Diş Gelişim Bozuklukları

Diş gelişim bozuklukları, doğuştan ve sonradan ortaya çıkan problemlerdir. Diş sağlığı açısından olumsuzluklara yol açarlar. Oluşan sorunların ortadan kaldırılmasına yönelik farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Ağız ve diş yapısında meydana gelen bu bozukluklar farklı sebeplere bağlı ortaya çıkabilir. Sebebinin incelenmesine bağlı olarak daha sonra uygun tedavi yöntemi tercih edilerek müdahale edilecektir. Özellikle çene ve süt dişlerinin meydana getirdiği problemlere dikkat etmek gerekir.

Diş Gelişim Bozuklukları Hangileri? 

Doğuştan ya da sonradan gözlemlenen diş gelişim bozuklukları beş farklı kategoride ele alınmaktadır. Durum, sayı, hacim, biçim ve doku anomalileri olarak görülmektedir. Bireylerde her kategori arasında bir problem görülebildiği gibi yalnızca tek bir alana bağlı olarak da sorun ortaya çıkabilir. Gelişen teknoloji ile birlikte var olan neden incelendikten sonra dişler üzerinde tedaviler uygulanabilmektedir. Diş gelişim bozuklukları şu şekilde bulunmaktadır:

1 – Hipomineralizasyon 

Birincil büyük azı dişlerine dikkat edilmediği ve korunmadığı müddetçe ortaya çıkan problemlerdir. Azı dişlerinde yemek birikintisi ve asite bağlı olarak sürtünme ile birlikte kırılmalar meydana gelir. Oluşan kırılmalar hava almaya da bağlı olarak ağrı ve sızı yaratmaktadır. Her yaşta bireyden görülebilen bu anomali kısa sürede tedavisi ile birlikte yok edilebilmektedir.

2 – Retine Süt Dişi Anomalisi | Retine Diş Nedir? 

Görülen diş gelişim bozuklukları arasında retine diş de bulunmaktadır. Retine süt dişi oluşumunda temel sebep olarak daimi olan diş germinin bulunmaması görülmektedir. Diş germi, dişin oluşmasında rol oynayan yapıların üretiminden sorunludur. Bu bölge meydana gelmediğinde ya da eksik olduğunda retine süt dişi görülebilmektedir.

3 – Diş Germi Nedir? Diş Germi Eksikliği 

Diş germi, diş tomurcuğu da adı verilen aslında var olduğunda çok değerli bir yapıdır. Diş gelişin evreleri sırasında aktif olarak rol oynar. Dişin oluşmasında etkili olan hücrelerin toplanması işlemidir. Üç farklı kısmı bulunmaktadır: mine, papilla ve diş folikülü vardır. Eksikliği noktasında farklı diş oluşumlarına neden olduğu gibi doğuştan diş eksikliklerine de yol açar.

4 – Hipodonti Nedir? 

Süt dişleri ya da daimi dişlerde meydana gelen yokluktur. Diş gelişim bozuklukları arasında yer alır ve tedavi edilmezse ortodontik tedavilerin zorunluluğuna yol açar. Çünkü meydana gelen toplu diş eksikliği çene kemiği üzerinde bozulma ve şekil değişimine yol açmaktadır. Eksik olan diş yerine kaymalar meydana geleceğinden çarpıklık da gözlemlenebilmektedir.

5 – Füzyon Diş 

Ağızda var olan komşu dişlerin birbirine embriyolojik dönemde kaynaşması ve yapışmasıyla meydana gelmektedir. İkiz dişler olarak adlandırılması da halk arasında bulunmaktadır. Kalıcı dişlere nazaran süt dişleri bu durumdan daha fazla etkilenmektedir. Oluşan görüntü bozukluğu kadar ortodontik anlamda da problemler ortaya çıkarabilecek anomalidir. Tedavisi cerrahi yollarla ya da çekim yöntemiyle gerçekleşmektedir.

6 – Persiste Süt Dişi 

İleri yaşlarda da görülebilen diş gelişim bozuklukları arasında persiste diş bulunmaktadır. Normal şartlarda süt dişleri, diş germi sayesinde oluşan kalıcı dişin yukarı çıkmasıyla doğal yollarla düşer. Fakat diş germi meydana gelmeyen durumlarda altta süt dişini düşürecek bir unsur oluşmayacaktır. Süt dişlerinin düşmediği ve kalıcı diş olarak bulunduğu bu duruma persiste diş adı verilmektedir.

Küçük yaşlarda oluşan ve görece daha küçük boyuttaki bu dişler yetişkinlik dönemine kadar müdahale edilmediği takdirde gelecektir. Alttan gelen bir diş olmadığı için diş çekilse dahi alan boş kalacaktır. Tedavi yönteminde çoğu zaman yapay dişler kullanılarak süt dişinin çekilmesiyle ilerlenmektedir.

Diş Anomalileri Tedavi Edilebilir mi? Diş Gelişim Bozuklukları Tedavi Yöntemleri

Diş gelişim bozuklukları bir diğer adıyla diş anomalileri çok sık görülen bir durumdur. Tedavisi için en kritik noktalardan birisi erken müdahale edebilmektir. Diş gelişim bozuklukları ilerleyerek farklı dişlere ve çene yapısına zarar verebilir. Bu yüzden öncelikle düzenli diş hekimine görünerek kontroller sağlanmalıdır.

Önleyici diş gelişim bozuklukları uygulaması sonrasında tanı aldıktan sonra tedavi yöntemleri seçilmektedir. Diş gelişim bozuklukları görülen yaş ve ağız, diş yapısının durumuna göre farklı yollar izlenebilmektedir. Çoğu zaman kısa sürede sonuç veren uygulamalardan bahsedebilmek mümkündür. Ancak fark edilmeyen diş gelişim bozuklukları zamanla ilerlerse görece daha uzun tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekir.

Daha önce bu alanda alınan bir tanı söz konusuysa alanında uzman diş hekimleri aracılığıyla geç kalmadan müdahalenin yapılması şarttır.