Çocuklarda ilk Diş Muayenesi

Çocukların ilk diş muayenesi ne zaman yapılmalıdır ?

Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organisation-WHO) ve Amerikan Pediatrik Diş Hekimleri Birliği çocukların ilk diş muayenesinin çocuğun ilk dişi çıktıktan sonra (ortalama 6 ay ve 1 yaş aralığında) yapılmasını önermektedir.

Erken diş muayenesi sayesinde ebeveynler pedodontistlerinden bebeklerinin ağız diş temizliğinin nasıl yapılması gerektiği öğrenebilir, çürük oluşumunu önlemek için nelere dikkat etmeleri gerektiği konularında bilgi alabilirler. Böylece daha bebeklik dönemindeyken çürük oluşumu engellenmiş olur.

Pedodontistinizin muayenesi ve düzenli kontrolleri ile;

  • Çocuğunuzun diş çürüğü açısından riskli gruba girip girmediğini öğrenebilir ve gerekli koruyucu önlemleri alabilirsiniz.
  • Olumsuz davranışlar (parmak emme, biberonun ileri yaşlarda kullanımı gibi) ile ilgili doğru bilgi alarak bu alışkanlıkların sebep olacağı çene ve diş bozukluklarının önüne geçebilirsiniz.
  • Böylece çocuk çürüksüz ve daha sağlıklı dişlere sahip olabilir.

Bu şekilde olası problemlere karşı haberdar olmak ve rahatsızlıkların önüne geçmek mümkün olur.

İlk muayenede anne babaların dikkat etmesi gerekenler nelerdir?

  • Çocuğunuza “ağrı, diş çekimi, iğne, kanama… ” gibi onu endişelendirebilecek kelimeler kullanmayın. Yapılacak işlemi pedodontistiniz çocuğunuzun anlayabileceği bir şekilde anlatacaktır.
    Sizin rahat ve güvenli olmanız çocuğunuzda da olumlu etki yaratacaktır.
  • ‘Dişini yaptır istediğini alacağım’ gibi vaatlerde bulunmayın. Bu durum yapılacak işlemin çok zor olacağını düşündürebilir. Tedavi bittikten sonra “harika durduğun için seninle gurur duydum” gibi olumlu ifadeler çocuğunuzu cesaretlendirecektir.
  • Çocuğunuza diş tedavisiyle ilgili şu yapılacak bu yapılmayacak gibi herhangi bir söz vermeyiniz.
  • İğne ve diş çekimini çocuğunuz dinlemediğinde korkutma aracı olarak kullanmayınız.
  • Aksi söylenmedikçe çocuğunuz randevulara tok ve dişleri fırçalanmış gelmelidir.
  • Acil bir durum yoksa tedavi basitten zora doğru ilerlemelidir. Çocuğunuzun ilk tecrübesi zor bir tedavi olursa bir daha tedaviye gelmek istemeyebilir. Tedaviye basit işlemlerden başlandığında çocuğunuz yavaş yavaş alışarak tedaviyi mutlu, güvenli bir şekilde başarıyla tamamlayabilir.

Bazı durumlarda ebeveynin içeride olması tedavi sürecini olumsuz etkileyebilmektedir. Gerekli durumlarda doktorunuz sizden yardımınızı isteyecek ve gerekli bilgilendirme ve yönlendirmeleri yapacaktır.

İlk muayenede pedodontist neler yapar?

Çocuğun ağız ve diş dokularını muayene ederek ağız diş sağlığı hakkında bilgi verir. Beslenme ve ağız bakımının nasıl olması gerektiğini anlatır. Çocuğa uygun bir koruma ve tedavi programı oluşturur. Çocuğun anlayabileceği şekilde kullanacağı aletleri anlatır. İlk muayene tecrübesinde canı acımayan çocuk sonraki randevulara mutlu ve güvenli bir şekilde gelir.