Çocuklarda Amputasyon Aşamaları Nasıl?

cocuklarda-amputasyon-asamalari

Çocuklarda amputasyon aşamaları; süt dişlerinin işlevselliğini kaybetmemesi adına gerçekleştirilir. Bu sebepten amputasyon tedavisi çocuklar için oldukça önemlidir. Çocuklara kanal tedavisi yerine amputasyon tedavisi uygulanır.

Çocukların süt dişlerinde meydana gelen çürükler, dişin merkezine kadar ilerleyebilir. Hatta çürüğün, diş sinirlerine de ulaşabilme durumu da vardır. Böyle bir durumda dişi tedavi etmek için, amputasyon işlemi yapılmalıdır. Çocuklarda amputasyon aşamaları, dişlerde meydana gelen çürüklere neden olan bakterilerin uzaklaştırılmasını sağlayacaktır.

Çocuklarda Amputasyon Aşamaları | Amputasyon İşlemi Nasıl Yapılır?

Çocuklarda amputasyon aşamaları; süt dişleri ve 6 yaş dişi şeklinde tabir edilen azı dişler için yapılmaktadır. Bu aşamalar esnasında dişin fonksiyonunu artırmak için bazı tedaviler gerçekleştirilir. Böylelikle dişin canlılığının korunması sağlanır.

Ancak dişteki enfeksiyonun fazla olması durumunda; dişin çekilmesine karar verilebilir. Bu noktada dişi çektikten sonra, genel diş ve ağız sağlığı için yer tutucu tedavisi uygulanmalıdır.

cocuklarda-amputasyon-asamalari Bu tedaviyi gerçekleştirilirken çocuk dişlerine lokal anestezi verilir. Daha sonra hekim dişteki kronları ve çürükleri titiz bir şekilde temizler. Bunun yanında sinir dokusunun da temizliğini gerçekleştirir. Ancak kökte bulunan damarlara ve sinirlere dokunmaz.

Amputasyon tedavisinde dişe bazı özel sıvılar enjekte edilmektedir. Bu işlem esnasında dolgular, normal dolgu işlemi gibi yapılmaktadır. Tedavi süt dişlere ya da normal dişlere yapılan amputasyon olarak ikiye ayrılmaktadır.

Süt dişi amputasyon malzemeleri arasında; çinko oksit ejonol, formokrezol, kalsiyum hidroksit, MTA, gluteraldehit ve ferrik sülfat gibi malzemeler vardır.

1 – CVEK Amputasyon Nasıl Yapılır?

CVEK (vital) amputasyon işleminde öncelikle anestezi verilen dişteki pulpanın kronal kısmı çıkarılır. Daha sonra kök kanallarındaki enfekte olmamış vital pulpa, dentin yapısını uyarıcı bir madde ile kapatılır. Bu işleme ise CVEK amputasyon denir. Çocuklarda amputasyon aşamaları doğru bir şekilde yapıldığında, kök pulpasının canlılığı korunmuş olur.

2 – Çocuklarda Amputasyon Aşamaları Ağrılı mı?

Çocuklarda amputasyon aşamaları ağrılı mı, konu ile ilgili araştırılanlar arasında yer alır. Ayrıntılı bilgiler verilecek olursa; bu işlem esnasında dişe lokal anestezi uygulanmaktadır. Böylelikle tedavi uygulanırken herhangi bir ağrı ya da acı hissedilmemektedir.

cocuklarda-amputasyon-asamalari Gerçekleştirilen bu işleme yarım kanal tedavisi de denilebilir. Yani yarı dolgu yarı kanal şeklinde bir tedavi aşaması olarak açıklanabilir. Ancak amputasyon kanal tedavisine göre oldukça kısa süren bir işlemdir.

3 – Diş Amputasyonu Sonrasında Ağrı Gelişir mi?

Başarılı bir şekilde gerçekleştirilen çocuklarda amputasyon aşamaları sonrası ağrı olur mu? Herhangi bir ağrı meydana gelmemektedir. Bu noktada kanal tedavisi ya da diş çekimi sonrasında görülen ağrılar, amputasyon işlemi sonrasında hissedilmez. Fakat tedavi sonrasında dişte hassasiyet meydana gelebilir.

Süt Dişi Amputasyon Aşamaları ve Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Çocuklara uygulanacak olan amputasyon işlemi öncesinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcuttur. Öncelikle diş hekimi dişteki çürüğün hangi boyutta olduğunu anlamak için detaylı bir muayene gerçekleştirmelidir. Böylelikle dişteki sinirlerin durumuna göre çocuklarda amputasyon aşamaları gerçekleştirilmeye başlanır.

Süt dişlerinin işlevsel bir şekilde kullanılabilmesi ve kalıcı dişlerin sağlıklı olması için uygulanan çocuklarda amputasyon aşamaları öncesinde; eğer diş çekimi gerekiyorsa panoramik röntgen çekilmelidir. Böylelikle alttaki daimi diş amputasyon öncesi detaylı bir şekilde incelenmeli ve yapısına süt diş kökünün nasıl bir etki yaptığı anlaşılmalıdır.

cocuklarda-amputasyon-asamalari Eğer tedavi sonrasında ya da diş çekildiğinde meydana gelen boşluğa yer tutucu tedavisi yapılmazsa; çevresindeki dişler boşluğa doğru yönelir. Bu durumsa diş estetiğine zarar verir. Dişlerde çarpıklığa neden olur ve çeşitli diş tedavisi uygulamaları gerektirebilir. Genellikle çocuk ortodonti sorunları, bu durumun sonucu olmaktadır.

Süt dişlerinde amputasyon endikasyonları ise diş hekimi tarafından titizlikle yapılmalıdır. Böylelikle başarılı bir tedavi uygulanabilir.

Süt Dişi Amputasyon Tedavisi Avantajları Nelerdir?

Çocuklarda amputasyon aşamaları ile çeşitli avantajlar elde edebilmek mümkündür. Bu noktada amputasyon tedavisi avantajları açıklanacak olursa;

  • Çürüyen süt dişinin kurtarılması sağlanır.
  • Diş hekimi tarafından dişin çekilmesi uygun görülmüşse, yer tutucu tedavileri uygulanır. Bu tedavi ise ileride oluşabilecek sorunların engellenmesini sağlar ve dişin estetik görünmesi fırsatını sunar.
  • Kalıcı ve süt dişlerde oluşan ağrının engellenmesinde etkilidir.
  • Bu tedaviden 2 saat sonra yeme ve içmeye devam edebilir.
  • Tedavi lokal anestezi ile gerçekleştirileceği için, çocuklarda herhangi bir huzursuzluk veya ağrı hissedilmez.
  • Amputasyon diş tedavileri, uygun fiyatlarda yapılır.

Süt Dişi Ampütasyon Fiyatları Nasıldır?

cocuklarda-amputasyon-asamalari
Çocuklarda Amputasyon Aşamaları

Amputasyon diş fiyatları araştırılanlar arasındadır. Diş dokusunun canlılığını kaybetmesi sonrasında uygulanan çocuklarda amputasyon aşamaları; ekonomik fiyat seçenekleri ile yapılabilmektedir.

Bu tedavinin fiyatlarını etkileyen bazı noktalar mevcuttur. Tedavinin takvimi ve dişin işlevselliğini kaybetmemesi için uygulanan bazı işlemler, bu uygulamanın fiyatını etkileyebilmektedir. Ancak genel anlamda tedavi fiyatları aileler için oldukça cazip olmaktadır.