Çocuklarda Diş Gıcırdatma Sorunu Neden Olur?

cocuklarda-dis-gicirdartma

Çocuklarda diş gıcırdatma özellikle belirli bir yaştan itibaren çok sık görülen durumlardan birisidir. Bahsedilen diş gıcırdatmanın nedenleri değişik sebeplere dayanabilmektedir. Çocuklar açısından diş gıcırdatma neden olur sorusunun cevabının araştırılması çok önemlidir.

Uyurken diş gıcırdatma probleminin nedenlerinin tespiti, tedavi sürecinin doğru olarak planlanmasını sağlar. Sebep kesin olarak belirlendikten sonra diş gıcırdatma problemi tedavisine yönelik hareket edilmelidir. Yetişkin ve çocuklarda diş gıcırdatma tedavisi farklı şekillerde gerçekleşmektedir. Hastanın yaşı, durumu ve estetik diş hekimliği kapsamında ele alınacak kararlara göre tedavi uygulanır.

Çocuklarda Diş Gıcırdatma (Bruksizm) Nedir?

cocuklarda-dis-gicirdatma
Çocuklarda Diş Gıcırdatma

Çocuklarda diş gıcırdatma veya bilinen diğer ismiyle bruksizm, çocukların istemsiz bir şekilde dişlerini birbirine sürterek gıcırdatmasıdır. Buradaki durum, farkında olmadan dişleri sıkmak olarak da ifade edilebilir. Bu durum genellikle uyurken yaşandığı için problem, uyurken diş gıcırdatma olarak da tanımlanmaktadır.

Çocuklarda diş gıcırdatma, birçok çocukta görülebilir. Bazılarında sorun kısa sürede kendiliğinden geçerken, bazılarında ise daha uzun süre devam eder. Buna bağlı olarak da çenede, boyunda ve diş etlerine ağrı meydana gelir. Ayrıca diş gelişimi olumsuz etkilenir, dişlerde aşınma meydana gelir ve dişler, sıcak ve soğuğa karşı yüksek seviyede hassaslaşır. Bütün bu sorunların aşılması için diş gıcırdatma neden olur sorusunun cevabının verilmesi gerekir.

Diş Gıcırdatma Belirtileri

Çocuklarda diş gıcırdatma, kendisini farklı belirtiler ile gösterir. Bu belirtilerin başında ise çocukların uyuduğu sırada dişlerinden gelen gıcırtı sesleridir. Söz konusu seslerin duyulması üzerine çocuklarda bruksizm olabileceği dikkate alınmalı ve diğer belirtiler aranmalıdır. Diş gıcırdatmanın diğer belirgin belirtileri ise şunlardır:

  • Sıcak ve soğuk yiyeceklere karşı dişlerde aşırı hassasiyet oluşması
  • Çenenin istemsiz bir şekilde, ritmik hareketlerle sıkılması
  • Dişlerde aşınmaların meydana gelmesi
  • Yemek yerken ve konuşurken diş etlerinde ağrı oluşması
  • Diş etlerinde yaralanmalar

Buradaki belirtiler, soruna dair önemli işaretler olup, çocuklarda kesin olarak bruksizm olduğunu göstermez. Teşhisin bir diş hekimi tarafından yapılacağı unutulmamalıdır.

Genel sağlık problemleri, reflü, kaygı, stres gibi durumlar diş sıkma nedenleri arasındadır. Çocuklarda büyüme gelişim döneminde belirli seviyede diş sıkma normal kabul edilir. İleri boyutlarda diş sıkma var ise diş hekimine başvurulmalıdır.

Dr. Sevil Borbay, çocuklarda görülen diş gıcırdatma sorununun teşhisini etkili olarak yapmakta ve sorunun aşılması için gerekli tedavileri uygulamaktadır. Uyurken diş gıcırdatma tedavisi ile ilgili detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Uykuda Diş Gıcırdatma Neden Olur?

cocuklarda-dis-gicirdatma Çocuklarda diş gıcırdatma, diş sıkmaya bağlı olarak ortaya çıkan ve uzun vadede diş sağlığı sorunu yaratan bir durumdur. Diş tedavisi kapsamında ele alınarak hareket edilmesi gerekir. Şiddetli ve uzun süreli diş sıkma süt dişlerinin ve kalıcı dişlerin olumsuz etkilenmesine neden olan bir davranıştır.

Diş hekimi tarafından çocuklarda diş problemi yaratmaması adına erken yaşlarda muayene edilmektedir. Diş gelişim bozuklukları, psikolojik sebepler gıcırdatma yaratır mı? Peki çocuklarda diş gıcırdatma nedenleri nelerdir? Çocuklarda ve bebeklerde diş gıcırdatma neden olur? Çocuk diş gıcırdatma ya da ses çıkarma için genel olarak belirtilen nedenler şu şekildedir:

1 – Psikolojik Faktörler

Çocuklarda diş gıcırdatma, uyanıkken ve uyku sırasında görülen tüm diş gıcırdatmaya neden olan durumlar olarak gösterilir. Ortaya çıkmasındaki ilk sebeplerinden birisi psikolojidir. Çocuğun ya da yetişkinin ileri düzey stres, üzüntü ve kaygı yaşadığı durumlarda ortaya çıktığı görülmektedir. Kardeş dünyaya gelmesi, okul ve kreşe başlama gibi durumlarda özellikle ortaya çıkabilmektedir. Özellikle 2 yaş bebeklerde diş gıcırdatma ve 7 yaş diş gıcırdatma sebeplerindendir.

2 – Genetik Faktörler

Tüm çocuklarda gerçekleşmese de anne ve babalar için yapılan gözlemlerde eğer ebeveynlerde gıcırdatma varsa çocuklarında da ortaya çıkmaktadır. Kesinlikle çocukta görüleceği anlamına gelmez. Ancak gerek öğrenme gerekse kalıtımsal olarak yapılan aktarımdan dolayı ortaya çıkan unsurlar gereğince oluşabilmektedir. Eğer 3 yaşındaki çocuğun uyurken diş gıcırdatması ile karşılaşıyorsanız ve farklı sebep bulamıyorsanız genetik olabilir. Dolayısıyla diş gıcırdatma neden olur sorusu için akla gelmesi gereken yanıtlardan birinin de genetik faktörler olduğu unutulmamalıdır.

3 – Beslenme Sorunu

Diş gıcırdatma neden olur sorusunun cevaplarından biri de beslenme problemleridir. Beslenme özellikle bebeklik döneminde ilk defa dişi çıkan bebeklerde gıcırdatmaya sebep olabilmektedir. Ancak sadece bebeklik değil, 8 yaş diş gıcırdatma gibi ileri çocukluk döneminde de etkili olmaktadır. Diş yapısında kalan, çocuğu rahatsız eden durumlarda bilerek ya da farkında olmadan gıcırdatma ortaya çıkabilir.

cocuklarda-dis-gicirdatma 4 – Diş Yapısındaki Sorunlar

Çocuklarda diş gıcırdatma sebepleri arasındaki en büyük nedenlerden birisi diş ve ağız yapısından kaynaklanan sorunlardır. Varsa dişe yapılan dolgunun yüksek olması, çene yapısının düzgün olmaması, çürük, dişin yüksek ve uzun olması vs. sebep olarak gösterilebilir. Tüm bunlardan dolayı çocuklarda diş gıcırdatma sık sık görülmektedir. Dişteki yapısal sorunlar, diş gıcırdatma neden olur sorusunun en önemli yanıtlarındandır.

Var olan bu sebeplerden ötürü eğer 4 yaş diş gıcırdatma görülüyorsa erken yaşta müdahale etmek gerekir. Özellikle 6 yaş diş gıcırdatma sonrasında devamının gelmemesi adına dişsel problemlere hemen müdahale edilir. Süt dişlerde sorun varsa bu dişlerin dökülmesi beklenirken, kalıcı dişleri korumaya yönelik aparatlar kullanılabilir.

5 – Genel Hastalıklar ve İlaç Kullanımı

Geçici olarak görülebilen çocuklarda diş gıcırdatma nedenleri, genel hastalık ve ilaç kullanımına göre ortaya çıkabilir. Kullanılan ilaçların hasta üzerinde olumsuz etki yarattığı görülebilir. Hastalık da aynı şekilde duygusal ve fiziksel anlamda kötü etki yaratabilir. Oluşan bu olumsuz etkiye bağlı olarak dişlerde gıcırdatma meydana gelir. Her ne kadar çok sık görülmese de diş gıcırdatma neden olur denildiğinde, ilaç kullanımı da akla gelen yanıtlardan olmalıdır.

6 – Reflü

Reflü, diş gıcırdatma neden olur sorunun çok fazla bilinmeyen cevaplarındandır. Özellikle çocukların okula başladığı dönemlerde fastfood ve hazır gıdaların daha fazla tüketilmeye başlanması, reflüye neden olabilir. Reflü ile bruksizm arasında direkt bir ilişki olmasa da reflünün diş gıcırdatmayı tetiklediği bilinmektedir. Özellikle çocuğun gece uyurken diş gıcırdatması sırasında ağzından salya gelirse akla gelmesi gereken ilk neden reflü olmalıdır.

7 – Maloklüzyon (Dişlerin Yanlış Konumu)

Dişlerin yanlış konumu, çene hizalaması sırasında diş gıcırdatmaya yol açabilir. Gündüz saatlerinde bu durum çok fazla yaşanmasa da uyurken, istemsiz bir şekilde dişler yoğun olarak gıcırdatılabilir. Dolayısıyla dişlerin yanlış konumu ve konum problemleri, diş gıcırdatma neden olur sorusunun yanıtları arasında yer almaktadır.

8 – Diş Gelişimi

Diş gelişimi, özellikle bebekler açısından sorulan diş gıcırdatma neden olur sorusunun cevabıdır. İlk defa dişleri çıkan bebekler, dişlerini birbirine sürttüğünde gelen sesi dinlemek için sürekli olarak dişlerini gıcırdatır. Bu durum son derece normal ve geçicidir. Bir süre sonra bebekler bu davranışı bırakır.

Görüleceği üzere uyurken diş gıcırdatma probleminin farklı nedenleri vardır. Ayrıca bu nedenler, çocukların yaşlarına göre de farklılaşır. Örneğin; 4 yaşındaki çocuğun diş gıcırdatması nedenleri ile bebeklerin dış gıcırdatmalarının nedenleri tamamen farklı olabilir. Bu yüzden diş gıcırdatma neden olur sorusuna cevap verirken, çocukların yaşları ve gelişimsel özelliklerinin de dikkate alınması gerekir.

Dr. Sevil Borbay, bu konudaki deneyimi sayesinde bruksizm nedenlerini hızlı bir şekilde tespit etmekte ve nedene bağlı olarak uygun tedaviye zaman kaybetmeden başlamaktadır. Çocuklarda görülen bruksizm veya diğer diş problemleri hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Uyurken Diş Gıcırdatma Problemi Nasıl Tespit Edilir?

cocuklarda-dis-gicirdatma Uyurken diş gıcırdatma probleminin teşhisi, ancak diş hekimi tarafından yapılabilir. Ebeveynler, çocuklarının dişlerini gıcırdattığını duyabilir. Buna ek olarak diş etlerinde, çenede ve yüzde ağrı gibi farklı belirtiler de olabilir. Söz konusu belirtilerin fark edilmesinden sonra zaman kaybedilmeden bir diş hekimine başvurulmalıdır.

Diş hekimleri, problemin teşhisi için dişlerde detaylı incelemeler yaparlar. İlk olarak dişlerin üst yüzeylerinde normal olmayan aşınmalar ve deformeler olup olmadığı kontrol edilir. Ayrıca duruma bağlı olarak dişlerde hassasiyet ölçümleri de yapılır. Dişlere su veya hava püskürtülür ve çocukların tepkileri izlenir. Bütün bu sürecin sonunda ise çocuklarda diş gıcırdatma olup olmadığı belirlenir.

Çocuklarda Bruksizmin Zararları

Uyurken diş gıcırdatma, ilk bakışta masum bir problem gibi görülebilir veya kendiliğinden geçeceği düşünülebilir. Bu problem, birçok çocukta kısa sürede kendiliğinden geçer. Ancak kısa sürede geçmeyen diş gıcırdatma problemlerinin hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gerekir. Aksi durumda bu problem, çocukların diş sağlıklarını ve genel sağlıklarını olumsuz etkiler. Çocuklarda bruksizm zararları için aşağıdaki tablo incelenebilir:

Diş Gıcırdatma Zararları

Açıklama

Dişlerde aşınma Çocuklarda diş gıcırdatma, dişlerin aşınmasına ve yıpranmasına yol açar. Diş minesinin erozyonu, dişlerin düzensizleşmesi ve kırılması gibi ciddi olumsuzluklara neden olur.
Çene ve Baş Ağrısı Bruksizm, çene kaslarının ve çene eklemi (TMJ) bölgesinin aşırı çalışması ile gerçekleşir. Gıcırdatma için söz konusu eklem ve kaslar sürekli çalışır. İlgili durum ise çene, baş ve yüz ağrısına neden olur.
Uyku Sorunları Çocuklarda diş gıcırdatma uyku düzenini olumsuz olarak etkiler. Uyku kalitesinin düşmesi, çocukların kendilerini gündüz saatlerinde yorgun hissetmesine sebep olur.

Çocuklarda diş gıcırdatma, basit olarak görülecek bir problem değildir. Olumsuz etkilerinin engellenmesi için mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Çocuklarda Diş Gıcırdatma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Anne ve babalar tarafından çocuklarda diş gıcırdatma ciddi rahatsızlık duyulan ve endişe yaratan durumların başında gelir. Sadece ebeveynleri değil aynı zamanda çocuğu da rahatsız eden bir durum söz konusudur. Her ne kadar örneğin; 5 yaşındaki çocuğun uyurken diş gıcırdatması uyurken fark etmediği bir durum olsa da sabah uyandığında baş ve çene ağrısı yaratmaktadır. Peki çocuklarda diş gıcırdatma tedavileri nasıldır?

1 – Apareylerin Kullanımı

Dişlerde aşınmayı önlemek ve var olabilecek olumsuzlukları ortadan kaldırmak amacıyla kullanılmaktadır. Apareyler sayesinde özellikle dişin üst düzeyi korunur ve aşınmanın önüne geçilir. Diş gıcırdatma aparatı olarak da bilinen bu koruyucular, etkili sonuçlar vermektedir.

2 – Dolgu Yapılması ya da Yenilenmesi

Çocuklarda diş gıcırdatma ileri yaşlarda görülüyorsa ve bu durum dolguya bağlı olarak ortaya çıktıysa yenileme yapılabilir. Diş dolgu yüksek geldiyse kısaltılır ya da kırıldıysa tekrar yenilenebilir. Tüm bunlar uzman diş hekimi ile birlikte sürdürülmesi gereken bir durumdur.

3 – Uzman Psikolojik Desteğin Alınması

Stres, üzüntü ve kayba bağlı olarak çocuklarda diş gıcırdatma görülmektedir. Bu sebebin ortadan kaldırılması için psikolojik anlamda uzman desteği alma gerekebilir. Nedeni ortadan kaldırıldığı takdirde durumun tekrarlanmasının önüne geçilebilir.

cocuklarda-dis-gicirdatma 4 – Diş Tedavileri

Diş gıcırdatma neden olur sorusunun cevapları arasında dişlerdeki hizalama ve gelişim problemleri de vardır. Bu problemlerin düzeltilmesi, gıcırdatmaların sonlanmasını sağlayacaktır. Dolayısıyla diş tedavileri için diş hekimine başvurulmalıdır.

5 – Diş Hekimi Kontrolü

Çocuklarda diş gıcırdatma, farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Hem nedenlerin tespiti hem de tedavinin gerçekleşmesi için deneyimli bir diş hekiminin tercih edilmesi ve detaylı kontrolden geçilmesi gerekir.

Dr. Sevil Borbay, çocuklarda diş gıcırdatma konusunda ciddi bir deneyime sahiptir. Bu deneyim sayesinde problemin nedenini hızlı şekilde belirlemekte ve uygun tedaviye zaman kaybetmeden başlamaktadır. Uyurken diş gıcırdatma ve tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Çocuklarda Diş Gıcırdatma ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Çocuklarda diş gıcırdatma ile ilgili sık sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.

1 – Uyurken Dişleri Sıkmamak İçin Ne Yapmalı?

Uyurken dişleri sıkmanın altında yatan farklı nedenler vardır. Bu problemin çözülmesi için öncelikle nedenlerin tespit edilmesi ve sonrasında nedenlerin ortadan kaldırılması gerekir.

2 – Çocuklarda Diş Gıcırdatması Nasıl Geçer?

Çocuklarda diş gıcırdatma, kısa süre içerisinde kendiliğinden geçer. Kendiliğinden geçmeyen durumlarda ise deneyimli bir diş hekiminden destek almak gerekir.

3 – Uyurken Diş Gıcırdatma Nedenleri Nelerdir?

Uyurken diş gıcırdatma; stres, genetik faktörler, diş yapısındaki problemler ve farklı hastalıklardan kaynaklanır. Çocukların yaşlarına ve gelişimsel özelliklerine göre bu nedenler farklılık gösterir.

4 – Çocuklarda Diş Gıcırdatma Neyin İşaretidir?

Çocuklarda diş gıcırdatma, farklı nedenlerden kaynaklanır. Dişlerin gelişim sürecinde görülen bu problemler, çoğunlukla kendiliğinden geçer. Kendiliğinden geçmeyen durumlarda ise nedenlerinin tespiti için diş hekimine muayene olunmalıdır.