Dolgu ve Kanal Tedavileri
Bebek ve çocuklarda diş tedavisi için eğlenceli ve sonuç odaklı tedavi çözümleri


Uzm. Pedodontist Dr. Sevil Borbay
Bakırköy Pedodonti Tedavi Kliniği
Tarama ve İlk Muayene İçin
Formu Doldurun

Eğlenmeden tedavi olmuyoruz 🙂 Önce sevimli dostlarımızla biraz oyun oynuyor sonra iki arkadaş gibi gayet sakin bir şekilde tedavimize başlıyoruz. Tedavi sonrasında ise eğlenceli bir sohbet bizi bekliyor 🙂

Dolgu ve Kanal Tedavileri
Çocuklarda diş bakımı, henüz bebeklik çağında başlar. Yalnızca anne sütü ile beslenen minik bebeklerin bile ağız içerisinin temizlenmesi gerekir. Bebeklik döneminde gazlı bez ya da özel ürünler ile yapılan temizlik yeterli olabilir, sonrasında ise yine özel olarak geliştirilen diş fırçasına geçiş yapılmalıdır. Ebeveynlerin çocuklarının ağız sağlığına dikkat etmemesi, birçok sorunu da beraberinde getirir.
Çürük oluşumu, süt dişlerinde en çok görülen problemler arasında yer alır. Ayrıca travmalara bağlı olarak kırılmalar, çatlamalar ya da yapısal, dizilimsel rahatsızlıklara da rastlanılabilir. Çocuklar için gerekli olan diş tedavileri arasındaki dolgu ve kanal tedavileri, ağız sağlığını sağlamada oldukça önemlidir. Sözü edilen bu tedaviler, süt dişleri için de uygulanabilir. Süt dişlerinin yerini kalıcı dişe bıraktığı süre zarfı içerisinde, süt dişlerinin korunması da göz ardı edilmemesi gereken konulardan biridir.

Çocuklarda Kanal Tedavi Nasıl Yapılır?
Çocuklarda kanal tedavisi yalnızca kalıcı dişler için değil, süt dişleri için de tercih edilebilir. Yapılan lokal anestezi sayesinde ağrısız bir tedavi süreci geçer.
Kanal Tedavisi Uygulama Süreci Nedir?
- Öncelikle kanal tedavisinin uygulanacağı bölgenin uyuşturulma işlemi gerçekleştirilir. Sonrasında temizlik işlemleri başlar.
- Kanal açılacak dişte çürük ya da benzeri bir problem söz konusuysa bu çürüklerin ortadan kaldırılması gerekir. Temizliğin ardından yavaş yavaş kanal yapımına geçilir.
- Önce diş, kuron adı verilen bölümden açılır. Ardından kanal uzunluğunun ölçülmesi gerekir. Bu ölçüm sırasında teknolojinin getirdiği tüm yeniliklerden yararlanılır.
- Kök kanallarının içindeki pulpa dokusu çıkarılır ve temizliği sağlanır. Artık kanal açılmış ve temizlenmiştir.
- Açılan ve temizlenen kanallar, uygun görülen aletler aracılığı ile şekillendirilir.
- İdeal şekillere bürünen kanallar, özel aletler yardımı ile tüm bakterilerinden arındırılır ve bu kanalların içi, özel dolgu malzemesi ile doldurulur. Tedavi süreci de bu şekilde tamamlanır.
Çocuklarda Dolgu Nasıl Yapılır?
Kanal Tedavisi Uygulama Süreci Nedir?
- Tedavi öncesinde, ilk olarak sterilizasyonun sağlanması amaçlanır. Sonrasında, tedavinin ağrısız bir şekilde tamamlanabilmesi için gerekli olan lokal anestezi uygulanır. Lokal anestezi etkisini gösterdiğinde tedavi de başlamış olur.
- Dolgu tedavisinin ilk aşamasında, diş üzerinde bulunan çürükler temizlenir. Çürüklerden arınan bölge, doldurulmaya hazır hale gelir.
- İkinci aşamada diş, çürüklerden arındırılmıştır. Sıra, kimyasal madde enjekte etmeye gelir. Az önce açılan çukura kimyasal dolgu maddesi enjekte edilir. Bu aşama ile tedavinin büyük bir bölümü tamamlanmıştır.
- Tedavi, dolgunun şekillendirilmesi ile son bulur. Dolgu, cilalanmadan önce dişin formuna kavuşturulur. Boşluğun tamamının doldurulduğundan emin olunmalıdır. Keskin bölgeler tıraşlanır ve dolgu, kullanıma hazır hale gelir.

Çocuklarda Kanal Tedavi Hangi Yaştan İtibaren Yapılır?
Çocukların ön kısımlarda yer alan süt dişleri 6 – 8 yaş aralığında, arka taraflardaki dişleri ise 12 yaşına kadar sağlıklı bir şekilde ağız içerisinde bulunmalıdır. Bu dişlerde çürüklere rastlanmışsa ilk seçenek dolgu tedavisi olmalıdır ancak dolgunun yeterli olmayacağı durumlarda kanal tedavisi uygulanmalıdır.
İleri Boyutlarda Çürüklerde Kanal Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Çocuklarda Kanal Tedavisine Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?
Diş Tedavisinde Ebeveynlere Ne Tavsiye Edilebilir?
Çocuklarda Dolgu Tedavisine Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?
Çocuklarda diş çürükleri ve kırılmalar, çatlamalar sıklıkla oluşabilir. Aileleri tarafından diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmayan çocuklarda, erken yaşlardan itibaren çürük problemleri baş gösterebilir. Bunun yanı sıra çocuklar, yapıları gereği oldukça hareketli bir zaman geçirirler. Oyun esnasında ya da herhangi bir eylem anında çocuklar, zaman zaman düşebilir. Düşme, çarpma, vurma gibi travmalar da diş problemlerine sebep olabilir. Travmalara bağlı olarak gelişebilecek yapısal bozukluklar, dolgu tedavisini zorunlu kılacaktır. Ancak çatlak ya da kırıkların boyutları büyükse dolgu tedavisi yeterli olmayabilir. Yine aynı şekilde çürük de derin bir etkiye sahipse dolgu tedavisi yerine kanal tedavisi tercih edilebilir.
Çocuklarda Kanal Tedavi Fiyatları?
- Çocuklarda kanal tedavisi fiyatları, hastadan hastaya değişiklik gösterecektir. Bu fiyatın belirlenmesinde dişin durumu başta olmak üzere kanal sayısı ve kullanılan materyal gibi faktörlerden de söz etmek mümkündür. Tedavi sürecinin tamamında olduğu gibi fiyat konusunda da en net ve en kapsamlı bilgi, ilk muayene sonrasında ebeveynlere yapılacaktır.
Çocuklarda Dolgu Fiyatları?
- Çocuklarda dolgu tedavisine ilişkin net bir fiyat aralığı vermek güçtür. Belirli bir standarttan bahsedilebilir ancak her tedavi, farklı bir şekilde fiyatlandırılır. Dolgu yapılacak diş sayısı, çürüğün boyutu, dolgu malzemesinin kalitesi ve dolgu türü, tedavinin fiyatını belirleyen başlıca kriterler olarak kabul edilebilir. Ayrıca dolgu yapımından önce ya da sonra farklı operasyonların yapılması da gerekebilir. Bu durum, genel fiyat üzerinde bir miktar artışa sebep olacaktır. Fiyat konusundaki en net bilgi, ilk muayenenin ardından verilebilir. Hangi tedavi türünün uygulanacağı, ne kadar süreceği gibi bilgiler ile birlikte fiyat konusu da ebeveynlere iletilecektir.
Çocuklarda Dolgu Hangi Yaştan İtibaren Yapılır?
Çocukların diş ve ağız sağlığından bahsederken dişlerin türlerini de göz önünde bulundurmak gerekir. Çocuklar önce süt dişlerini kullanır. Ardından bu süt dişler dökülür ve bunların yerini kalıcı dişler alır. Süt dişlerinin dökülme zamanları kişiden kişiye değişiklik gösterse de ön dişler 6 – 8 yaş arasında, arka bölgedeki dişler de en geç 12 yaşında yerini kalıcı dişlere bırakacaktır. Dolgu tedavisine karar verilecekken bu detay da atlanmamalıdır.
Süt Dişleri Hangi Durumlarda Tedavi Edilmelidir?
Çocukların süt dişleri üzerinde tedaviler uygulamak bazı durumlarda zaruri olacakken bazen de mantıklı olmayacaktır. Süt dişlerinin dökülmesine az bir zaman kala bu dişleri tedavi etmek, zorunda olmadıkça mantıklı gelmeyebilir. Ancak henüz erken yaşlarda görülen problemler, vakit kaybetmeden çözüme kavuşturulmalıdır. Yani 3 – 4 yaş aralığındaki miniklerde herhangi bir çürük problemine rastlarsanız dolgu tedavisi yaptırabilirsiniz. Çürüğün derin olması halinde ise uzman diş hekimleri, dolgu tedavisi yerine kanal tedavisini tavsiye edecektir.
En Güncel Tedavi Yöntemleri En Modern Cihazlar İle Birleşti
Uzm. Dr. Sevil Borbay





