Diş eti şişmesi, bebeklerde ve çocuklarda yaygın olarak görülmeyen bir rahatsızlıktır. Çeşitli nedenlere bağlı olarak diş şişkinliği ortaya çıkar. Bu rahatsızlığın tedavisi için ilk önce ağız ve diş bakımına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca ağız içerisindeki yemek artıklarının da iyice temizlendiğinden emin olunmalıdır.
Diş eti şişmesi ve kanaması durumu, rahatsızlığın ilerlediği ağrılı dönemlerde görülebilir. Bu durumun yaşanmaması için gün içerisinde bol bol su tüketilmelidir. Ayrıca tuzlu su ile gargara yapılması da önerilir. Belirtilen yöntemler denendiği hâlde birkaç gün içinde geçmeyen şişlik için, diş hekimine danışılmalıdır. Böylelikle etkili bir tedavi uygulanabilir.
Diş Eti Şişmesi Nedir? Diş Eti Şişmesi Neden Olur?
Bebeklerde ve çocuklarda görülebilen bu rahatsızlığın farklı nedenleri bulunmaktadır. Açıklanacak olursa;
Bebeklerde süt dişleri 6. aydan itibaren çıkmaya başlamaktadır. Bu dönemde diş etinde bulunan yumuşak dokuda sıvı birikmesi meydana geldiği için; diş etinde şişme oluşabilir. Dişlerin sürme döneminde görülen şişliğe, pek çok çocukta rastlanır.
Bu rahatsızlık çeşitli hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilmektedir. Ağrılı ve acılı bir şekilde ortaya çıktığı için, bebekleri ve çocukları rahatsız edecek düzeydedir. Ancak bazen ağrısız diş eti şişmesi de görülebilir.
Sağlıksız ve yanlış beslenme, şişliğin temel sebebi olarak ifade edilir. Sağlıksız besinlerin sıklıkla tüketilmesi ve ardından dişlerin yeteri kadar temizlenmemesi sonucunda ortaya çıkabilir. Daha çok asitli içecekler ve şeker içeren yiyecekler; diş çürüğü ve diş etlerinde hastalıkları ortaya çıkarır.
C vitamini eksikliğinden dolayı diş etinde ağrı ve şişlik görülebilmektedir. Arka diş eti şişmesi, doğru beslenildiğinde ve ağız bakımı yapıldığında birkaç gün içinde iyileşme gösterir. Ancak 1 hafta süren şişliklerde, diş hekimine danışılmalıdır.
Bebeklerde ve çocukların ağız kısmında virüslerin ve bakterilerin çoğalması, diş etinde şişmeye neden olan sebeplerdendir.
Salgın döneminde yapılan BİoNTech diş eti şişmesi problemini artıran nedenler arasında gösterilir.
Diş Eti Şişmesi Nasıl Geçer? Diş Eti Şişmesine Ne İyi Gelir?
Diş eti şişmesi ne iyi gelir? Uzun süren rahatsızlıklar diş hekimi tarafından yapılan tedaviler sonucunda iyileşebileceği gibi; daha hafif seyreden şişlikler birkaç yöntem ile iyileşme gösterebilir. Özellikle evde alınabilecek çeşitli önlemler ile bebek ve çocuklarda şişliğin kısa sürede giderilmesi sağlanabilir. Peki, ama nasıl? Açıklayalım!
Evde Diş Şişkinliği Nasıl Geçer?
Çocuğumun diş eti şişti ne yapmalıyım diye düşünüyor ve bir çözüm arıyorsanız, evde şişkinliği geçirebilecek bazı yöntemler deneyebilirsiniz. Bu durum gündelik yaşamı büyük ölçüde zorlaştıran rahatsızlıkların başında gelmektedir. Çeşitli nedenlerden dolayı oluşabilmektedir.
Fakat çocuklarda en çok yetersiz ağız bakımından kaynaklı ortaya çıkan çürük diş eti şişmeleri görülür. Bunun sonucunda ise şişlik görülen bölgede ağrı, hassasiyet ve ağız kokusu olabilir. İnternette yer alan yöntemler şu şekildedir:
Evde Diş Eti Şişkinliği İçin Uygulanabilecek Yöntemler
Nar suyu
Karanfil yağı
Karbonat, tuz veya sirkeli su ile gargara
Soğan
Yaban mersini suyu
Sarımsak
Limon
Buz kompresi
Elma
Vanilya özü
Oksijenli su
UYARI: İnternette her ne kadar evde uygulanabilecek yöntemler bu şekilde sıralansa da uygulanması tehlikelidir. Söz konusu bebekler ve çocuklar olduğu için doktor gözetimi olmadan hareket etmemek gerekir. Eğer diş eti şişmesi tedavisi istiyorsanız Galaksi Diş Kliniği kapsamında uzmana başvurmalısınız.
Diş Eti Şişmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çocuklarda görülen 1 ya da 2 hafta süreli diş eti şişliğinde mutlaka diş hekimliğinden randevu alınması gerekir. Sonrasında yapılan muayene sonucunda medikal tedavi gerekli olabilmektedir. Tedavide ilk olarak şişliğin sebebi araştırılır. Ardından şişlik tam olarak teşhis edildikten sonra ilaç tedavisine başlanır.
Hekimler diş etinde yer alan iltihabın giderilebilmesi için bazı ağız gargaralarını reçete ederler. Ancak ilerlemiş iltihaplarda ise oral antibiyotikler verilir. Tüm bunların yanında şişliğin geniş bir alana yayılması ve antibiyotiklerle düzelmemesi halinde; cerrahi operasyonlarda yapılabilir.
Diş Eti Şişmesi
20’lik Diş Eti Şişmesi Tedavisi
20’lik diş eti şişmesi için ilaç ve bazı tedaviler uygulanmaktadır. Diş hekimi muayenesinde öncelikle iltihaplı bölgenin röntgeni çekilir. Böylelikle diş için en uygun tedavi belirlenir. Bu tedavide antibiyotik, doktorlar tarafından reçete edilebilir.
Ayrıca 20’lik dişin çekimi de, diş etinin iltihaptan temizlenmesinin ardından yapılabilmektedir. Diş hekimleri 20’lik dişin çekilmesi için; dişte kesme ya da parçalama gibi işlemler uygulaması gerekebilir. Bu durumda hastalara bölgesel ve genel anestezi uygulanır.