Çocuk Diş Sağlığında Koruyucu Tedaviler Nelerdir? [Flor ve Fissür Örtücü]

Süt dişlerinin yapısı ve şekli kalıcı dişlerden çok farklıdır. Süt dişlerinde iç kısımda damar ve sinirlerin bulunduğu pulpa dokusu yüzeye çok yakındır. Süt dişlerinde çürükler çok hızlı bir şekilde ilerler. Bu nedenle kalıcı dişlerde olduğu gibi süt dişlerinde de koruyucu tedavilerin yapılması çok önemlidir. Dişleri, çürümeden önce korumak her zaman daha kolay ve daha sağlıklıdır. Koruyucu tedaviler flor ve fissür örtücü olarak ikiye ayrılır.

Flor nedir ?

 

Flor, dişlerde çürük oluşumunu önleyici etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış bir mineraldir. Diş macunlarında, ağız gargaralarında, diş sağlığı ürünlerinde çürük önleyici olarak kullanılır.

Birçok yiyecek ve içecekte belirli oranlarda bulunur. Diş hekimliği koruyucu uygulamalarında uzun yıllardır çürük önleyici olarak kullanılır. Florlu diş macunları ve ağız gargaraları günlük ağız ve diş bakımında önemli bir yer tutar. Diş hekimliği kliniğinde ise profesyonel flor uygulamaları jel, köpük ya da cila şeklinde uygulanır.

Flor dişler için neden önemlidir ?

Flor, dişlerde çürük oluşumunu önlemesi sebebiyle önemlidir. Diş çürüğü, çürük yapıcı bakterilerin asit üretmesi ve bu asitin dişin en dış tabakası olan diş minesini eritmesiyle başlar ve ilerler. Çocuklarda yeni süren genç daimi dişlerin minelerinin olgunlaşması zaman alır ve genç daimi dişler bu dönemde çürüğe dirençsizdir. Flor, diş minesinin yapısına katılarak daha dirençli bir yapı oluşturur ve çürük yapıcı bakterilerin zararlarına karşı koruma sağlar. Ayrıca flor, başlangıç çürüklerinin durdurulmasında da etkilidir.

Flor nerelerde kullanılır?

Flor; diş hekimliği koruyucu uygulamalarında kullanılır. Çürük oluşumunu önleme, başlangıç çürüklerini durdurma ve diş hassasiyetini giderme tedavilerinde uygulanır.

Flor uygulama şekilleri nelerdir?

Flor sistemik ve yerel olmak üzere iki şekilde kullanılmaktadır. Florun çürük önleyici etkisinden faydalanmak için yapılan çalışmalarda içme suları ve sofra tuzuna flor ilave edilmiştir. Bu çalışmalarda sistemik olarak alınan florun çürükten koruyucu etkisi olduğu görülmüştür.

Güncel flor uygulamalarında florun jel, cila veya köpük şeklinde yutulmadan, doğrudan dişler üzerine sürülmesinin (yerel uygulama) sistemik uygulamaya göre çok daha etkili ve güvenli olduğu ortaya konmuştur. Yani çocuklara birebir dişlerine sürülerek uygulanan flor, diş sağlığına doğrudan etki ederek dişleri çürüklerden korur.

Sistemik flor eksikliği durumunda kontrollü olarak flor tabletleri verilebilir.

Flor uygulamaları güvenli midir?

Türk Pedodonti Derneği (TPD) ve Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB)’ nin 2016 yılında yayınladığı “Flor Durum Raporu”nda dişhekimliğinde çürük önlemek için kullanılan oral flor kaynaklarının toksik dozda flor içermediği ve güven verici olduğu bildirilmiştir.
Diş hekimlerinin uyguladığı uygun dozlardaki florun insan sağlığı üzerine zararı yoktur ve güvenlidir.

Çocuklarda flor uygulaması hangi sıklıkta yapılır?

Yerel flor uygulamasının, çocuğun çürük risk grubuna göre 3-6 ayda bir yapılması önerilir

Çocuğuma okulda flor uygulanmasına izin vermeli miyim?

Flor uygulamasının kişiye özel olması önemlidir. Bu uygulamanın uygun koşullarda ve uzmanları tarafından gerektiği gibi yapılması en doğrusudur. Okullardaki flor uygulamalarıçürüklerin önüne geçmek için yapılan faydalı bir işlemdir. Fakat bu işlemin bir diş kliniğinde daha hijyenik koşullarda ve bireysel olarak uygulanması daha yararlı olacaktır.

Okullardaki flor uygulamaları, çocuklarda diş çürüğü oranını azaltmak için yapılan bir çalışmadır. Bu yönüyle çok güzel bir uygulamadır. Fakat işlemi klinik ortamda yaptırabilecek, çocuğuna bu işlemi bireysel olarak aldırabilecek ailelerin pedodontistten randevu alarak klinikte yaptırması, daha kontrollü olacaktır. Flor uygulaması basit ve kısa süreli bir süreç olsa da fazla florun yutulmaması çok önemlidir. Bunun için klinikte tükürük emici gibi özel sistemler kullanılmaktadır. Bu nedenle çocuklarda yerel flor uygulamalarının çocuk diş hekimi uzmanı tarafından klinikte yapılması en sağlıklı ve etkili olandır. Flor uygulamasından en iyi şekilde yaralanmak için flor uygulaması dişe lokal olarak ve altı ayda bir yaptırılmalıdır.

Yapılan araştırmalarda dişlere flor uygulandığında dişler çürüğe karşı daha dirençli ve daha güçlü oluyor. Fakat flor uygulaması ile dişlerin çürümeyeceği garanti altına alınamaz. Flor uygulandı diye dişlerin bakımı ihmal edilmemeli, dişler mutlaka düzenli olarak fırçalanmalıdır.

Florun yanlış kullanım sonucu zararları neler olabilir?

Florun çok yüksek dozlarda ve uzun süreli kullanımında dental florozis denen diş minesinde renkli beyaz lekeler ve yüzey bozuklukları oluşabilir. Bu durum estetik bir bozukluktur.
Yüksek doz flor yutulduğunda mide bulantısı kusma olabilir. Bu durumda zehirlenme merkezine başvurulmalıdır. Uzun süreli aşırı dozlar kullanıldığında flor organlarda birikebilir. Fakat bu zararlar sadece bilinçsizce çok yüksek toksik dozlarda kullanıldığında oluşabilir. Profesyonel dental kullanımdaki flor dozları ve uygulamaları güven vericidir.

Flor kullanımı ile ilgili nelere dikkat edilmelidir?

Süt dişlerinin tamamlandığı 3 yaş dönemi itibari ile pedodontistin uygun görmesi halinde klinikte yerel flor uygulamasına başlanabilir. 3-6 ayda bir yerel flor uygulaması çürük oluşumunu önlemede etkilidir. Flor kullanımı için çocuk diş hekimine danışarak bir rota belirlenmelidir. Çocuk diş hekimi çocuğun diş sağlığı ve çürük aktivitesi ile ilgili bilgi vererek çocuğun ihtiyacına göre bir koruma programı oluşturur.

Çocuk dişlerini fırçalarken diş macunu yutuyorsa florlu diş macunu kullanmamak en doğrusu olacaktır.

Fissür örtücü nedir ?

Fissür örtücü, dişleri çürük oluşumundan koruyucu bir uygulamadır. Dişlerin üzerinde, özellikle azı dişlerinin çiğneme yüzeylerinde girintili çukurcuklu alanlar vardır. Fissür örtücü uygulaması ile dişlerin besin ve bakteri tutunmasına elverişli çukurcuklu ve girintili bölgeleri dolgu benzeri bir materyal ile örtülür. Böylece diş yüzeylerinin temizlenmesi kolaylaşır ve bu bölgelerde çürük oluşumu engellenmiş olur..

Fissür örtücü uygulamasının amacı nedir?

Fissür örtücü uygulamasının amacı, dişlerin çürüğe yatkın girinti ve çukurcuklarında besin birikimini engellemek, bu bölgeleri daha kolay temizlenebilir hale getirmek ve böylece çürük oluşumunu engellemektir.

Fissür örtücü hangi dişlere yapılır?

Çoğunlukla süt ve kalıcı azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerine yapılır. Nadiren de olsa kesici dişlerin anatomik yapısında çukurcuklar olabilmektedir. Bu durumlarda kesici dişlere de yapılmaktadır.

Fissür örtücü ne zaman uygulanmalıdır ?

Çocuğun süt azı dişlerinin çıktığı dönemde ve kalıcı dişlerinin çıkmaya başladığı dönemde fissür örtücü uygulamaları için pedodontiste danışmak gerekir. Çünkü yeni çıkan dişler çok daha hızlı çürüyebilirler. Bu yüzden koruyucu uygulamalara erken dönemde başlamak çok önemlidir.

Fissür örtücü düşerse ne olur?

Fissür örtücüler dişten madde kaldırmadan ince bir şekilde uygulandığı için zamanla çiğneme basınçları altında kırılabilir. Bu durumda dişe hiçbir zararı yoktur. Pedodontist tarafından fissür örtücü tamamlanır.

Fissür örtücü flor gibi tekrarlanan bir uygulama mıdır?

Fissür örtücü flor gibi tekarlanan bir uygulama değildir. Bir diş için bir defa yapılır. Zamanla kırılmalar olursa düzenli kontrollerde görülerek tamamlanabilir.

Fissür örtücünün dişe bir zararı ya da yan etkisi var mıdır?

Fissür örtücünün hiçbir yan etkisi ve zararı yoktur.

Fissür örtücü mü flor mu daha önemli?

Her iki uygulamanın da çürükten korumada farklı rolleri vardır. Birbirlerini tamamlamaktadırlar. Her ikisi de önemlidir.

Fissür örtücü pahalı bir uygulama mıdır?

Fissür örtücü, dolgu ya da kanal tedavisine neden olacak çürükten korunma sağlar. Bu tedavilerden daha ekonomiktir.

Fissür örtücü kolay bir işlem midir?

Fissür örtücü uygulaması kolay bir işlemdir. Hiçbir ağrı hissedilmez. Uygulama süresi çocuğun uyumuna göre 3-5 dakikadır.

Fissür örtücü yapılmazsa ne olur?

Fissür örtücüler zamanında yapılmazsa dişler çürük riski altında kalır. Zamanla dişler çürüğe yatkın çukurcuklu yüzeylerinden çürümeye başlayabilir. Çürüğün derinliğine göre dolgu, kanal tedavisi ya da diş çekimi gerekebilir. Bu tedaviler hem maliyet açısından daha yüksek hem de uygulama açısından çocuklar için daha meşakkatli tedavilerdir.

Çocuklarda 3-6 ayda bir rutin pedodonti kontrolleri yapılmalıdır. Böylece fissür örtücülerde minik kırılmalar olursa erkenden tamir edilebilir.