Çocuklara Uygulanan Diş Tedavileri Nelerdir?

Dolgular

Süt dişleri, alttaki kalıcı dişin sürme zamanına kadar ağızda sağlıklı bir şekilde durmalıdır. Çürük ve apseli süt dişleri alttan gelecek olan kalıcı dişlere de zarar verir. Ayrıca arayüz çürüklerindeki madde kayıpları komşu dişlerin kayarak dişlerde çapraşıklık olmasına da neden olur.

Fazla ilerlememiş çürük dişler temizlenerek ve dolgusu yapılarak tedavi edilir. Böylece çürüğün hem komşu dişleri çürütmesi önlenir hem de çürüğün ilerleyerek enfeksiyon oluşturması ve alttaki kalıcı dişe zarar vermesi engellenmiş olur. Kalıcı dişlerde de çürük oluştuğunda çürüğün derinliğine göre çürük temizlenir, dolgu tedavileri yapılarak dişin sağlıklı bir şekilde ağızda kalması sağlanır. Diş kurtarılarak çiğneme, konuşma ve estetik sağlanmış olur.

Kanal Tedavileri

Dolgu ile kurtarılamayacak derin çürüklü dişler veya travmaya uğramış dişlerin ağızda tutulabilmesi için dişlerin kanallarındaki enfekte dokunun (pulpa) temizlenmesidir. Tedavinin tamamlanması bir veya birkaç seans sürebilir. Süt dişlerinde, süt dişinin düşme zamanı yaklaştıkça kökünün erimesiyle uyumlu bir kanal dolum malzemesi kullanılır. Süt dişi normal bir şekilde zamanı gelince düşer ve ağızda kanal dolgu maddesi de kalmamış olur.

Kalıcı dişlerde ise dişin ve kanal dolgusunun ömür boyu ağızda kalması istendiği için kalıcı erimeyen bir kanal dolum malzemesi kullanılır. Özellikle genç kalıcı dişlerin kanal tedavileri çok uzun seanslar sürebilmektedir. Bunun nedeni kalıcı dişler sürdüğünde kök gelişimleri henüz tam oluşmamıştır.

Kuron (kaplama) Uygulaması

Madde kaybı çok fazla olan dişlerde sadece dolgu yapmak dişe yeterli desteği sağlamamakta ve dişte veya dolguda kırılmalar olabilmektedir. Kuron (kaplama) uygulaması, madde kaybı çok fazla olan dişlerde uygulanan, dişin üzerine şapka gibi oturan ve tedavinin daha uzun ömürlü olmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir. Dolguya göre daha dayanıklıdır. Ayrıca uygulandığında dişi çürükten de koruduğu için erken çocukluk çağı çürüklerinde, çürük riski yüksek çocuklarda, ağız temizliğinin tam yapılamadığı özel gereksinimli çocuklarda, kırık riski taşıyan dişlerde, fazla madde kaybı olan dişlerde, dişsel gelişimsel anomalilerde uygulanmaktadır.

Süt dişlerinde kuron (kaplama) uygulaması süt dişleri için özel olarak üretilmiş hazır kuronlar ile yapılmaktadır. Süt dişlerinde gri renkli paslanmaz çelik kuronlar veya diş renginde zirkonyum kuronlar kullanılmaktadır. Süt dişlerinin düşme zamanı geldiğinde kuron da dişle birlikte düşer.

Diş Çekimi

Kanal tedavisi ile kurtarılamayacak boyutta derin çürüklü dişlerin çekilmesi gerekir. Ağızda gömülü kalan dişlerin çekilmesi gerekebilir. Süt dişi kalıcı dişin sürmesine engel oluyorsa ve süt dişi düşmeden kalıcı diş geldiyse süt dişinin çekimi gerekebilir.

Yer Tutucu

Süt dişleri kalıcı dişlere rehberlik eder ve doğal yer tutuculardır. Süt dişlerinin düşme zamanından önce kaybedildiği durumlarda, komşu dişlerin diş boşluğuna kaymaması ve kalıcı dişin zamanı geldiğinde düzgün çıkabilmesi için sabit (dişe yapıştırılan) veya hareketli (çocuk tarafından takılıp çıkarılan) yer tutucular yapılmalıdır.

Çocuk protezi

Çocuk protezi travma, hastalık ya da genetik sebeplerle süt veya kalıcı diş eksikliklerindeya da kayıplarında kullanılır. Fonksiyon ve estetik için önemlidirler. Ayrıca yer tutuculuk sağlaması amacıyla yapılan geçici protezlerdir.

Diş Beyazlatma

Dişlerde bazen kullanılan ilaçlar, yiyecekler, içecekler, travma, genetik ya da kromojen bakteriler sebebiyle renkleşmeler olabilir. Yiyecek, içecek ya da kromojen bakterilerin sebep olduğu dışsal renkleşmeler basit bir prosedür ile temizlenerek beyazlatılabilir. Travma veya kalıtımsal renkleşmeler ise özel diş beyazlatma ürünleri ile beyazlatılabilir.