Çocuklarda Ağız Kokusu ile Başla Çıkmanın 7 Yolu

cocuklarda-agiz-kokusu

Çocuklarda ağız kokusu, farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan ve oldukça rahatsız edici bir durumdur. Söz konusu durum yetişkinlerde olduğunda kötü ağız kokusu için farklı tedavi yöntemleri denenmektedir. Ancak çocuklarda ağız kokusunun nedenleri ve tedavi yöntemi değişiklik göstermektedir. Bu yüzden sebebe bağlı ağız kokusu saptanarak ortadan kaldırılması hedeflenmelidir. Aksi takdirde istenen düzeyde sonuçlar alınamayacaktır.

Günümüzde çocuklarda ağız kokusu; fizyolojik ağız kokusu, beslenme ya da hastalık gibi çok farklı sebeplere dayanmaktadır. Ebeveynler tarafından çocuklarda ağız kokusu fark edildiğinde doğrudan harekete geçilmelidir. Endişe etmeye gerek olmasa da geçmeyen bir ağız kokusuna sebep olan durum ileri düzeyde daha fazla rahatsızlık yaratabilir. Diş hekimliği diş gözlemi doğrultusunda çocuklarda ağız kokusu tedavisi gerçekleştirilmelidir. Peki ağız kokusu nasıl geçer? Ağız kokusu zamanla azılır mı?

Çocuklarda Ağız Kokusu Nasıl Geçer?

Günümüzde 2 yaşındaki bebeklerde ağız kokusu neden olur sorusu ile 5 yaşındaki çocuğun nefesi neden kokar sorusunun cevabı değişiklik gösterir. İlk etapta yaşa bağlı olarak fark meydana çıksa da kötü veya tahmin edilebilir sebeplere bağlı olarak koku olabilir. Çocuklarda meydana gelen ağız kokusu farklı sebeplere dayandığından tedavi yöntemleri de değişiklik gösterecektir. İşte, genel olarak yetişkinlerde ve 3 yaşındaki çocuğun ağız kokusu, nefes kokusu geçirmek için uygulanabilecek yöntemler.

1 – Derinlemesine Ağız ve Diş Hijyeni Sağlanmalı

Genel olarak çocuklarda ağız kokusu sebeplerinden birisi yeterli hijyenin sağlanmaması bulunur. Ağızda ve dişlerde biriken yemek artıkları, içecek kalıntıları kokuya yol açabilir. Bu durum karşısında sık sık koku şikayeti ortaya çıkar. Özellikle 2 yaşındaki çocuğun ağız kokusu nedenleri arasında görülür. Çünkü sağlıklı bir diş için erken yaşta ağız ve diş bakımı alışkanlığı kazandırılmazsa küçük yaşlarda ortaya çıkar. Yeteri kadar diş fırçalama ve diş kadar dil, yanak ve diş eti hijyeni sağlanmalıdır.

cocuklarda-agiz-kokusu 2 – Doğru Diş Macunu ve Diş Fırçaları Seçilmeli

3 yaşındaki çocuğun nefesi neden kokar? Her ne kadar dişlerini fırçaladığını düşünseniz de yanlış malzeme seçimine bağlı olarak yine kötü nefes ile karşılaşabilirsiniz. Doğru diş macunu ve diş fırçası seçilmesi gerekir. Eğer ortodonti tedavisi görüyorsa diş teli fırçaları kullanmalı. Aksi takdirde ağız içi ve dişte yer alan kalıntılar temizlenemez. Birikmeye bağlı olarak koku oluşumu da sık sık meydana gelmektedir.

3 – Bol Su Tüketilmeli

Çocuklarda ağız kokusu gidermenin bir diğer yöntemi olarak bol su tüketimi gelmektedir. Su tüketmek hem ağızda yer alan bakterilerin yok olmasına neden olur hem de vücutta bağışıklık yaratır. Var olan bu su tüketimi zaman içerisinde olumlu şekilde kendini belli edecektir.

Özellikle bağışıklığı düşük çocuklarda ağız kokusu gidermek için dikkate alınmalıdır. 5 yaşındaki çocuğun ağız kokusu sebebi hastalığa ve bağışıklığa bağlı ise su tüketilerek basit bir şekilde yok edilebilmektedir.

4 – Kokuya Neden Olacak Besinlerden Uzak Durulmalı

Beslenme de genel itibari ile çocuklarda nefes kokusuna neden olmaktadır. 4 yaşındaki çocuğun nefesi neden kokar sorusunun cevabı olarak diş hekiminden de bu yönde yanıt alabilirsiniz. Keza her ne kadar beslenme etkili olsa da doğru bir ağız temizliği ile bu sebebin etkileri de ortadan kaldırılabilmektedir.

5 – Enfeksiyona Bağlı Hastalıklar için Tedaviye Başlanmalı

Genel itibari ile çocuklarda ağız kokusu nedenlerinden birisi de genel enfeksiyonlardır. Enfeksiyon bakterilerin toplanması ve buna bağlı olarak koku oluşumuna neden olmaktadır. Özellikle ağız ve boğaz, burunda meydana gelen enfeksiyondan ötürü bu durumlar karşı karşıya kalabilirsiniz.

cocuklarda-agiz-kokusu
Çocuklarda Ağız Kokusu

6 – Ağız İçi Rutin Kontroller için Diş Hekimine Gidilmeli

Sık sık meydana gelen ve geçmeyen çocuklarda ağız kokusu durumu için diş hekimi kontrolünde olmak gerekir. 4 yaşındaki çocuğun ağız kokusu oluşmadan önce diş hekimine gidilmelidir. Aksi takdirde meydana gelecek olan kokunun önüne geçilmez. Eğer ağız kokusu oluştuysa bunu yok edebilmek amacıyla da diş hekimine gidilebilir.

7 – Çocuklarda Ağız Kokusu için Dolgu & Çürük Tedavileri

Ağız içinde yer alan çürükler ya da dolgu kırıklarına bağlı olarak koku oluşabilir. Özellikle yetişkinlerde görülen bir durum olduğundan diş hekimleri tarafından dikkatle tedavi edilmektedir. Çok küçük yaşlarda olmasa da ilk çocukluktan itibaren dolguya sahip olan ya da çürük oluşumu gözlemlenen çocuklarda oluşabilir.

Çocuk diş hekimi eşliğinde yapılan çürük ve dolgu tedavisi sonrasında koku şikayeti de ortadan kalkacaktır. Kliniğimizden randevu alarak varsa bu sorunuz hakkında şikayetleri giderebilirsiniz.