarda çürük meydana gelir. Oluşan çürüklerin yayılmasını engellemek amacıyla ön diş estetik dolgu uygulamaları yapılmaktadır. Çürük dişten tamamen uzaklaştırılır ve temizlenir. Daha sonra temizlenen, aşınan noktaya dolgu malzemesi yerleştirilerek doğal diş görünümü elde edilir.

Çocuklarda Çürük Ön Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

on-dis-dolgusu
Ön Diş Dolgusu

Yetişkin olmayan bireylerde ön dişe dolgu yetişkinlere benzer bir uygulama ile gerçekleştirilmektedir. Hastanın rahatsızlık duymaması temel amaçlardan birisidir. Diş hekimi tarafından önce ağız ve diş yapısı incelenmektedir. Ön diş eğer çürükse önce çürük kısmın temizliği gerçekleşir. Kırık olma durumlarında da yüzeysel temizlik sağlanır. İkinci aşamada dolgu miktarına karar verilerek ön dişe dolgu yapılır. Dişin doğal görünüme sahip olduğuna emin olunduktan sonra işlem bitirilmektedir.

Yetişkinlere uygulanan tedaviden farklı olarak buradaki süreçte iletişim çok önemlidir. Yetişkinlerde dahi diş tedavilerine karşı olan kaygı, çocuklarda daha yüksektir. Bu kaygının diş hekimi korkusuna dönüşmemesi için diş hekiminin çocuklarla kaliteli bir iletişim kurması ve onları rahatlatması gerekir. Bu aşamadan sonra ise normal prosedüre göre tedavi gerçekleştirilir.

Dr. Sevil Borbay, bu alandaki deneyimi ve çocuklarla kurduğu etkili iletişimi sayesinde ön diş dolgusu tedavisini sorunsuz ve başarılı olarak tamamlamaktadır. Çocuklara uygulanan diş dolgusu ve diğer tedaviler hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Diş Dolgusu Ne Kadar Sürer?

Diş dolgusu ne kadar sürer? Hastalar tarafından merak edilen konulardan biri olan tedavi süresi, hastanın ve dişlerinin durumuna göre farklılık gösterir. Ayrıca kaç dişe dolgu yapılacağı, hangi dolgu türünün kullanılacağı gibi hususlar da bu noktada önemlidir. Dolayısıyla diş dolgusu ne kadar sürer sorusuna net bir yanıt vermek mümkün değildir.

Her ne kadar süreye dair net ifadeler kullanmak mümkün olmasa da ön diş dolgusu için gerekli olan süre ortalama 30-45 dakikadır. Ancak farklı etkenlere göre bu sürenin daha kısa veya daha uzun olabileceği unutulmamalıdır.

1 – Ön Diş Dolgusu Ne Kadar Sürer?

Uygulama yapılacak diş sayısına ve bu dişlerin durumuna bağlı olarak diş dolgusu ne kadar sürer sorusunun yanıtı değişiklik gösterecektir. Aynı zamanda çocuğun ortama ve sürece olan uyumu da oldukça önemlidir. Daha önce olumsuz bir diş hekimi süreci bulunmuyorsa ve yönergeleri takip edecek bir yaştaysa ortalama olarak bir diş 15-20 dakikada tamamlanacaktır.

Şayet çocuğun yaşı küçükse bununla birlikte korkusu da bulunuyorsa zamanın artması beklenmektedir. Diş hekimi tarafından önce ortama uyum sağlaması üzerine çalışılır. Doktor ile arasında güven duygusu geliştikten sonra asıl işleme geçilecektir. Bahsedilen durumlar göz önünde bulundurulduğunda süre 1 saati de bulabilmektedir.

2 – Çürük Diş Dolgusu Ne Kadar Sürer?

Çürük dişlere yapılan dolgudan önce çürüğün temizlenmesi gerekir. Çürüğün yayıldığı tüm alanlar dikkatli ve özenli şekilde temizlenir. Çürük tamamen temizlenmediği takdirde dişlere hasar vermeye devam eder. Bundan dolayı dolgudan önce bu işlemin eksiksiz olarak yapıldığından emin olunması gerekir.

on-dis-dolgusu Diş dolgusu ne kadar sürer sorusunun cevabı için çürüğün ne kadar sürede temizlendiği çok önemlidir. Çürük dişlere yapılan dolgular ortalama olarak 45 dakika sürer. Çürüğün durumuna göre süre daha uzun da olabilir.

3 – Estetik Dolgu Ne Kadar Sürer?

Diş dolgularında yaygın olarak kullanılan amalgam, gümüşi rengi nedeniyle estetik kaygılara neden olabilmektedir. Özellikle ön dişlerde bu kaygılar çok daha yüksektir. Bundan dolayı ön dişlere amalgam yerine kompozit dolgular yapılmaktadır.

Kompozit dolgular, halk arasında estetik dolgu olarak da bilinen uygulamadır. Kompozit dolguların uygulanması için öncelikle dişin hazırlanması gerekir. Özellikle çürük varsa çürükler temizlenmeli ve diş, dolgu için hazır hale getirilmelidir. Sonrasında izlenen adımlar ise şu şekildedir:

  • İlk olarak kompozit dolgu malzemesi ilgili dişe uygulanır.
  • Sonrasında bu malzeme şekillendirilir ve diğer dişlerin şekline benzer bir şekil alması sağlanır.
  • Isırma kontrolü yükseklik ayarı yapılır ve diğer dişlerle aynı hizada olması sağlanır.
  • Son olarak da özel bir ışın kullanılarak, kompozit malzemenin sertleşmesi sağlanır.

Diş dolgusu ne kadar sürer sorusunun yanıtı, estetik amaçlı işlemler için ortalama 60 dakikadır.

4 – Kanal Tedavisinden Sonra Dolgu Ne Kadar Sürer?

Kanal tedavisinde, öncelikle pulpa dokusu ve diş kökünde yer alan sinirler ve kan damarları temizlenir. Kanal tedavisinin normal dolgudan en önemli farkı bu uygulamalardır. Diş kökü tamamen temizlendikten sonra ise dolgu uygulamasına başlanır.

Diş kökünün temizlenmesinin ardından dolgu için diş hazır olduğundan yapılan işlem çok uzun sürmez. Ortalama 10-20 dakika içerisinde işlem tamamlanır. Ancak burada da diş dolgusu ne kadar sürer sorusunun yanıtının hastalara göre değişeceği unutulmamalıdır.

Çocuklarda Ön Diş Dolgusu Acıtır mı? Ön Diş Dolgusu Yaptıranlar ve Yorumları

Ebeveynler tarafından en çok tartışılan, merak edilen hususlardan birisidir. Diş hekimleri hiçbir hastasının olumsuz duyguya kapılmasını istemez. Söz konusu çocuklar olduğunda büyük bir hassasiyetle duruma yaklaşım sergilenir. Diş anestezi ile uyuşturularak yapıldığında acı hissedilmez, uygulama esnasında sadece malzemelerin dişe değmesi ve çıkan sesten dolayı çocukta endişe oluşabilir. Fakat acı duyması söz konusu olmayacaktır.

Diş dolgusu ne kadar sürer sorusunun yanıtı, bu noktada önemlidir. Çocuklar, tedavi sırasında gerilebilir veya aşırı kaygı duyabilir. Doğru bir iletişim ile çocuklar rahatlatıldığında, diş hekimi tedaviyi daha hızlı ve daha sorunsuz olarak uygulayacaktır.

on-dis-dolgusu Ön Diş Dolgusu Sonrası Çocuklar Nelere Dikkat Etmeli?

Ön dişe dolgu yaptıran çocuk hastanın ve ebeveynlerin dikkat etmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Öncelikle çocuğun ilk gün çok soğuk ya da sıcak gıdalar tüketmemesi önerilmektedir. Böylece olası hassasiyetin de önüne geçilmiş olacaktır.

Diğer taraftan ebeveynlerin çocuğunu destekleyerek ağız hijyenine dikkat etmesi konusunda motivasyon sağlaması gerekir. Özellikle çürüğe bağlı olarak dolgu yapıldıysa tekrarlamaması amacıyla önleyici işlemler yapmak şarttır. Düzenli fırçalama ve ağız hijyeni sağlanmalıdır.

Diş Dolgusu Ne Kadar Dayanır?

Diş dolgusu ne kadar sürer sorusu kadar uygulanan tedavinin ne kadar kalıcı olacağı da önemlidir. Ön diş dolgusu veya farklı bir konumda yer alan dişe yapılan dolgunun ömrü, farklı unsurlara göre değişmektedir. Bu noktada etkili olan unsurlar şu şekildedir:

  • Dolgu malzemesi
  • Dişin çürük durumu
  • Diş ve ağız bakımı alışkanlıkları
  • Beslenme alışkanlıkları
  • Diş hekiminin deneyimi

Görüleceği üzere dolguların ömürleri üzerinde farklı unsurlar etkilidir ve bundan dolayı net süre vermek çok zordur.

Bu noktadaki en önemli etkenlerden biri dolgu türüdür. Günümüzde kullanılan farklı türde dolgular olmasına karşın amalgam ve kompozit dolgular, diğerlerine göre daha fazla kullanılmaktadır. Amalgam dolgular, daha dayanıklı ve uzun ömürlü yapıya sahiptir. Söz konusu dolgular, doktor talimatlarına uyulması durumunda ortalama 15 yıl sorunsuz şekilde görevini yerine getirir. Ancak metalik bir renge sahip olması, estetik açıdan dezavantajlı olmasına yol açar.

Diğer seçenek ise kompozit dolgulardır. Kompozit dolgular ise ortalama 7-10 yıl boyunca işlevlerini yerine getirir. Amalgama göre daha dayanıksız oldukları bilinir. Ancak doğal diş rengi ile uyumlu olması, estetik açıdan önemli avantaj sağlar. Ön diş dolgusu tedavisinde, bu özelliği nedeniyle öne çıkar.

Diş hekiminin deneyimi, buradaki bir diğer önemli etkendir. Deneyimli diş hekimleri, dolguların uzun ömürlü olması için dikkat edilmesi gereken detaylara daha hakimdir. Dolayısıyla yapılan tedaviler daha etkili sonuçlar vermektedir. Dr. Sevil Borbay, çocuklara yapılan dolgular konusunda ciddi bir deneyime sahiptir. Dolgu tedavisi hakkında bilgi almak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Hangi Çürüklere Dolgu Yapılmaz?

Dolgu, çürüklerin tedavisinde de kullanılan bir yöntemdir. Çürük nedeniyle diş dokusunda meydana gelen kayıpların giderilmesi ve diş kökünün bakterilerden korunması için yapılır. Ancak her çürük dişe bu tedavi uygulanamaz. Dolgunun tek başına yeterli olmayacağı çürükler şunlardır:

  • Diş köküne ulaşan çürüklerde dolgu tek başına istenen sonucu vermez ve dişin kurtarılmasını sağlamaz. Bunun yerine, diş kökünün kapsamlı şekilde temizlenmesini de içeren kanal tedavisi yapıldıktan sonra dolgu tercih edilir.
  • Diş eti çekilmesinden kaynaklı çürüklerde diş eti operasyonu yapılır. Eğer diş eti operasyonunun yapılması mümkün değilse diş çekimi değerlendirilir.
  • Travmaya bağlı olarak büyük kısmı kırılan, dolgunun yeterli olmayacağı dişlere bu tedavi uygulanmaz.
  • Çürük nedeniyle diş dokusunun büyük kısmının kaybedildiği durumlarda dolgu yerine kaplama diş tedavisi tercih edilebilir.

Kırık Ön Diş Dolgusu Fiyatları 2023

Ön diş dolgusu fiyat seviyesi farklı unsurlara göre değişir. Bu noktadaki en önemli unsurlardan biri, dolgunun türüdür. Ön diş estetik dolgu fiyatları ile estetik olmayan dolgunun fiyatları arasında dahi belirgin bir fark vardır.

Diş dolgu fiyatları 2023 yılında çok sık değişiklik göstermektedir. Eğer çocuğunuzun dişlerinde problem olduğunu düşünüyorsanız, kliniğimize başvurabilirsiniz. Dolgu fiyatları başta olmak üzere tüm konuda bilgi alabilirsiniz. Aynı zamanda çocuğunuzun daha sağlıklı bir ağız, diş yapısına sahip olmasını sağlarsınız.

Ön Diş Dolgusu ile İlgili Sık Sorulan Sorular

on-dis-dolgusu Ön diş dolgusu ile ilgili sık sorulan sorular ve söz konusu soruların yanıtları aşağıda yer almaktadır.

1 – Ön Diş Dolgusu Düşerse Ne Olur?

Ön diş dolgusunun düşmesi durumunda zaman kaybedilmeden diş hekimine başvurulması gerekir. Diş hekimi, yapacağı kontrollerde dişte çürüme veya benzeri bir problemin olmadığını fark ettiğinde, dolguyu yeniden yapar.

2 – Diş Dolgusu Kaç TL?

Diş dolgusu fiyatları; diş hekiminin deneyimi, dolgu türü, dişin konumu gibi unsurlara göre farklılık gösterir. Dolgu tedavisi fiyatlarına ilişkin net rakam vermek çok zordur.

3 – Diş Dolgusu Acıtır Mı?

Çürüklerin temizlenmesi gereken durumlarda lokal anestezi uygulanarak hastaların acı duymaları engellenir. Dişe herhangi bir işlem yapılmadan sadece dolgunun uygulanacağı durumlarda da hastaların herhangi bir acı duymaları söz konusu değildir.

4 – Ön Diş Dolgusu Belli Olur Mu?

Ön diş dolgusu için kompozit malzeme kullanılır. Kompozit malzeme, doğal diş rengi ile uyumludur. Bu sayede dışarından çok fazla belli olması veya estetik problemlere yol açması gibi durumlar yaşanmaz.

5 – Diş Dolgusu Ne Kadar Sürer?

Diş dolgusu, ortalama 30-45 dakika sürer. Ancak hastaların durumuna bağlı olarak tedavi süresi farklılık gösterir.