Çocuklarda Diş Apsesi Tedavisi

Çocuklarda diş sağlığı çok önemlidir. Sağlıksız dişler süt dişlerinin erken dökülmesinden, enfeksiyona kadar birçok olumsuzluğa neden olabilir. Çocuk yaşta en çok görülen diş rahatsızlıklarının başında ise diş apsesi geliyor. Önemsiz görülen bu rahatsızlık, tedavi edilmediği takdirde çok daha büyük rahatsızlıklara yol açabiliyor. Bu nedenle dişlere evde yapılacak bakımın yanı sıra, mutlaka çocuk diş doktoru tarafından da belirli aralıklarla muayenesi gerekiyor.

Çocuklarda Diş Apsesi Nedir?

Diş ve çene kemiklerinin arasını dolduran ve dişlerin çevresini boşluk kalmayacak şekilde dolduran diş etlerinin önemli görevleri bulunur. Besinlerin öğütülmesinin yanında, çene kemikleri ile dişlere destek sağlayan diş etleri, çocuklarda yeteri kadar gelişmemiş durumdadır. Bu nedenle de enfeksiyonlara karşı daha fazla hassastır. Diş muayenesi yapan çocuk diş hekimi, dişlerin yanı sıra diş etlerinin durumunu da kontrol eder ve tavsiyelerde bulunur. Çocuklarda oluşan diş apsesi, enfeksiyondan kaynaklanan diş etinde oluşan şişmelerdir.

Çocukların ağzında bir çürük diş bulunuyor ve tedavi edilmemişse, ilerleyen zamanlarda diş apsesinin de görülmesi kaçınılmazdır. Eğer çocuk diş ağrısı çekiyor ve dişetinde de şişme (apse) varsa, enfeksiyon sinirlere kadar ilerlemiş olabilir.

Çocuklarda Diş Apsesi Nasıl Olur?

Çocuklarda henüz diş bakımı kavramı tam gelişmediğinden ve diş etlerinin de tam gelişmiş olmaması gibi nedenlerden dolayı, diş etlerinin dokusunda bozulmalar oluşabilir. Dokulardaki bozulmalar ise çeşitli enfeksiyonların gelişmesine ve kan damarlarından sıvı geçişi ile ödeme neden olabilir.

Bu zincirleme reaksiyonun sonucunda ise, diş etlerinde kızarma ile birlikte apse oluşumu başlar. Ayrıca, gelişme çağında oldukları için, hormonal değişikliklerin sık olarak yaşanması da diş etlerinin genişlemesine ve apseye yol açabilir. Bu durum görüldüğünde, vakit kaybetmeden pedodonti (çocuk diş hekimliği) bölümüne gidilerek, muayene ettirilmelidir.

Çocuklarda Diş Apsesi Neden Olur?

Çocuklarda diş apsesini oluşturan birçok neden bulunuyor. Bunların en yaygın olanları şunlardır;

  • Zararlı yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi: özellikle karbonatlı ve şekerli yiyecekler ile içeceklerin çok miktarda tüketilmesi, dişlerin üzerinde bakterilerin daha hızlı oluşmasına neden olur. Bu bakteriler de dişlerde bulunan çatlak, kırk ya da çürüklere yerleşir ve diş apsesine neden olur.
  • Çürük dişlerin bulunması: çürük dişlerin tedavi edilmemesi de, diş apsesinin oluşmasına neden olur
  • Diş minelerinde çatlak ya da kırıkların bulunması: bakterilerin yerleşmesine ve dolayısı ile diş apsesine neden olur
  • Diş fırçalamanın yanlış yapılması: dişlerin sert biçimde fırçalanması, diş etlerinin zarar görmesine ve kanamasına neden olabilir. Bundan dolayı da, enfeksiyonlar ve diş apsesi oluşabilir.

Bunların yanı sıra; yanlış diş macunu kullanma, dişlerin fırçalanmaması ya da diş sıkma ve gıcırdatma da diş etlerine zarar vererek diş apsesi oluşturabilir.

​​​​​​​Çocuklarda Diş Apsesi Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda meydana gelen diş apsesi ile birlikte bazı belirtiler de oluşabilir. Bunlardan bazıları şunlardır;

  • Diş etlerinde hassasiyet ve kızarma ile ağrı hissi
  • Diş etlerinde kanama görülmesi
  • Çiğneme yaparken ağrı hissedilmesi
  • Diş etlerinde çekilme oluşması, hatta diş etlerinin dişlerden ayrılması
  • Diş etlerinden dolayı dişlerin gevşeyerek hareket etmesi

Çocuklarda diş apsesi bulunuyorsa, genellikle dişler fırçalansa dahi kötü bir koku oluşumu geçmez ve diş fırçalamaları genellikle kanamalı ve ağrılı geçer. Sadece çocukların diş tedavisi için hizmet veren çocuk diş kliniği, genel diş muayenesi ve röntgen görüntülemesi ile diş apsesi ve nedenini kolaylıkla teşhis edebilir.

​​​​​​​Çocuklarda Diş Apsesi Oluşum Safhaları Nelerdir?

Çocuklarda diş apsesi oluşumu öncesinde genellikle bazı safhalar görülür. İlk başta tatlı, sıcak ya da soğuk yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi esnasında, değişik şiddetlerde ağrılar oluşur. Bunu çiğneme esnasında meydana gelen ağrılar takip eder. Daha sonra ise, ağızda kötü koku oluşumu ve bitişik dişlerde çürük başlangıçları görülebilir. Son safha olarak diş apsesi (diş etlerinde şişme) görülür ve bazı durumlarda hafif ateş te görülebilir.

​​​​​​​Çocuklarda Diş Apsesi Nasıl Tedavi Edilir?

Halk arasında en çok çekinilen tedavilerin başında çocuk diş tedavisi geliyor. Bu nedenle de genellikle diş apsesinin kendiliğinden geçmesi bekleniyor. Oysa, diş apsesi tedavi edilmezse, çene kemiklerinin kaybına kadar çok önemli rahatsızlıklara neden olabilir. Bunun için diş apsesinin mutlaka çocuk diş hekimlerine tedavi ettirilmesi gerekir. Çocuk diş hekimleri, öncelikle diş apsesini oluşturan nedenleri teşhis ederek tedaviye başlar. bazı durumlarda düzenli diş bakımı ve fırçalama apsenin tedavisinde yeterli olabilir. Bazı durumlarda ise, sıkışan bir nesnenin çıkarılması ile de apse boşalabilir. Gerektiği durumlarda ise, diş eti uyuşturularak apsenin içindeki irin boşaltılabilir. Bunların yanı sıra, çocukların yaşına uygun ilaçlarla da tedavi takviye edilebilir.

​​​​​​​Çocuklarda Diş Apsesi Nasıl Önlenir?

Çocuklarda diş apsesinin oluşmasını önlemek, tedavi edilmesinden daha kolaydır. Düzenli ve doğru bir diş fırçalama ile zararlı besinlerin tüketilmemesi, diş apsesinin oluşmadan önlenmesi için genellikle yeterli olur. Bunların yanı sıra, düzenli diş hekimi muayenesi de rahatsızlığın önlenmesi veya başlangıcında tedavi için çok önemlidir.