Diş Renklenmesi İçin Hangi Tedavi Yöntemi Kullanılır?

Diş renklenmesi hem süt dişler de hem de kalıcı dişlerde karşılaşılan bir durumdur. Bu renklenme problemi ön dişlerde de görüldüğü için estetik kaygılara da yol açmaktadır. Renklenmeler birçok renkte görülebilir. Ama en çok rastlanan renkler sarı, kahverengi, turuncu ve gridir.

Bir çocukta bu duruma rastlandığında aileler ilk etapta çocuklarının dişlerinin çürüdüğü hissine kapılabilir. Fakat bu dişin çürümesi demek değildir. Bu problemin birçok nedeni olabilir. En sık rastlanan nedenler ise;

  • Ağız hijyenine yeterince dikkat etmemek
  • Renk vermeye sebep olan bazı bakterilerin ağızda artış göstermesi
  • Demir ilacı kullanmak

Şeklinde sıralanabilir.

Diş Renklenmesi Nasıl Geçer

Dişin en dışardaki katmanı olan mine tabakası gözenekli bir yapıya sahiptir. Bu gözenekler mikro düzeydedir. Renkli yiyecekler ya da asitli içecekler tüketildiğinde de bu yapının renginin değişmesine sebep olur. Sadece yiyecek içecekler değil kalıtsal nedenlerden dolayı da diş renklenmesi meydana gelebilir.

Diş fırçalamak, bu renklerin önlenmesine ve dişlerin temizlenmesine elbette yardımcı olur ancak zararlı yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi halinde dişin rengi kalıcı olarak da değişecektir. Bu problemden kurtulmak isteyen hastalara ise beyazlatma işlemi uygulanmaktadır. Şimdi diş renklenmesi çeşitlerine göz atalım.

1 – Gri ve Yeşil Diş Renklenmesi

Yeşil, gri ve kahverengi rengine genellikle ön süt dişlerde karşılaşılır. Bu renklenmenin olmasının sebebi ise süt dişleri sürerken diş yüzeylerinde kalan doku artıklarından başka bir şey değildir. Bu yapıya Nasmyth zarı ismi verilir. Nasmyth zarı tüm diş yüzeyini kaplar. Bu yapı çoğu zaman parçalanarak diş yüzeyinden ayrılır. Fakat ayrılmadığı da olabilir. Eğer ayrılmazsa bakteriler bölge üremeye devam eder. Bakterilerin çoğalması da diş renklenmesi problemine yol açabilir.

2 – Siyah ve Kahverengi Diş Renklenmesi

Bu tip renklenme çocuklarda en sık karşılaşılan renklenmedir. Genellikle diş etine yakın bölgelerde görülür. Diş etine paralel bir şekilde görülen bu lekelenmeler nokta ya da bant formda görülür. Tükürüğün temizleyici bir etkisi bulunmaktadır. Fakat tükürük ön üst dişlere daha az ulaşır. Bu da dişlerin daha çok rastlanmaktadır. Diş renklenmesi içinde oluşan bakteriler nedeni ile meydana gelir. Bu bakterilere de kromojen bakteri olarak bilinir.

3 – Sarı ve Turuncu Diş Renklenmesi

Genellikle ağız ve diş bakımlarının ihmal edilmesi durumlarında ortaya çıkar. Hijyenden yoksun dişlerde daha çok rastlanır. Bu renkleme genellikle diş etine yakın yerlerde görülür. Bir çocukta beslenme bozukluğu varsa sarı veya turuncu diş renklenmesi görülmesi muhtemeldir.

Diş Renklenmesi Sebepleri Nelerdir?

Diş renklenmesinin çevresel, genetik ve gelişimsel olmak üzere birçok sebebi vardır. Bu sebepleri biraz daha ayrıntılı incelemek gerekirse şu şekilde sıralamak mümkün olacaktır;

  • Kullanılan bazı ilaçlar
  • Sigara kullanımı (Renklenmenin en büyük sebebi sigaradır.)
  • Canlılığını yitirmiş dişlerde… Bu dişlere kanal tedavili dişler örnek verilebilir.
  • Yanlış diş fırçalama alışkanlığı
  • Aşındırıcı ya da boyayıcı gıdalar tüketmek
  • Çay, kahve veya şarap gibi içecekleri sık sık tüketmek
  • Anne karnında annenin kullandığı ilaçlar
  • Bebekken kullanılan ilaçlar
  • Dişin yapısını doğrudan etkileyen rahatsızlıklar

Yaş ilerledikçe de insan vücudu eskisi gibi olmaz. Tüm vücutta olduğu gibi diş ve ağız yapısında da bazı değişiklikler görülmesi kaçınılmazdır. Bu nedenle dişlerde aşınma ya da sararma meydana gelebilir. Kişiyi estetik açıdan rahatsız ettiği gibi sağlık açısından da sorunlara neden olabilir. Dişte meydana gelen renklenmeyi önlemek için öncelikle yediğimize ve içtiğimize dikkat etmek gerekir. Aynı zamanda ağız bakım rutini oluşturmak gerekir.

Diş Renklemesi Tedavisi Nedir?

Diş renklemesi sorunu olan insanlar bunu tedavi etmesi için öncelikle bir diş hekimine danışması gerekir. Evde kendi yöntemleri denemesi diş ile alakalı başka bir probleme neden olabilir. O nedenle kesin bilinmeyen ve doğrulanmayan yöntemler kullanılmamalıdır. Siz de böyle bir problem ile karşı karşıyaysanız kliniğimize gelerek gerekli tedaviye başlayabilirsiniz.

Kliniğimizde çalışan alanında uzman diş hekimleri, dişlerde meydana gelen renklenmeleri parlatma, diş taşı temizliği ya da diğer uygun beyazlatma yöntemleri kullanılır. Hekim öncelikle renklenme sebebini tespit eder. Ona göre de bir tedavi yöntemi belirler. Siz de kliniğimize gelerek gerekli tedaviye başlayabilir konu ile alakalı da ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.