Çocuklarda Olumsuz Alışkanlıklar

Çocuğum parmağını emiyor, dişleri için zararlı mı?

Parmak emme alışkanlığı varsa 2,5-3 yaşında bırakılmış olmalıdır. 2,5 – 3 yaşından sonra halen devam eden parmak emme alışkanlığı diş ve çene yapısı için zararlı hale gelmektedir. 3 yaşından sonra devam eden parmak emme alışkanlığı üst ön kesici dişlerin öne doğru gelmesine neden olur. Çocuk dişlerini kapattığı zaman alt ve üst ön dişleri arasında açıklık (ön açık kapanış), damakta daralma ve derinleşme oluşur. Bu gibi durumlar ortodontik problemlere neden olur. Sadece dişlerde değil ayrıca çene yapısında da bozulmalar meydana gelebilir.

Çocuğun dişlerini tam kapatamaması ve dişlerin öne doğru fırlak olması estetik problemlere neden olur. Dil sürekli dişlerin arasına girerek durumu daha da kötüleştirir. Dilin dişlerin arasına girmesi çocuğun konuşmasına da etki ederek bazı sesleri çıkarmasında problem oluşturabilir.

Öncelikle çocuğun bu alışkanlığını bırakması için çözümler üretmek gerekir. Aile durumu çözmekte zorlanıyorsa bir çocuk psikoloğundan yardım alabilir. Bunun önüne geçmek için anne çocuğuyla birebir ilgilenerek, çocuğun zamanla bu kötü alışkanlığın üstesinden gelmesine yardımcı olabilir. 3 yaşından sonra devam eden parmak emme alışkanlığındadişlerin ve çene yapısının bozulmaması için bir pedodontistten destek alınmalıdır.

Çocuklarda tırnak yeme alışkanlığı diş sağlığı için zararlı mı?

Tırnak yeme alışkanlığı yapılmaması gereken kötü alışkanlıklar arasındadır. Tırnak yeme alışkanlığı uzun süre devam ederse, ön dişlerin kesici uçlarında aşınmalar meydana gelir, dişeti sağlığı da olumsuz etkilenir. Tırnak yiyen çocuklar, kendilerini baskı altında hissettikleri için, bir rahatlama aracı olarak bu alışkanlığı sürdürürler. Çocuğun dişlerinin zarar görmemesi ve psikolojisinin örselenmemesi için tırnak yemenin önüne geçmek, çocuğu anlamaya çalışarak ihtiyaçlarını gidermeye çalışmak önemlidir.

Çocuklarda diş gıcırdatma diş sağlığı için zararlı mıdır?

Çocuklarda uzun süreli diş gıcırdatma dişler ve çene eklemi sağlığı için zararlıdır. Diş sıkma ve gıcırdatma çene eklemine baskı yapar. Dişlerde aşınmalara ve çene eklemi problemlerine sebep olabilir.

Diş gıcırdatma strese bağlı olarak ortaya çıkabilir. Çocuğu strese sokan faktörler, çocuğun üzerinde baskı oluşturan etkenler araştırılmalıdır.

Çocuğu anlamak çok önemlidir ve her şeyin başıdır. Anlaşıldığını, kabullenildiğini hisseden çocuğun hissettiği baskı azalacaktır.

Diş gıcırdatma alışkanlığı fark edildiğinde dişleri ve çene eklemini korumak için bir pedodontiste danışılmalıdır.

Çocuğum emerek uyuyor, diş sağlığı için zararlı mı?

Çocukların biberon ile beslenerek ya da annesini emerek uykuya geçmesi diş sağlığı için zararlıdır. Biberon ile ya da anneyi emerek uyuyan bebeklerin dişlerinde çok hızlı ilerleyen erken çocukluk çağı çürükleri diğer bir adıyla biberon çürükleri sıklıkla görülür. Uyku sırasında tükürük akışı azalır ve emme sonrası temizlenmeyen dişler bakterilerin saldırısına maruz kalır ve yaygın çürükler oluşur. Uykuya geçmeden dişlerin temizlenmesiçok önemlidir.