İltihaplı Diş Çekilirse Ne Olur?

iltihapli-dis-cekilirse-ne-olur

İltihaplı diş çekilirse ne olur? İltihap vücudun enfeksiyonuna karşı verdiği savaşı ifade etmektedir. Dişlerde meydana gelen apseler iltihap dolu enfeksiyonlardır. Peki, iltihaplı diş çekilirse ne olur?

Öncelikle iltihaplı dişin kesinlikle çekilmeyeceği inanışı toplumda yanlış yayılmış bir algıdır. İltihaplı dişlerin çekilmesinde, dişlerin durumu önemli bir yere sahiptir. İltihaplı dişlerin çekilip çekilmeyeceği, durumun akut/kronik olup olmadığına bakılması ile kararlaştırılır.

Bütün dişlerde enfeksiyon oluşması mümkün olsa da enfeksiyon vakalarına bakıldığında bazı dişlerin bu alanda daha fazla öne çıktığı görülür. 20’lik dişlerde bunlardan biridir. 20’lik diş iltihabı belirtileri fark edildiğinde, bu dişlerin çekilip çekilmeyeceği hemen sorgulanmaya başlanır.

Diş İltihabı Belirtileri Nelerdir?

iltihapli-dis-cekilirse-ne-olur Diş iltihabı (enfeksiyonu), diş köklerinde veya diş etlerinde meydana gelen bakteriyel enfeksiyonlardır. Çürükler, kırıklar, çatlaklar, diş eti hastalıkları ve benzeri nedenlerden dolayı oluşan diş iltihapları, kendilerini farklı belirtilerle göstermektedir. Yaygın olarak görülen diş iltihabı belirtileri şu şekildedir:

  • Diş etlerinde kızarıklık
  • Şişlik
  • Aşırı hassasiyet
  • Dişlerin fırçalanması sırasında oluşan kanama
  • Ağız kokusu
  • Konuşma ve yemek yerken zorlanma
  • İlgili bölgede ağrı

Buradaki belirtilerin tamamı görülebileceği gibi birkaçı da görülebilir. Ayrıca belirtilerin şiddeti, hastadan hastaya farklılık gösterir. Örneğin; bir hasta, enfeksiyon nedeniyle şiddetli ağrı yaşarken, farklı bir hastadaki ağrı çok daha düşük şiddette olabilir. Ayrıca 20’lik diş iltihabı belirtileri ile diğer dişlerde görülen enfeksiyonun belirtileri büyük oranda benzerdir.

Diş belirtileri görüldüğünde iltihaplı diş çekilirse ne olur sorusu akıllara gelecektir. Dr. Sevil Borbay, bu sorunun detaylı yanıtını vermekte ve iltihaplı dişe uygun tedaviyi uygulayarak dişin kurtarılmasını sağlamaktadır. Enfekte olan diş tedavisi için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kökü Apseli Diş Çekilir mi? İltihaplı Diş Çekilirse Ne Olur?

Apseli diş çektirenler arasında çoğu zaman dişlerinde akut bir iltihap olmaması durumu gözlenir. Çünkü akut hâlde bulunan apseli diş çekilirse, enfeksiyonun kan ile karışması gibi bir sonucu ortaya çıkar.

İltihaplı dişin çekilmesi sırasında enfeksiyonun kesin olarak kana karışması söz konusu değildir. Bu kavram bir ihtimaldir. Dişte enfeksiyon varken çekilir mi? Çoğu zaman çekilebilir. Ancak önceden de belirtildiği gibi, iltihabın durumu ve nedeni bir diş hekimine kontrol ettirilmelidir.

Tüm bu konular dikkate alındığında iltihaplı diş çekilir mi çekilirse ne olur? Diş dibinde yer alan iltihaplı lezyonlar, apsenin olduğu mevcut dişlerdeki diş eti hassasiyeti, dişlerin uyuşmaması gibi durumlar hekimlerin işini zorlaştırmaktadır. Bu nedenle çoğu durumda apsenin geçmesi için antibiyotik önerilir. Dolayısıyla iltihaplı diş çekilirse ne olur sorusundan önce antibiyotik tedavisi seçeneğinin değerlendirilmesi gerekir.

iltihapli-dis-cekilirse-ne-olur
İltihaplı Diş Çekilirse Ne Olur?

1 – Akut İltihaplı Diş Çekilirse Ne Olur?

Akut iltihaplı diş çekilirse ne olur? Akut haldeki iltihaplı apseli dişin çekilmesi, enfeksiyonun vücuda karışması durumunu bir ihtimal bile olsa ortaya çıkarabilir. Peki, böyle bir durumda kişilerde ortaya çıkacak belirtiler nelerdir?

  • Halsizlik
  • Ateş
  • Titreme
  • Mide bulantısı
  • Grip benzeri belirtiler

Apseli-diş çekimi video örneklerinde görüldüğü gibi, apseli diş eti oldukça hassastır ve dikkatli bir şekilde çekimi yapılmalıdır. İltihaplı apseli dişlerde ağrı uzun süreden beri vardır. Bu nedenle hekimin apseli bir dişe müdahale etme şansı oldukça düşüktür. Dişin kolay uyuşmayacak olması da, apseli dişlere müdahaleyi zorlaştırır.

2 – İltihaplı Diş Antibiyotik Kullanmadan Çekilir mi?

İltihaplı dişlerde antibiyotik kullanımı oldukça yaygındır. Bazı durumlarda dişlerde iltihabın varlığına göre antibiyotik kullanımına gerek duyulmaz. Antibiyotik kullanmadan iltihaplı diş çekilirse ne olur? Hekim dişi muayene ederek, iltihabın hangi nedenden kaynaklandığına karar verecektir. Daha sonra etkili bir tedavi planı yapacaktır.

Doktor dişi çekmeye karar verdiyse bile temizlenerek apsenin inmesi sağlanmalıdır. Akut olmayan iltihaplı diş çekimi oldukça kolaydır. Ancak akut iltihap varlığında diş çekimi hem uğraştırıcı hem de tehlikelidir.

Öncelikle her ağrıyan diş iltihaplı mıdır anlaşılması gerekir. Çünkü dişlerde meydana gelen olası diş çürüğü de ağrıya neden olabilir. Her çürük dişin çekimi de söz konusu değildir. Kanal tedavisi uygulayarak iltihaplı ve çürük dişlerde kurtarılabilir.

Dişlerde şişlik yok ancak çürük kaynaklı bir ağrı söz konusuysa, antibiyotik kullanımına gerek yoktur. Şişlik olduğu halde yine şişliğin sebebi bir çürükse meydana gelen enfeksiyon temizlenir. Bu durumda antibiyotik kullanmadan iltihaplı diş çekilebilir.

Akut Diş İltihabı ile Kronik Diş İltihabı Arasındaki Farklar Nelerdir?

iltihapli-dis-cekilirse-ne-olur İltihaplı diş çekilirse ne olur? Bu sorunun cevabı, enfeksiyonun akut mu, yoksa kronik mi olmasına göre değişir. Dolayısıyla bir iltihabın akut ya da kronik olup olmadığının anlaşılması için aralarındaki farklara bakılması gerekir. Farklar için aşağıdaki tablo incelenebilir:

Faktörler Akut Diş Enfeksiyonu Kronik Diş Enfeksiyonu
Şiddet Ani başlar ve şiddeti hızlı bir şekilde artar. Yavaş bir şekilde başlar ve ilerlemesi de yavaş olur.
Süre Hızlı başlayıp, hızlı ilerler. Daha uzun süren bir enfeksiyondur.
Semptomlar Şiddetli ağrı, şişlik, hassasiyet, hızlı ilerleme gibi belirtileri vardır. Daha hafif ağrı, hassasiyet, değişken şiddette belirtiler, en ayırıcı farklarıdır.
Neden En önemli nedeni bakterilerdir. Diş kırıkları, çürükler de akut enfeksiyona neden olabilir. Çoğunlukla uzun süre devam eden farklı diş problemlerinin sonucu olarak ortaya çıkar.
Aciliyet Hızlı bir şekilde yayıldığı için tedavisinin acil bir şekilde yapılması gerekir. Tedavi gerektirir. Ancak daha yavaş ilerlediği için akut enfeksiyon daha acildir.
Tedavi Çoğunlukla antibiyotik tedavisi uygulanır. Enfeksiyonun nedenine bağlı olarak uygulanacak tedavi farklılık gösterebilir.

İltihaplı diş çekilirse ne olur sorusu sorulmadan önce iltihabın türünün belirlenmesi gerekir. Zira iltihabın akut veya kronik olmasına göre buradaki sorunun yanıtı farklılık göstermektedir.

İltihaplı 20’lik Diş Çekilirse Ne Olur?

20’lik dişlere düzenli bakım yapılmaması, iltihaplı oluşumlara neden olacaktır. Genellikle diş iltihabının tehlikeli olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle apseli diş çektirdim bunun bir zararı var mı gibi söylemler çok fazla duyulur. 20’lik iltihaplı diş çekilirse ne olur?

Çürük veya başka bir nedenden dolayı 20 yaş dişlerinde, apse durumu gözlenebilir. 20’lik diş iltihabı belirtileri, enfeksiyonun varlığını büyük ölçüde ortaya koyar. Bu nedenle enfeksiyona sebep olan 20’lik dişlerin çekilmesi gerekir. Çünkü enfeksiyonun kana karışması ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır. Enfeksiyonun kana karışması durumunda ufak tefek belirtilerin olabileceği gibi, ciddi sonuçlarda ortaya çıkabilir.

20’lik Diş İltihabı Belirtileri Nelerdir?

iltihapli-dis-cekilirse-ne-olur 20’lik diş iltihabı belirtileri, üçüncü büyük azı dişlerinin kökünde ve çevresinde oluşan enfeksiyona bağlı olarak oluşur. Esasında 20’lik dişlerde olan bu belirtiler ile farklı dişlerdeki iltihap belirtileri benzerdir. Ancak şiddetlerinde ve etkilerinde bazı farklılık vardır.

20’lik diş çıkarma belirtileri dahi diğer dişlerden daha farklıdır. Benzer durum iltihap belirtileri için de geçerlidir. Bu belirtiler şu şekildedir:

  • İlgili bölgede belirgin bir kızarıklık
  • Çenenin arka bölümünün şişmesi
  • İlgili bölgedeki dokularda aşırı hassasiyet
  • Kanama
  • Konuşma ve çiğneme sırasında şiddetli ağrı
  • Kulaklara vuran ağrı
  • Çene ve boyun bölgesinde şişlik

Görüleceği üzere 20’lik diş iltihabı belirtileri, diğer dişlere kıyasla çok daha ağırdır. Öyle ki, kulakları, çeneyi ve boyunu dahi etkilemektedir. Bu süreçte şişliklere ve dişin konumuna göre 20’lik diş yanağa batması gibi durumlarda görülebilir. 20’lik diş yanak yarası, yine görülebilecek farklı durumlardandır. Bunlar, enfeksiyonun direkt olmasa dahi dolaylı etkilerine bağlı olarak oluşabilmektedir. Ayrıca her hastada farklı durumlar görülebileceği unutulmamalıdır.

Enfeksiyon Olan 20’lik Diş Nasıl Çekilir?

20’lik diş belirtileri ile birlikte dişlerin durumunun nasıl olacağı merak edilir. Zira 20lik diş, son çıktıkları için farklı problemlere neden olabilmektedir. 20’lik dişlerin çıkması sürecinde diğer dişleri sıkıştırma, diğer dişlerin köklerine baskı yapma, gömülü kalma gibi problemler yaygın olarak görülmektedir. Bu problemler ise başlangıçta iltihaba neden olmasa dahi bir süre sonra ilgili bölgede iltihaplanma ortaya çıkabilir.

20’lik dişlerin çiğnemedeki fonksiyonlarının az olması ve iltihaplanmalarının çene kemiklerini, kulakları ve diğer dişleri tehdit etmesi nedeniyle çekilmelerine karar verilebilir. 20’lik diş iltihabı belirtileri olan dişin çekilmeden önce enfeksiyondan kurtarılması gerekir. Enfeksiyonun diğer dişlere, dokulara ve kana karışmaması için hastalara antibiyotik reçete edilir.

Antibiyotik tedavisi ile ilgili bölge enfeksiyondan büyük ölçüde kurtarılır. Sonrasında ise klasik yöntemlerle diş çekimi yapılır. Eğer dişler gömülü ise diş çekimi için cerrahi yöntemler kullanılır.

Diş İltihabı Kana Karışırsa Ne Olur?

Dişlerde çürükler, kırılmalar ve aşınmalar gibi durumlar iltihapları meydana getirmektedir. Akut iltihaplarda dişin çekilmesi mümkün değildir. Çünkü iltihaplı dişlerin çekimi sonrası enfeksiyon vücuda hızlı bir şekilde yayılma gösterebilir.

Antibiyotikle kurumayan diş iltihabı olmasına rağmen, dişin çekilmesi sonrasında enfeksiyonun hızla yayılması oldukça yüksektir. Böyle bir durumda, bazı semptomlar meydana gelmektedir. Ateş, halsizlik gibi ufak tefek belirtiler gösterebilir. Ancak organlara, eklemlere ve böbreklere yerleşerek, uzun süreli rahatsızlıklara neden olup hayati bir tehlike de oluşturabilir.

İltihaplı Diş Çekilirse Ne İyi Gelir?

iltihapli-dis-cekilirse-ne-olur Apseli dişlerin çekilmesi artık oldukça kolaydır. Günümüz teknolojisinde, özellikle kronik tedavilerde hekimler teknolojileri kullanarak iltihaplı olan dişleri kolay bir şekilde çekmektedir. İltihaplı diş çekilirse ne olur? Dişin çekildiği bölgede birkaç gün ağrı gözlemlenir.

Diş çekiminin ardından hastanın durumuna bağlı olarak antibiyotik ve ağrı kesici reçete edilebilir. Antibiyotik, enfeksiyonun vücutta farklı bölgelere dağılmamasını sağlarken, ağrı kesici ise hastaların ağrı şiddetlerinin düşmesine imkan verir. Böylece hastalar çok daha konforlu bir süreç geçirir.

Unutulmamalıdır ki, her iltihaplı dişin ve hastanın durumu farklıdır. Dolayısıyla diş çekimi sonrasında uygulanacak prosedür de farklı olabilir. Bu noktada karar, deneyimli diş hekimi tarafından verilir.

İltihaplı diş ağrısı nasıl geçer? İlk önce düzenli ağız bakım solüsyonlarıyla ağız bakımının yapılması gerekir. Bu durum ağrının hafiflemesine yardımcı olacaktır. Ağrı şiddetli olsa bile temizlenerek zamanla azalacaktır. Çekimden sonra tekrar ağrı ve iltihap olması durumunda diş hekimliğine gözükmek gerekir.

Antibiyotik ile Geçmeyen Diş İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?

Antibiyotik tedavisine rağmen iltihabı geçmeyen dişler için iltihaplı diş çekilirse ne olur sorusundan önce, diğer tedavi yöntemlerinin denenmesi gerekir. Diş çekimi, son çaredir ve bundan önce dişin kurtarılması için diğer yöntemler denenmelidir.

Antibiyotikle geçmeyen bir enfeksiyon varsa muhtemelen enfeksiyon diş kökündedir. Böyle durumlarda kanal tedavisi, en uygun yöntemlerden biri olarak dikkat çeker. Kanal tedavisi ile dişin üst kısmı kesilir ve diş köküne ulaşılacak buradaki pulpa dokusu temizlenir. Ayrıca damar ve sinirler de alınır. Sonrasında ilgili bölge dolgu ile doldurulur ve böylece diş köklerindeki enfeksiyon giderilir.

Kanal tedavisinin mümkün olmadığı durumlarda ise diş çekimi son çare olarak değerlendirilir. Böyle durumlarda iltihaplı diş çekilirse ne olur sorusu gündeme gelir. Hastanın durumuna göre önce antibiyotik tedavisi uygulanır ve sonrasında diş çekimi yapılır. İltihabın nedeninin kronik diş enfeksiyonu olması durumunda ise farklı tedavi yöntemleri kullanılabilir.

Dr. Sevil Borbay, iltihaplı dişlerin tedavisinde yeni nesil yaklaşımları benimsemekte ve modern tekniklerle dişlerin kurtarılmasını ve hastaların süreci rahat şekilde geçirmesini sağlamaktadır. İltihaplı diş çekilirse ne olur konusuna ilişkin detaylar için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İltihaplı Diş Çekilirse Ne Olur Konusu ile İlgili Sık Sorulan Sorular

İltihaplı diş çekilirse ne olur konusu ile ilgili sık sorulan sorular ve bu soruların yanıtları aşağıda yer almaktadır.

1 – İltihaplı Diş Çekilirse Ne Olur?

İltihaplı dişin çekilmesi durumunda enfeksiyon kana veya komşu dokulara geçebilir. Böyle durumlarda komşu dokuların ve kandaki enfeksiyonun tedavisinin yapılması gerekir. İlgili türden olumsuzlukların yaşanmaması için akut enfeksiyonlarda öncelikle antibiyotik tedavisinin uygulanması, sonrasında diş çekimi yöntemi uygulanmaktadır.

2 – 20’lik Diş Halsizlik Yapar Mı?

20’lik diş iltihabı belirtileri arasında enfeksiyonun kulak ve boyun bölgesine yayılması da vardır. Bu tür belirtilerden dolayı 20’lik dişler halsizlik gibi etkilere neden olabilir. Ancak sağlıklı 20’lik dişlerin halsizlik yapması veya farklı bir olumsuzluğa neden olması, söz konusu dahi değildir.

3 – 20’lik Diş İltihabı Belirtileri Nelerdir?

20’lik diş iltihabı belirtileri; ilgili bölgede şişlik, kızarıklık, hassasiyet ve ağrı şeklindedir. Enfeksiyonun durumuna göre kulak ve boyun bölgesinde de şişlikler ve ağrı oluşabilir.

4 – Ameliyatsız 20’lik Diş Çekimi Nasıl Yapılır?

20’lik dişler gömülü değilse ve hastanın durumu uygunsa ameliyatsız olarak dişlerin çekimi yapılabilir. Ameliyatsız diş çekimi ile ifade edilmek istenen, diğer dişlerin çekiminde uygulanan yöntemdir.

5 – 20’lik Diş Çıkarken Diş Eti Şişmesi Normal Mi?

Sağlıklı 20’lik dişler çıkarken ilgili bölgede şişliğe neden olabilir. Bu şişlikler dişin çıkmasından sonra kendiliğinden kaybolur. Ancak kısa sürede bu şişlikler kaybolmuyor ve ağrı gibi şikayetlere neden oluyorsa 20’lik diş iltihabı belirtileri olabilir. Dolayısıyla zaman kaybedilmeden uzman bir diş hekimine muayene olunmalıdır.