Çürük Önleyici Tedavi
Bebek ve çocuklarda diş tedavisi için eğlenceli ve sonuç odaklı tedavi çözümleri


Uzm. Pedodontist Dr. Sevil Borbay
Bakırköy Pedodonti Tedavi Kliniği
Tarama ve İlk Muayene İçin
Formu Doldurun

Eğlenmeden tedavi olmuyoruz 🙂 Önce sevimli dostlarımızla biraz oyun oynuyor sonra iki arkadaş gibi gayet sakin bir şekilde tedavimize başlıyoruz. Tedavi sonrasında ise eğlenceli bir sohbet bizi bekliyor 🙂

Çürük Önleyici Tedavi
Ebeveynlerin çocukları üzerindeki sorumlularından biri de diş ve ağız sağlığıdır. Erken yaşlarda alışkanlık halini almayan ağız bakımları, ilerleyen yaşlarda daha büyük problemlere yol açacaktır. Diş fırçalama, genellikle diş değişimlerinden sonra yapılması gereken bir bakım eylemi olarak düşünülür. Ancak bu durum, kesinlikle yanlıştır. Bebeklik çağından itibaren ağız sağlığına önem gösterilmeli, ilk dişin çıkması ile birlikte de düzenli diş fırçalamalara başlanmalıdır.
Beslenmeye bağlı olarak gelişen ya da genetik faktörlere dayalı olarak kendisini gösteren diş çürüklerini önlemek adına uygulanan tedavilerden bahsedilebilir. Uzman diş hekimleri tarafından yapılacak tedavilerin yanı sıra ebeveynlerin denetimi altında birtakım işlemlerden de söz edilebilir. Diş çürüğü evde tedavi edilemese de çürük oluşumunu önleme amacı ile çeşitli bakım ve temizlik işlemleri yapılabilir. Bu yazıyı özellikle anne ve babaların okumasında yarar var çünkü çocuklardaki diş çürükleri, büyük oranda anne ve babanın sorumluluğu altındadır.

Çocuklarda Diş Çürüğü Neden Oluşur?
Süt dişlerinin mine yapısı, yetişkinlerdeki dişlerin mine yapısına kıyasla oldukça zayıf bir görünüm sergiler. Bu zayıflık da daha özenli bir bakımı, daha da önem gösterilmesi gereken bir sorunu işaret eder.
Çürük Oluşumu Süreci Nedir?
Çocuklarda Görülen Diş Problemlerin Sebepleri Nelerdir?
Diş Çürüklerinin Oluşumu Engellenebilir Mi?

Çocuklarda Diş Çürüğü Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çocuklarda diş çürüğünün tedavilerini önleyici ve çözücü olarak iki kategori altında incelemek mümkündür. Diş çürüklerinin oluşumunu engellemek, çözmeye çalışmaktan daha kolay ve daha başarılı bir uğraş olacaktır. Diş çürüklerini ortadan kaldırmaya yönelik yapılan işlemler genellikle kanal tedavisi, dolgu uygulaması gibi süreçleri kapsar. Kanal tedavisinde çürük dişin sinirlerine inilir ve açılan kanal, bir dolgu ile doldurulur. Kanal tedavisi sonrası dişin üzeri kaplama yöntemleriyle daha da sağlam ve sağlıklı hale getirilebilir. Ancak önemli olan, diş çürüğü nasıl önlenir ya da diş çürüğü nasıl tedavi edilir sorularının cevabıdır.
Çocuklarda Diş Çürüğünü Önlemek İçin Ne Tür Tedaviler Uygulanır?
Fissür Örtücü Uygulama Nedir?
Fissür Örtürücü Uygulama Ne Oranda Tercih Edilmektedir?
Flor Tedavi Uygulaması Nedir?
Çocuklarda Diş Çürüğünü Önlemek Adına Neler Yapılmalıdır?
Çocuklardaki diş çürüğünü önlemek adına yapılan tedavilerden önce ailelere de büyük bir görev düşer. Çürükleri önlemek için bebeklik çağından itibaren yapılabilecek birçok işlem vardır. Diş çürüğü belirtileri kısa sürede fark edilemeyebilir, bu sebeple ortada hiçbir belirti yokken bile tedbir elden bırakılmamalıdır.
Çocuklarda Ağız Bakımı Ne Zaman Başlar?
- Diş ve ağız temizliğine başlamak için geç kalınmaması gerekir. Diş çürüğü başlangıcı, sandığınızdan daha da erken bir zamanda rastlanılabilir. Bebeklerin de ağız sağlığına dikkat edilmelidir. Her öğünden sonra temiz bir gazlı bez ya da benzeri nesne ile ağız içini temizlemeniz önerilir. Dişlerin çıkmaya başlaması ile birlikte ağız bakımını kesinlikle göz ardı etmemelisiniz. Önceleri çocuğunuzun dişlerini siz fırçalayabilirsiniz. Bunun için parmak fırçası gibi minikler için özel olarak geliştirilen ürünleri satın alabilirsiniz. 2 yaşından itibaren çocuk diş macunlarını da kullanmanız gerekir. Çocuğunuz 3 yaşına bastığında ise artık dişlerini kendisi fırçalamalıdır. Diş fırçalama etkinliklerinde çocuğunuza eşlik etmeniz, süreci daha da kolay ve eğlenceli hale getirecektir. Ailecek aynı anda diş fırçalayabilir, güzel anlar yaşayabilirsiniz.
Diş Fırçalama Diş Bakımında Yeterli Midir?
- Diş fırçalamak, diş çürüklerini önlemek adına yeterli olmayabilir. Diş fırçası ve diş macunun yanı sıra almanız gereken bir diğer kişisel bakım ürünü, diş ipleridir. Diş ipleri ile özellikle temizlenmesi güç bölgelere müdahalelerde bulunabilir, bakteri ve asit oluşumunun önüne geçebilirsiniz. Çocuğunuza diş temizliği alışkanlığını ne kadar erken kazandırırsanız onun için o kadar iyi sonuçlar doğurursunuz. Ağız temizliği, her zaman ailede başlamaktadır.
Çocuklarda Diş Çürüğü Nedir?
Diş çürüğünün ne olduğunu daha kapsamlı bir şekilde anlatmak gerekebilir. Çünkü diş çürüğü nasıl geçer ya da diş çürüğüne ne iyi gelir gibi soruları cevaplamadan önce çürüğün yapısını anlamlandırmak, çürüklerin oluşumuna mahal vermemenizi sağlayabilir.
Diş Çürükleri Nasıl Ortaya Çıkar?
Diş çürükleri, dişin doğal renginden daha koyu olan görüntüsü ile açığa çıkar. Ağrılı ve sancılı bir süreci de beraberinde getiren çürükler, söz konusu çocuklar olduğunda daha büyük sonuçlara sebebiyet verebilir. Besinlerin diş aralarında ve çatlaklarında birikmesi, çürüklerin başlıca nedenidir.
Biriken bakteriler zamanla plağa dönüşür ve bu plaklar, dişleri aşındırarak çürükleri ortaya çıkarır. Yukarıda da belirtildiği gibi çocuklardaki diş çürükleri de önlenebilir. Beslenme düzenine dikkat edilmesi, fırçalamaya özen gösterilmesi, düzenli olarak diş kontrollerine gidilmesi ve temizliğin bir alışkanlık haline getirilmesi, çocuğun diş sağlığı için yeterli olacaktır. Çocuğunuzun daha sağlıklı bir hayat geçirmesini ve diş ağrılarından mustarip olmamasını istiyorsanız hemen harekete geçmelisiniz. Klinik ile iletişime geçerek bu alışkanlık süreci hakkında daha kapsamlı bilgiler de alabilir, yapmanız ve yapmamanız gereken şeyler hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Ayrıca hem çocuğunuz hem de kendiniz için elzem olan kontrolleri, altı ayda bir aksatmamanızı da tavsiye ediyoruz.
En Güncel Tedavi Yöntemleri En Modern Cihazlar İle Birleşti
Uzm. Dr. Sevil Borbay





