Çocuk Diş Macunu Seçiminde 7 Kilit Soru

cocuk-dis-macunu

Çocuk diş macunu alırken nelere dikkat edilmelidir? Çocuklar yetişkinlere göre daha hassas olurlar. Yetişkinlerin üstesinden gelebileceği birçok bileşeni, katkı maddesini veya kimyasal maddeyi çocuklar tolere edemeyebilirler. Bu nedenle aynı gıda ürünlerinde olduğu gibi çocuk diş macunu alırken de birçok noktaya dikkat etmek gerekir. Peki, diş macunu nasıl olmalıdır?

Çocuk Diş Macunu Nasıl Olmalıdır?

cocuk-dis-macunu
Çocuk Diş Macunu

Çocuk diş macunu kullanmaya çocuklarınızın ilk dişleri çıkmaya başladığı zamandan itibaren başlayabilirsiniz. Fakat 0-3 yaş diş macunu seçimi yaparken mutlaka diş hekiminiz ve çocuk doktorunuz ile iletişimde olmanız faydalı olacaktır. 

Diş problemi olan 3 yaş altındaki küçük çocuklarda, diş macunu tavsiyesi genellikle doktor tarafından yapılmalıdır. Ayrıca bir yaşını doldurmamış bebeklerde ise diş çürüğü riskini belirleyebilmek için çocuk diş hekimine başvurmak gerekir. 

Bebek diş macunu seçerken birçok noktaya dikkat etmek gerekir. Piyasada çocuklara uygun birçok diş macunu bulunmaktadır. Fakat hepsinin özelliği birbirinden farklıdır. Seçim yaparken dikkatli olmak gerekir bu yüzden de doğal ve işlevsel ürünler seçmek oldukça faydalı olacaktır. Peki, çocuk diş macunu seçimi yaparken nelere dikkat etmek gerekir?

1 –  Florürsüz Diş Macunu Seçilmelidir

2 yaş altındaki bebeklerin diş temizliği macun olmadan da gerçekleştirilebilir. Fakat illa bir ürün kullanmak isterseniz mutlaka florürsüz diş macunu tercih etmeniz gerekir. Çünkü bebekler ve küçük çocuklar ağızlarında olan maddeleri yutmak isteyeceklerinde florür içeren diş macunları bebeğinize zarar verebilir.

2 – Yaşına Uygun Diş Macunu seçilmelidir

Diş hekimlerine göre bebekler 3 yaşına gelmeden diş macunu kullanmamak faydalı olacaktır. Çünkü 3 yaş öncesinde çocuklar ağızlarında olan nesneleri yutmak isteyebilirler. Bu durumda çocuğun diş macunu yutmasına sebebiyet verecektir. Bu nedenle 3 yaş diş macunu önerisi olarak bebeğinizin yaşına uygun ürünler seçilmesi gerektiği tavsiye edilir. Çünkü zararlı ürünler bebeğiniz için olumsuz durumlara sebebiyet verebilir.

3 – Tatlandırıcılı Diş Macunları Kullanılmamalıdır

cocuk-dis-macunu
Çocuk Diş Macunu

Diş macunlarının içerisinde tatlandırıcı ve şeker içerikli ürünler bulunması çok tavsiye edilen bir durum değildir. Katkı maddelerinden uzak temiz içerikli ürünler kullanılması tavsiye edilir. Eğer bir diş macunu alacaksanız doğal meyve aramalı diş macunu tercih edebilirsiniz.

4 – Naneli ve Tadı Yoğun Çocuk Diş Macunu Alınmamalıdır

Diş temizliği bebekler ve ebeveynler için yeni bir süreçtir. Bu nedenle bu durum çocuğa sevdirilmeli ve uygun ürünler tercih edilmelidir. Bu yüzde naneli ve tadı yoğun olan çocuk diş macunu bebeğinize uygun değildir.

5 – SLS İçermemelidir

Çocuğunuza aldığınız diş macunu SLS yani Sodyum Lauryl Sülfat içermemelidir. Oldukça kimyasal olan bu katkı maddeleri bebeğinize zarar verebilir ve istenmeyen sonuçlar doğurabilir.

6 – Paraben Olmamalıdır

Özel olarak üretilmiş olan çocuk diş macunu ürünleri paraben yani koruyucu içermemelidir. Bu tarz maddeler çocuklar ve bebekler için uygun değildir. Bu yüzden diş hekimleri bu tarz ürünler kullanılmasını gerekmedikçe uygun görmemektedirler.

7 – Doğal Ürünler Tercih Edilmelidir

cocuk-dis-macunu
Çocuk Diş Macunu

Bebekler ve çocuklar için kullanılacak ürünlerin doğal ve temiz içerikli olması gerektiği savunulur. Organik Diş Macunu tavsiye eden diş hekimleri, bebeğin sağlığını gözettiğinden ailelere daha dikkatli olmaları gerektiğini açıklar. Bu nedenle tercih edeceğiniz çocuk diş macunu markalarının temiz içerikli ve doğal olmasına özen göstermek önemlidir.

Çocuk Diş Macunu Ne Zaman Kullanılmalıdır? 

Çocuklar büyüdükçe ve 3 yaşını geçtikten sonra çocuk diş macunu kullanımına daha çok özen gösterilmeli ve bütün hayatı boyunca bu sürecin devamı sağlanmalıdır. Bu nedenle özellikle 6-7 yaş döneminde kalıcı dişlerinde gelmesiyle birlikte ağız ve diş, diş eti temizliğine özen gösterilmelidir. 

6 yaş diş macunu önerisi olarak klinik doktorlarımızdan Sevil Borbay diş macunu içeriklerinin temiz ve doğal olması gerektiğini vurgulamaktadır. İlkokul döneminde çocukların okula gitmesiyle birlikte temizlik ve ağız bakımına daha çok özen gösterilmelidir. Bu nedenle 7 yaş diş macunu kullanımı arttırılmalı ve dişler her gün temizlenmelidir.

Çocuk Diş Macunu Yutulursa Ne Olur?

cocuk-dis-macunu
Çocuk Diş Macunu

Çocuğum diş macunu yedi ne yapmalıyım? Eğer çocuğunuz diş macunu yuttuysa bu belirtilerin olup olmadığına dikkat edilmelidir:

  • İshal
  • Mide bulantı
  • Kusma
  • Bağırsak problemi

Böyle bir durum ile karşılaştığınızda çocuğunuzun susuz kalmadığından emin olmak önemlidir. Çocuğunuzun diş macunu doğal ve temiz içerikli ürünlerden oluşuyorsa endişe etmeyin ve hemen Galaksi Diş Kliniğini arayarak doktorlarımız ile iletişime geçebilirsiniz. 

 Adres Ataköy 7-8-9-10. Kısım Mah. Çobançeşme E-5 Yanyol Cad. Ataköy Towers

B Blok Apt. No:20 Kat:1 Daire:24, 34212 Bakırköy / İstanbul

 Telefon 0 (212) 803 4490