Çocuk Ortodonti Tedavisi

 

Çocuk ortodonti erken yaşta uygulanan bir yöntem olup hastaların gecikmeden diş diziliminde düzelme yaratmaktadır. Erken yaşlardan itibaren biberon kullanımı, parmak emme ya da genetik sebeplerden dolayı dişlerde kayma meydana gelir. Diş diziliminde sorun yaratan bu durum neticesinde çocuk ortodontisi kapsamında tedavi gerçekleşmektedir.

 

Çocukların ağız ve diş sağlığını kontrol altına almak, oluşan problemleri ortadan kaldırmak, oluşabilecek problemleri önlemek ve ilerleyen yaşlarda daha sağlıklı bir ağza sahip olabilmeleri için gerekli olan birtakım tedavi süreçlerinden söz etmek mümkündür.

 

Ebeveynler olarak, çocuklarınızın ağız sağlığını gözetmek ve bakımına, tedavisine özen göstermek durumundayız. Gün geçtikçe daha da ilerleyen ve teknolojik yenilikler ile birlikte sürekli olarak gelişen ortodonti bilimi, çocuk ortodontisi alanında da birçok tedavi sunmaktadır. Kapsamlı bir dal olarak açıklanabilecek çocuk ortodontisi, çocuklarda diş teli başta olmak üzere birçok tedaviyi içinde barındırır.

Çocuk Ortodonti Nedir?

 

Kısaca çocuk ortodonti diş dizilimi ve çene sorunları kapsamında ele alınan bir tedavi yöntemidir. Çocuklara yönelik olan ortodonti bölümü altında sıralanan iki ayrı kategoriden söz etmek gerekir. Bu kategoriler, faz 1 ve faz 2 olarak tanımlanır. Faz 1 kategorisine ait ortodontik tedaviler karma dişlenme dönemine denk düşen ve bu dönem sırasında yapılması gerekebilen tedavileri açıklar.

 

Diğer ortodonti kategorisi olan faz 2 ortodonti ise süt dişlerinin kalmadığı, daimî dişlerin bulunduğu dönemde uygulamaya sokulur. Çocuk ortodontisi, mevcut bir ortodontik problem varsa bu problemlerin daha da ilerlememesini amaçlar. Erken dönemde yapılan ortodontik tedavilerin temel maksadı, önleyici olmaktır.

 

Önleyici tedavi olan çocuk ortodonti sayesinde süt dişlerindeki sorunların önüne geçilecektir. Yalnız süt dişlerinde değil kalıcı dişlerin de gelmesiyle birlikte istenen ağız ve diş yapısına kavuşulması talep edilmektedir. İlerleyen yaşlarda sorun yaşamamak adına erken yaşlarda uzman kontrolünde tedavi sağlanmaktadır.

cocuk-ortodonti Çocuk Ortodontide Ne Tür Tedavi Uygulamaları Bulunur?

Çocuk diş hekimliğinin oldukça kapsamlı bir dal olduğu ifade edilebilir. Dolgu ve kanal tedavilerinden flor gibi uygulamalara, metal diş tellerinden şeffaf plaklara kadar birçok tedavi süreci bulunur. Dişlerde yapısal bir bozukluk varsa ya da dizilimleri arasında uyuşmazlıklar saptandıysa diş teli ya da şeffaf plak kullanımı da önerilebilir. Çocuk ortodontik tedavileri kapsamında şunlar yer alır:

  • Metal diş teli tedavisi,
  • Şeffaf plak (Invisalign) tedavisi,
  • Ortognatik ortodonti,
  • Lingual ortodonti.
  • Hareketli apareyler ile ortodonti.

Ortognatik Ortodonti Nedir?

Ortognatik ortodonti tedavisi çene ve çevresinde meydana gelen yapısal bozuklukları tedavi etmek amacıyla uygulanmaktadır. Hastanın üst ve alt çene uyuşmazlığı neticesinde problemler meydana gelir. Ağzın tam kapanmaması, konuşmada güçlük ya da çene & kulak bölgesindeki ağrılar örnek gösterilebilir. Tüm bu durumlar ortognatik ortodonti ile cerrahi müdahale ya da apareylerle tedavi edilmektedir.

Diş Teli Tedavisi Nedir?

Diş telleri, oldukça geniş uygulamalar sunar. Çocuk ortodonti altında değerlendirilebilecek olan diş telleri, çocukların ağız sağlığı için sıkça başvurulan yöntemlerden bir tanesini oluşturur. Dişlerdeki konuma bağlı bozuklukların tedavisinde de kullanılan diş telleri, etkili bir çözüm olacaktır. Dişlere braket ve bu braketlere de teller takılır. Tellerin braketlere baskı uygulaması sonucu dişler de dizilimsel problemlerini aşacak, ideal bir görünüme kavuşacaktır.

Diş Teli Tedavisinde Hangi Yöntemler Uygulanır?

 

Diş teli tedavisinde üç farklı alternatif sunulur. Metal diş teli, lingual diş teli ve porselen diş teli şeklinde tabir edilebilecek üç ayrı kategori altında sınıflandırılan diş tellerinden hangisinin uygun olacağına uzman hekimlerin karar vermesi gerekir. Metal diş telleri dayanıklılığı ve etkiselliği ile ön plandadır.

Diş Teli Uygulamalarındaki Farklılıklar Nelerdir?

Geçmiş dönemlerde de sıklıkla tercih edilen metal diş telleri, alternatiflerinin oluşması ile ikinci tercih halini almıştır ancak yine de hala, en sık kullanılan tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Lingual diş telleri ise dişlerin arka yüzeylerine takılır. Dişlerin dil ile temas ettiği yüzeylerine sıralanan tel ve braketler, dışarıdan görünmez.

 

Bu sebeple lingual diş tellerine görünmez diş teli gibi yakıştırmalar da yapılır. Porselen diş telleri ise diğer iki tür ile kıyaslandığında daha estetik bir görünüme sahiptir. Bu diş telinin farkı, tellerin oldukça ince bir yapıda olmasıdır. Hastanın ağzı ve problemi için uygun olacak diş teli seçiminde hasta, hastanın ailesi ve ortodonti uzmanı beraber hareket edecektir.

cocuk-ortodonti
Çocuk Ortodonti

Şeffaf Plak Uygulaması Nedir?

Diş telleri ile benzer bir işleve sahip olan ancak günümüz teknolojisi ile farkını ortaya koyan şeffaf plaklar, çocuk ortodontisinde de sıklıkla kullanılır. Üç boyutlu tarama teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte ortodonti de yeniliklere açılmıştır. Bu yeniliklerden en belirgini olan şeffaf plaklar, yapımı ve kullanımının kolaylığı ile gelecekte de kullanılabilecek bir tedavi yöntemidir.

 

Özel yöntemler ile oluşturulan şeffaf plaklar, yukarıda da ifade edilen ortodontik problemlerin tedavisinde kullanılır. Kolay bir şekilde takılıp çıkarılabilen şeffaf plaklar, ağız sağlığında önemli bir rol oynar. Bunların yanı sıra çocuklarda diş çürüğü gibi pek çok konu da bu bilim dalının yönelim konusudur.

Hangi Yaştan İtibaren Ortodonti Tedavisi Yapılır?

 

Çocukların ağız ve diş sağlığı için sürekli olarak kontrollere götürülmesi tavsiye edilir. İlk çocuk diş hekimi uzmanı yani pedodontist kontrolü bebeklik döneminde, ilk dişin çıkmasından altı ay sonra yapılmalıdır. Sonrasında da 4- ayda bir veya en az her bireyde olduğu gibi yılda iki kez çocuk diş hekimine görünmek, diş sağlığının normal bir şekilde seyredebilmesi için oldukça önemlidir.

Çocuk Ortodontisi Hangi Yaşlarda Gündeme Gelir?

Çocuk ortodonti için ifade edilen yaş ise 6 – 7 yaş arasına tekabül eder. Her ebeveyn, çocukları 6 ya da 7 yaşlarına geldiğinde ortodontik tedaviyi de gündeme getirmelidir. Yapılacak ilk muayene sonrasında herhangi bir problem saptandıysa ortodontik tedaviler gerekebilir.

 

Bu yaş grubu, daimî dişlerin çıkmaya başladığı yıllara denk gelir. Ayrıca çene gelişiminin ve ağız açma – kapama problemlerinin teşhisi de bu dönem içerisinde bir hayli önemlidir. Yani çocuğunuzun ağzında iskeletsel bir problem varsa, tedavi için durumuna göre değişebilmekle birlikte 6 – 7 yaş aralığı uygundur.

Çocuklarda Ortodonti Acı Veren Bir Tedavi Yöntemi midir?

Diş hekimi korkusu, toplum içerisinde oldukça yaygın olan bir kaygı bozukluğudur. Ancak bu durum tamamen ön yargılara ve öğrenilmiş davranışlara dayalıdır. Gelişen teknolojiler diş operasyonlarını da konforlu ve kolay hale getirmiştir. Yani ne çocuk için ne de yetişkin için korkulacak bir durum yoktur. Özellikle çocuk ortodonti tedavisi gibi uzun sürecek olan tedavilerde herhangi bir acı, kaygı yaşanmadan tedavi edilmesi tarafımızca amaçlanmaktadır.

cocuk-ortodonti Çocuk Ortodontisinde Ekstrem Bir Ağrı Beklenir mi?

Metal diş tellerinin en büyük dezavantajı görünümde ortaya çıkar. Özellikle genç yaştaki bireyler, diş teli kullanmaktan çekinir ve hatta utanırlar. Elbette öncelikle gençlere bu endişelerinin yersiz olduğunun ifade edilmesi gerekir. Sağlık önemlidir ve tel kullanılmaması halinde ilerleyen yaşlarda oluşacak görüntü, emin olun tellerden daha kötü bir görünüm yaratacaktır. Ayrıca estetik diş telleri gibi farklı alternatifler, görünümü de epey etkiler.

Bebeklerde Alt Çenenin Önde Olması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde ortodonti tedavisi gereksinimi olduğunda duruma bağlı olarak ortodonti uzmanı tarafından muayene edilerek değerlendirilmekte ve takip edilmektedir. Çocuklarda henüz daimi dişleri çıkmasa bile çene problemleri doğrultusunda çocuk ortodonti tedavisi gibi çene gelişimini destekleyici planlama yapılabilmektedir. Eğer bebeğin çenesi kontroller sonucunda önde ise ve tedavi edilmesi acil bir durum yaratıyorsa ortodonti uzmanı tarafından muayene edilir. Ancak burada çocuk ortodonti uygulamaları kapsamındaki gibi hastanın yaşı, durumu ve tedaviye etki edebilecek diğer faktörlerin incelenmesi gerekir.

Çocuk Diş Doktoru Ortodonti Uygulamaları Yapabilir mi?

 

Çocuk ortodonti uygulamaları her diş hekimi tarafından yapılamayacak olup özel bir uzmanlık alanı gerektirmektedir. Çocuğun diliyle anlaşabilmek, diş hekimi fobisi yaratmamak adına doğru bir uzman seçilmesi gerekir. Bunun dışında çocuğun ağız ve diş yapısı hakkında da detaylı bilgiye sahip olunması gerektiğinden uzman çocuk diş hekimi ve ortodonti uzmanı işbirliği gerekmektedir.

 

Pedodonti olarak adlandırılan çocuk diş hekimliği; bebeklerle, çocuklarla ve ergenler ile ilgilenir. Yetişkin uygulamalarından bağımsız olarak küçük yaştaki çocuğunuzun diş problemlerini ortadan kaldırır ya da problemlerin oluşmamasını, en baştan problemlerin önüne geçilmesini sağlar. Bu aşamada Galaksi Diş Kliniği bünyesinde yer alan çocuk diş hekimi Sevil Borbay, ortodonti tedavisi gereksinimi durumlarında çalışma arkadaşı ortodontist Yasin Akgül ile birlikte tedavileri gerçekleştirmektedir.

Çocuklarda Şeffaf Diş Teli Nasıl Olur?

 

Yukarıda da kısaca belirtildiği üzere şeffaf diş teli, dizilime bağlı olarak gelişen problemleri çözmek adına kullanılan bir yöntemdir. Teknolojinin getirdiği tüm imkanlar kullanılır, her hasta için özel bir plak geliştirilir. Bu şeffaf plaklar, dişlerin boyutu ve yapısı ile tam bir uyum içerisindedir. Dışarıdan bakıldığında görülmesi güç olan şeffaf plaklar, zamanla dişlerdeki bu problemleri ortadan kaldırır.

 

Hareket kolaylığının yanı sıra kullanım konusunda da mantıklı bir seçenek olduğu anlaşılan şeffaf diş telleri, çocuk psikolojisi göz önünde bulundurulduğunda da sıklıkla tercih edilir. Özellikle çocuk ve gençler, dişlerindeki tellerin görülmesini istemez. Ancak şeffaf teller, estetik bağlamda da oldukça başarılı bir tedavi süreci sunar.

Çocuklarda Diş Teli Fiyatları Ne Kadar?

 

Diş teli uygulaması, her hasta için farklı bir fiyatlandırma politikasını içerir. Çocuğunuzun diş yapısı, problemin boyutu, problemin türü gibi değişkenler, fiyat üzerinde de belirleyicidir. Ayrıca kullanılan materyal de önemli bir kriterdir. Metal diş telleri, porselen diş telleri, lingual diş telleri ve invisalign şeffaf plaklar adına her birinin ayrı bir maliyeti bulunur. Haliyle bu durum, fiyatlara da yansır.

 

Fiyatlar, her yıl değişkenlik gösterecektir. Yani diş teli fiyatları 2023 yılında, geçmiş yıllar ile farklılık gösterebilir. Aynı şekilde şeffaf plak fiyatları 2023 yılında, bir önceki yıla ya da bir sonraki yıla göre farklı olacaktır. Özetle, ortodonti fiyatları için belirli bir standart olsa da net bir cevap vermek mümkün değildir. Tedavi sürecinin tamamı hakkındaki kapsamlı bilgi, yapılacak ilk muayene sonrasında belli olacaktır.

 

Genel olarak çocuk ortodonti fiyatları etkileyen unsurlar şunlardır:

Etkileyici Olan Faktörler Nedenleri
 

Güncel Teknolojik Gelişmeler

Uygulanacak olan yöntem için teknolojik gelişmeler önemlidir. Son teknoloji yöntemleriyle uygulanan çocuk ortodonti tedavisi, bahsi geçen duruma göre fiyatlandırılır.
 

Diş Hekimi Tecrübesi

Uzman diş hekiminin tecrübesi süreç içerisinde planlama ve gidişatı belirleme konusunda etkilidir. Çocuk ortodonti tedavisinde tecrübesine bağlı olarak ekstra masraf çıkarak durumlardan kaçınılacaktır.
 

Ortalama Tedavi Fiyatları

Çocuk ortodonti fiyatları sadece klinik bünyesi göz önüne alınarak belirlenmemektedir. Ortalama tedavi fiyatları da etkili olan unsurlardan birisidir.
 

Tercih Edilecek Tedavi Yöntemi

Günümüzde çocuk ortodonti adına çeşitli yöntemler uygulanmaktadır. Bu yöntemlerin her biri farklı maliyet durumuna sahiptir. Bu yüzden seçilecek yöntem bazında da ücretler değişecektir.

 

Çocuk Ortodontist İstanbul Kliniği için İletişime Geçin!

cocuk-ortodonti Çocuk ortodonti doktoru arıyorsanız, doğru adreste olduğunuzu bilmelisiniz. Galaksi Diş Kliniği çocuk hastaları ile yakından ilgilenen ve onlar üzerinde doktor fobisi yaratmayacak çalışanlara sahiptir. Çocukların dilinden anlayan, eğlenceli bir ortam ve güçlü iletişimi ile siz de Dr. Sevil Borbay ve ekibiyle korkusuz tedavinin tadını çıkarabilirsiniz.

 

Çocuk ortodonti ve  çeşitli diğer diş tedavisi gereksinimlerinin kliniğimizde olabileceğinizi de bilmelisiniz. Tek yapmanız gereken Galaksi Diş Kliniği’ni arayarak randevu almak olacaktır. İster çocuk ortodonti isterseniz farklı tedaviler adına kliniğimizde güvenle tedavi olmanın keyfini çıkarabilirsiniz.

Çocuk Ortodonti Hakkında Sık Sorulan Sorular

 

Hastaların ebeveynleri tarafından çocuk ortodonti tedavisi hakkında çeşitli sorular tarafımıza iletilmektedir. Çocuk ortodonti çok kapsamlı bir tedavi olduğundan dolayı bu soruların gelmesi oldukça normaldir. İşte gelen sorular ve cevapları.

1  – Ortodontik Tedavi Kaç Yaşında Başlar?

Çocuklarda ortodonti tedavisi erken yaşlardan itibaren uygulanabilmektedir. Uygun bulunduğu takdirde uygulama adına 8-9 yaş yeterli olacaktır. Ancak en doğru yaşların tedavi gereksinimine ve dişlerin durumuna göre değişmekle birlikte 11-12 olduğu görüşü de oldukça hakimdir.

2 – Çocuk Ortodonti Ne Yapar?

Ortodontistler, çocukların diş dizilimi ve çene problemleri ile ilgilenir. Dişin dizilimsel problemlerini ortadan kaldırarak estetik bir görünüm elde edilir. Çenede oluşan kayma ve yamukluklar da uygulama alanında yer almaktadır.

3 – Çocuk Ortodonti Ne Demek?

Sadece çocuklar üzerinde ortodontik tedavilerin uygulandığı bir uzmanlık alanıdır. Yetişkinlerde olduğu gibi yamuk, çarpık diş görünümü yok etmek için yapılır. Aynı zamanda çenede var olan kaymaların da tedavisiyle uğraşan diş alanıdır.

4 – Ortodonti Tedavisinde Yaş Sınırı Var mı?

Genel olarak ortodonti tedavisinde bir yaş sınırlaması yoktur. Çocuk ortodonti adına 9-10 yaşından itibaren tedaviye başlanabilmektedir. Daha erken yaşlardaki çocuklarda süt dişlerinin durumuna göre hareket edilecektir.

5 – Çocuklarda Diş Teli Ne Zaman Takılır?

Erken yaşlardan itibaren çocuk ortodonti tedavisi kapsamında diş teli uygulaması yapılabilmektedir. Diş teli, çocuğun ağzında dişlerin istenen sırada dizilmesine yardımcı olur. Çarpıklık durumu, süt dişleri durumu ve kalıcı dişlerin gelişine göre 9-10 yaşından itibaren takılabilmektedir.

 

Çocuk Ortodonti

Bebek ve çocuklarda diş tedavisi için eğlenceli ve sonuç odaklı tedavi çözümleri

Uzm. Pedodontist Dr. Sevil Borbay

Bakırköy Pedodonti Tedavi Kliniği

Tarama ve İlk Muayene İçin
Formu Doldurun


Eğlenmeden tedavi olmuyoruz 🙂 Önce sevimli dostlarımızla biraz oyun oynuyor sonra iki arkadaş gibi gayet sakin bir şekilde tedavimize başlıyoruz. Tedavi sonrasında ise eğlenceli bir sohbet bizi bekliyor 🙂

En Güncel Tedavi Yöntemleri En Modern Cihazlar İle Birleşti

Uzm. Dr. Sevil Borbay