Çocuklarda diş gıcırdatma özellikle belirli bir yaştan itibaren çok sık görülen durumlardan birisidir. Bahsedilen diş gıcırdatmanın nedenleri değişik sebeplere dayanabilmektedir. Çocuklarda diş gıcırdatma nedenleri özellikle araştırılmalıdır. Sebep kesin olarak belirlendikten sonra diş gıcırdatma problemi tedavisine yönelik hareket edilmelidir. Yetişkin ve çocuklarda diş gıcırdatma tedavisi farklı şekillerde gerçekleşmektedir. Hastanın yaşı, durumu ve estetik diş hekimliği kapsamında ele alınacak kararlara göre tedavi uygulanır.
Uykuda Diş Gıcırdatma Neden Olur?
Çocuklarda diş gıcırdatma, diş sıkmaya bağlı olarak ortaya çıkan ve uzun vadede diş sağlığı sorunu yaratan bir durumdur. Diş tedavisi kapsamında ele alınarak hareket edilmesi gerekir. Süt dişlerinin ve kalıcı dişlerin olumsuz etkilenmesine neden olan bir davranıştır. Diş hekimi tarafından çocuklarda diş problemi yaratmaması adına erken yaşlarda tedavi edilmektedir. Diş gelişim bozuklukları, psikolojik sebepler gıcırdatma yaratır mı? Peki çocuklarda diş gıcırdatma nedenleri nelerdir? Çocuk diş gıcırdatma ya da ses çıkarma için genel olarak belirtilen nedenler şu şekildedir:
1 – Psikolojik Faktörler
Bruksizm, çocuklarda uyanıkken ve uyku sırasında görülen tüm diş gıcırdatmaya neden olan durumlar olarak gösterilir. Ortaya çıkmasındaki ilk sebeplerinden birisi psikolojidir. Çocuğun ya da yetişkinin ileri düzey stres, üzüntü ve kaygı yaşadığı durumlarda ortaya çıktığı görülmektedir. Kardeş dünyaya gelmesi, okul ve kreşe başlama gibi durumlarda özellikle ortaya çıkabilmektedir. Özellikle 2 yaş diş gıcırdatma ve 7 yaş diş gıcırdatma sebeplerindendir.
2 – Genetik Faktörler
Tüm çocuklarda gerçekleşeceği konusunda kanıt bulunmasa da anne ve babalar için yapılan gözlemlerde eğer ebeveynlerde gıcırdatma varsa çocuklarında da ortaya çıkmaktadır. Bahsedildiği gibi diş hekimliği diş araştırmaları sırasında kesinlikle çocukta görüleceği anlamına gelmez. Ancak gerek öğrenme gerekse kalıtımsal olarak yapılan aktarımdan dolayı ortaya çıkan unsurlar gereğince oluşabilmektedir. Eğer 3 yaşındaki çocuğun uyurken diş gıcırdatması ile karşılaşıyorsanız ve farklı sebep bulamıyorsanız genetik olabilir.
3 – Beslenme Sorunu
Beslenme özellikle bebeklik döneminde ilk defa dişi çıkan bebeklerde gıcırdatmaya sebep olabilmektedir. Ancak sadece bebeklik değil, 8 yaş diş gıcırdatma gibi ileri çocukluk döneminde de etkili olmaktadır. Diş yapısında kalan, çocuğu rahatsız eden durumlarda bilerek ya da farkında olmadan gıcırdatma ortaya çıkabilir.
4 – Diş Yapısındaki Sorunlar
Çocuklarda diş gıcırdatma sebepleri arasındaki en büyük nedenlerden birisi diş ve ağız yapısından kaynaklanan sorunlardır. Varsa dişe yapılan dolgunun yüksek olması, çene yapısının düzgün olmaması, dişin yüksek ve uzun olması vs. sebep olarak gösterilebilir. Tüm bunlardan dolayı çocuklarda diş gıcırdatma sık sık görülmektedir.
Var olan bu sebeplerden ötürü eğer 4 yaş diş gıcırdatma görülüyorsa erken yaşta müdahale etmek gerekir. Özellikle 6 yaş diş gıcırdatma sonrasında devamının gelmemesi adına hemen müdahale edilir. Süt dişlerde sorun varsa bu dişlerin dökülmesi beklenirken, kalıcı dişleri korumaya yönelik aparatlar kullanılabilir.
5 – Genel Hastalıklar ve İlaç Kullanımı
Geçici olarak görülebilen çocuklarda diş gıcırdatma nedenleri, genel hastalık ve ilaç kullanımına göre ortaya çıkabilir. Kullanılan ilaçların hasta üzerinde olumsuz etki yarattığı görülebilir. Hastalık da aynı şekilde duygusal ve fiziksel anlamda kötü etki yaratabilir. Oluşan bu olumsuz etkiye bağlı olarak dişlerde gıcırdatma meydana gelir.
Çocuklarda Diş Gıcırdatma
Çocuklarda Diş Gıcırdatma Tedavisi Nasıl Yapılır?
Anne ve babalar tarafından çocuklarda diş gıcırdatma ciddi rahatsızlık duyulan ve endişe yaratan durumların başında gelir. Sadece ebeveynleri değil aynı zamanda çocuğu da rahatsız eden bir durum söz konusudur. Her ne kadar örneğin; 5 yaşındaki çocuğun uyurken diş gıcırdatması uyurken fark etmediği bir durum olsa da sabah uyandığında baş ve çene ağrısı yaratmaktadır. Peki çocuklarda diş gıcırdatma tedavileri nasıldır?
Apareylerin Kullanımı:
Dişlerde aşınmayı önlemek ve var olabilecek olumsuzlukları ortadan kaldırmak amacıyla kullanılmaktadır. Apareyler sayesinde özellikle dişin üst düzeyi korunur ve aşınmanın önüne geçilir.
Dolgu Yapılması ya da Yenilenmesi:
Çocuklarda diş gıcırdatma ileri yaşlarda görülüyorsa ve bu durum dolguya bağlı olarak ortaya çıktıysa yenileme yapılabilir. Diş dolgu yüksek geldiyse kısaltılır ya da kırıldıysa tekrar yenilenebilir. Tüm bunlar uzman diş hekimi ile birlikte sürdürülmesi gereken bir durumdur.
Uzman Psikolojik Desteğin Alınması:
Stres, üzüntü ve kayba bağlı olarak çocuklarda diş gıcırdatma görülmektedir. Bu sebebin ortadan kaldırılması için psikolojik anlamda uzman desteği alma gerekebilir. Nedeni ortadan kaldırıldığı takdirde durumun tekrarlanmasının önüne geçilebilir.