Bebek ve Çocuklarda Diş Eti Şişmesi Tedavi Yöntemleri

dis-eti-sismesi

Diş eti şişmesi, bebeklerde ve çocuklarda yaygın olarak görülmeyen bir rahatsızlıktır. Çeşitli nedenlere bağlı olarak diş şişkinliği ortaya çıkar. Bu rahatsızlığın tedavisi için ilk önce ağız ve diş bakımına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca ağız içerisindeki yemek artıklarının da iyice temizlendiğinden emin olunmalıdır.

Diş eti şişmesi ve kanaması durumu, rahatsızlığın ilerlediği ağrılı dönemlerde görülebilir. Tuzlu su ile gargara yapılması önerilir. Belirtilen yöntemler denendiği hâlde birkaç gün içinde geçmeyen şişlik için, diş hekimine danışılmalıdır. Böylelikle etkili bir tedavi uygulanabilir.

Diş Eti Şişmesi Nedir?

dis-eti-sismesidis-eti-sismesi Bebeklerde ve çocuklarda görülebilen bu rahatsızlığın farklı nedenleri bulunmaktadır. Açıklanacak olursa;

Bebeklerde süt dişleri 6. aydan itibaren çıkmaya başlamaktadır. Bu dönemde diş etinde bulunan yumuşak dokuda sıvı birikmesi meydana geldiği için; diş etinde şişme oluşabilir. Dişlerin sürme döneminde görülen şişliğe, pek çok çocukta rastlanır.

Bu rahatsızlık çeşitli hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilmektedir. Bazen ağrılı ve acılı bir şekilde ortaya çıktığı için, bebekleri ve çocukları rahatsız edecek düzeyde olabilir. Ancak bazen ağrısız diş eti şişmesi de görülebilir.

Diş Eti Şişmesi Belirtileri Nelerdir?

Diş etleri, soluk pembe renklere sahiptir ve dişleri sıkı bir şekilde sarmaktadır. Buralarda meydana gelen şişliklerin ilk belirtisi, bu soluk pembe rengin değişmesi ve kırmızıya ya da mora dönmesidir. Ön dişlerde meydana gelen şişlikleri bu şekilde anlamak çok kolaydır. Ancak arka dişleri görmek zor olduğundan, bu noktadaki diğer belirtilere de bakmak önemlidir. Arka diş eti şişmesi belirtileri şunlardır:

  • Diş etlerinin koyu kırmızı renge dönmesi
  • Diş etlerinin çok kolay bir şekilde kanaması (Hafif masajda veya fırçalamada kan görülür)
  • Ağrı
  • Ağız kokusu
  • Artan sıcak ve soğuk hassasiyeti
  • Yemede zorlanma
  • Rahatsızlık hissi
  • Şişlik olan bölgede enfeksiyon belirtilerinin başlaması
  • Konuşurken dahi ağrıyı hissetme

Buradaki belirtilerin arka diş eti şişmesi olan herkeste görülmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Bazı kişilerde renk değişimi görülürken, bazılarında ise birden fazla belirti görülebilir. İlgili durum, tamamen hastaya bağlı olarak değişir.

Diş Eti Şişmesi Neden Olur?

Diş eti şişmesi neden olur? Sağlıksız ve yanlış beslenme, şişliğin temel sebebi olarak ifade edilir. Sağlıksız besinlerin sıklıkla tüketilmesi ve ardından dişlerin yeteri kadar temizlenmemesi sonucunda ortaya çıkabilir. Daha çok asitli içecekler ve şeker içeren yiyecekler; diş çürüğü ve diş etlerinde hastalıkları ortaya çıkarır.

C vitamini eksikliğinden dolayı diş etinde ağrı ve şişlik görülebilmektedir. Arka diş eti şişmesi, sebebine bağlı olarak doğru beslenildiğinde ve ağız bakımı yapıldığında birkaç gün içinde iyileşme gösterebilir. Ancak 1 hafta süren şişliklerde, diş hekimine danışılmalıdır.

Bebeklerde ve çocukların ağız kısmında virüslerin ve bakterilerin çoğalması, diş etinde şişmeye neden olan sebeplerdendir.

Diş eti şişmesi neden olur sorusunun detaylı cevabı ise şu şekildedir:

Enfeksiyon (Diş Eti İltihabı)

Ağız bakımının ihmal edilmesi ve hiç yapılmaması, direkt olarak diş etlerinde şişliğe neden olmaz. Bakımın ihmal edilmesine bağlı olarak diş etlerindeki bakteri birikimi artar ve bakteriler ise bir noktadan sonra enfeksiyona yol açar. Enfeksiyon veya bilinen diğer ismiyle diş eti iltihabı, diş eti şişmesi neden olur sorusunun en yaygın cevabıdır.

Virüsler ve Mantarlar

Enfeksiyonlar, sadece bakterilere bağlı olarak oluşmaz. Bakterilerin haricinde mantarlar ve virüsler de enfeksiyona neden olabilir. Bu enfeksiyonlar da diş etlerinde şişme ile kendisini gösterir.

dis-eti-sismesi Çürük

Çürükler, zamanında tedavi edilmediğinde diş köküne kadar ulaşır ve buradaki pulpa dokusunun enfekte olmasına neden olur. Burada başlayan enfeksiyon, diş etlerinin şişmesine yol açar. Ayrıca bazı çürükler, pulpa dokusuna kadar inmese dahi ilgili bölgede şişliğe yol açabilir.

Aft Oluşumu

Ağız içerisinde oluşan ülserler olan aftlar, diş sağlığı için ciddi bir risktir. Aft tedavi edilmemesi, diş etlerin ağrılara ve şişliklere neden olur.

Hormon Seviyesinin Değişmesi

Nadiren meydana gelmesine karşın, şişliklere yol açan bir diğer hususun değişen hormon seviyesi olduğu ifade edilebilir. Özellikle kadınların adet, gebelik ve menopoz dönemlerinde hormon seviyelerinde ciddi değişimler meydana gelir. Bu değişimler, vücudu farklı açılardan etkilerken, dişlerde şişliklere de neden olabilir. Hormon seviyesindeki değişim, diş eti şişmesi neden olur sorusunun yanıtlarından biridir.

Yanlış Fırça Seçimi ve Yanlış Fırçalama

Diş hijyeni için fırçalama büyük bir öneme sahiptir. Ancak fırçalamanın istenen olumlu etkiyi yapabilmesi için fırça seçiminin doğru yapılması ve dişlerin de özenli bir şekilde fırçalanması gerekir. Kalitesiz ve aşırı sert fırçalar ile yanış fırçalama teknikleri, diş etlerinin zarar görmesine ve şişmesine yol açar. Diş eti şişmesi neden olur sorusu sorulmadan önce fırçalama konusunun değerlendirilmesi ve yanlışların düzeltilmesi gerekir.

dis-eti-sismesi Kemoterapi

Kanser için uygulanan kemoterapi tedavisinde hastalara çok ağır ilaçlar verilmektedir. Bu ilaçlardan bazılarının ağız ve diş sağlığını olumsuz etkileme gibi yan etkileri vardır. Birçok kanser hastasının ağzında çıkan yaralar ve diş etlerinde meydana gelen şişliklerin nedeni, kemoterapi ilaçlarıdır.

Alerjik Reaksiyonlar

Diş etlerinde görülen şişliklerin bir diğer nedeni ise alerjik reaksiyonlardır. Ağız içerisine temas eden nesnelerden ya da kullanılan ilaçlardan kaynaklı olarak oluşan alerjik reaksiyonlar, şişliklere yol açabilir.

Diş Eti Şişmesi Nasıl Geçer? Diş Eti Şişmesine Ne İyi Gelir?

Diş eti şişmesine ne iyi gelir? Uzun süren rahatsızlıklar diş hekimi tarafından yapılan tedaviler sonucunda iyileşebileceği gibi; daha hafif seyreden şişlikler birkaç yöntem ile iyileşme gösterebilir. Özellikle evde alınabilecek çeşitli önlemler ile bebek ve çocuklarda şişliğin kısa sürede giderilmesi sağlanabilir. Peki, ama nasıl? Açıklayalım!

Evde Diş Şişkinliği Nasıl Geçer?

Çocuğumun diş eti şişti ne yapmalıyım diye düşünüyor ve bir çözüm arıyorsanız, öncelikle diş hekiminize danışmalısınız. Evde bazı şişkinliklere iyi gelebilecek bazı yöntemler olsa da diş hekiminize danışmadan kullanmanız fayda sağlamayabilir, zarar verebilir, ya da tedavinizin gecikmesine neden olabilir.

Diş eti şişmesi çeşitli nedenlerden dolayı oluşabilmektedir. Fakat çocuklarda en çok yetersiz ağız bakımından kaynaklı ortaya çıkan çürük diş eti şişmesi vakaları görülür. Bunun sonucunda ise şişlik görülen bölgede ağrı, hassasiyet ve ağız kokusu olabilir.

İnternette yer alan yöntemler şu şekildedir:

Evde Diş Eti Şişkinliği İçin Uygulanabilecek Yöntemler
Nar suyu
Karanfil yağı
Karbonat, tuz veya sirkeli su ile gargara
Soğan
Yaban mersini suyu
Sarımsak
Limon
Buz kompresi
Elma
Vanilya özü
Oksijenli su

UYARI: İnternette her ne kadar evde uygulanabilecek yöntemler bu şekilde sıralansa da uygulanması tehlikelidir. Söz konusu bebekler ve çocuklar olduğu için doktor gözetimi olmadan hareket etmemek gerekir. Eğer diş eti şişmesi tedavisi istiyorsanız doktorunuza başvurmalısınız.

Diş Eti Şişmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

dis-eti-sismesi Çocuklarda görülen 1 ya da 2 hafta süreli diş eti şişliğinde mutlaka diş hekimliğinden randevu alınması gerekir. Sonrasında yapılan muayene sonucunda medikal tedavi gerekli olabilmektedir. Tedavide ilk olarak şişliğin sebebi araştırılır. Ardından şişlik tam olarak teşhis edildikten sonra gereken klinik tedavi ve ilaç tedavisine başlanır.

Hekimler diş etinde yer alan iltihabın giderilebilmesi için bazen ağız gargaralarını reçete edebilirler. Ancak ilerlemiş iltihaplarda ise duruma göre oral antibiyotikler verilir. Tüm bunların yanında şişliğin geniş bir alana yayılması ve antibiyotiklerle düzelmemesi halinde; cerrahi operasyonlarda yapılabilir. Dişeti şişliği durumlarında şişlik sebebine bağlı olarak kanal tedavisi yapılması ya da diş çekimi gerekebilir.

Diş eti şişmesi neden olur sorusunun cevabı, tedavinin nasıl yapılacağı ile ilişkilidir. Tedavi sürecinde öncelik şişliklerin giderilmesine verilse de bunun yanında şişliğe neden olan problemin giderilmesine de odaklanılır. Örneğin; çürük nedeniyle meydana gelen enfeksiyonun oluşturduğu şişliğin giderilmesi için önce antibiyotik tedavisi uygulanır, sonrasında ise kanal tedavisi ile çürük temizlenerek diş kurtarılır. Böylece şişliğin tekrar etme riski ortadan kaldırılır.

20’lik Diş Eti Şişmesi Tedavisi

20’lik diş eti şişmesi için ilaç ve bazı tedaviler uygulanmaktadır. Diş hekimi muayenesinde öncelikle iltihaplı bölgenin röntgeni çekilir. Böylelikle diş için en uygun tedavi belirlenir. Bu tedavide antibiyotik, doktorlar tarafından reçete edilebilir.

Ayrıca 20’lik dişin çekimi de, diş etinin iltihaptan temizlenmesinin ardından yapılabilmektedir. Diş hekimleri 20’lik dişin çekilmesi için; dişte kesme ya da parçalama gibi işlemler uygulaması gerekebilir.

Dr. Sevil Borbay, dişlerdeki şişliklerin nedenlerini dikkate alarak uygun tedavi yöntemlerini uygulamaktadır. Bu alandaki deneyimi ve çocuklarla olan güçlü iletişimi sayesinde tedavi sürecinin sorunsuz geçmesini sağlamaktadır. Şişlikler ve tedavileri hakkında bilgi almak için hemen iletişime geçebilirsiniz.

Diş Eti Şişmesi İçin Alınacak Önlemler

Dişlerde şişlikler oluşması, herkesin başına gelebilecek durumlardır. Ancak alınacak önlemlerle şişliklerin oluşma riski minimize edilebilir. Böylece bebekler ve çocuklar, daha sağlıklı dişlere sahip olur. Şişliklerin önlenmesi için alınacak önlemler şu şekildedir:

  • Düzenli olarak dişlerin fırçalanması ve diş ipi kullanımı
  • Şekerli ve asitli gıdalardan uzak durulması
  • Düzenli olarak diş hekimi kontrollerine gelinmesi
  • Diş sağlığı ile ilgili en ufak şikayetlerin dahi ciddiye alınması ve gerekli kontrollerin yapılması

Arka Diş Eti Şişmesi Nasıl Engellenir?

Arka diş eti şişmesi ile ön dişlerde meydana gelen şişliklerin nedenleri temelde benzerdir. Arka dişler çukurcuklu girintili bir yüzeye sahip olduğu için daha zor temizlendikleri için arka diş bölgelerinde daha çok problem oluşmaktadır. Bunu önlemek için gereken ağız bakımlarının ve koruyucu tedavilerin zamanında yapılması, düzenli 4-6 ayda bir çocuk diş hekimi kontrollerinin aksatılmaması çok önemlidir. Ağız hijyenine dikkate edilmesi, şekerli ve asitli gıdalardan uzak durulması, bu noktada büyük bir öneme sahiptir.

Arka dişler dışarıdan direkt olarak görülmediği için çocukların şikayetlerinin tamamının dikkate alınması çok önemlidir. Ağrı, sızı ve hassasiyet gibi şikayetlerin olması durumunda bir diş hekimine gidilerek muayene olunmalı ve arka dişler kontrol ettirilmelidir.

Arka Diş Eti Şişmesi Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir?

dis-eti-sismesi Ön veya arka diş eti şişmesi, farklı hastalıkların habercisi, işareti olabilir. Bu hastalıklardan öne çıkanlar şu şekildedir:

  • Dişlerdeki şişliklerin en yaygın nedeni, bu bölgede meydana gelen enfeksiyonlardır. Dolayısıyla şişlikler, gingivit (diş eti iltihabı) veya periodontit (diş eti hastalığı) işareti olabilir.
  • Çürükler, kendilerini diş etlerinde meydana gelen şişliklerle gösterebilir. Dolayısıyla şişliklerin fark edilmesi durumunda çürük riskinin de değerlendirilmesi gerekir.
  • Bazı sistemik hastalıkların belirtileri arasında diş etlerinde meydana gelen şişlikler de vardır.
  • Şişlikler, nadiren de olsa alerjik reaksiyonların da belirtisi olabilir.

Görüleceği üzere dişlerdeki şişlikler, farklı hastalıkların ve sağlık problemlerinin habercisi olabilmektedir. Bundan dolayı şişliklerin kesinlikle küçümsenmemesi ve zaman kaybedilmeden bir diş hekimine başvurulması gerekir.

Arka Diş Eti Şişmesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Bebeklerin ve çocuklarda bu tedavilerin geciktirilmesi, yetişkinlik dönemini dahi olumsuz etkileyebilir. Dolayısıyla şişliklerin nedenlerine bağlı olarak uygun tedavinin zaman kaybedilmeden yapılması gerekir. Aksi durumda ortaya aşağıdaki olumsuz durumlar çıkabilir:

  • Şişliklerin en önemli nedeni enfeksiyonlardır. Enfeksiyonların tedavi edilmemesi, diş köklerine ve çene kemiklerine kadar ulaşmasına ve buralara zarar vermesine neden olur. Ayrıca sadece diş sağlığı açısından değil, genel sağlık açısından da ciddi riskler oluşturur.
  • Şişlikler, bakteri ve plaklardan kaynaklandığında ve bunların tedavisinin yapılmadığı durumlarda, belirgin şekilde kötü ağız kokusu oluşur.
  • Şişliklerden kaynaklı ağrıların şiddeti her geçen gün artar ve çocukların huzursuz olmasına neden olur.
  • Diş köklerine kadar ilerleyen enfeksiyonların tedavilerinin gecikmesi, diş kaybıyla sonuçlanır.

Dr. Sevil Borbay, şişliklerin nedenlerini hızlı bir şekilde tespit etmekte ve uygun tedaviye hemen başlamaktadır. Dişlerde görülen şişlikler ve tedavileri hakkında daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Diş Eti Şişmesi ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Bebeklerin ve çocukların dişlerinde görülen şişliklerle ilgili sık sorulan sorular ve bunlara ilişkin yanıtlar aşağıda yer almaktadır.

1 – Diş Eti Şişmesi ve Ağrısı Nasıl Geçer?

Şişliğin ve ağrının nedenine bağlı olarak uygulanacak tedavi ile şişlik ve ağrı geçer. Problemin türüne bağlı olarak tedavi süresi farklılık gösterebilir.

2 – Diş Eti Şişmesi Nasıl Geçer Evde Uygulanacak Çözüm Yolları Nelerdir?

Dişlerdeki şişlikler için evde sadece soğuk kompres uygulanabilir. Soğuk kompres de geçici bir tedavi olup, kesin çözüm için diş hekimine muayene olunması gerekir.

3 – Kaplama Diş Eti Şişmesi Nasıl Geçer?

Kaplama dişlerde meydana gelen şişliklerin tedavisi, problemin nedeni dikkate alınarak yapılır. Gerekli durumlarda kaplama çıkarılır ve tedavi sonrasında yeniden takılır.