Çocuk Diş Dolgusu İşlemi Nedir Nasıl Yapılır?

Çocuk diş dolgusu, yetişkinlerde olduğu gibi diş hekimliği kapsamında yapılan bir diş tedavisidir. Bu tedavi, uzman diş hekimi tarafından gerekli görüldüğü takdirde yapılmaktadır. Diş sağlığı küçük yaşlardan itibaren önemlidir. Çocuklarda diş çürüme ve diş kaybı daha sık yaşanabildiğinden gerekli noktalarda kanal tedavisi ya da dolgu yapılabilmektedir.

İlk defa karşılaşan bireyler için çocuk diş dolgusu korkutucu gelebilmektedir. Özellikle hekim korkusu olan çocuklarda da problem yaratabilecek bir durumdur. Ancak günümüz teknoloji yöntemlerine bağlı daha pratik, kolay şekilde gerçekleşebilmektedir. Çocuk diş dolgusu ya da yer tutucu uygulamaları, acı ve sızı yaşamaksızın hemen yapılmaktadır. Ağız ve diş sağlığı için dişin kullanılabilir hale gelmesi sağlanır veya çürüğün yayılması engellenir.

Çocuk Diş Dolgusu Nedir?

Adından da anlaşılabileceği üzere çocuklarda uygulanan yüzeysel diş kaplama olarak da adlandırılabilecek bir yöntemdir. Çürükleri temizlemek, kırılan yarım dişi tamamlamak amacıyla kullanılır. Süt dişlerde ve daimi dişlerde uygulama yapılabilmektedir. Özel bir diş malzemesi ile dolgular yapılır. Online randevu alınarak çocuk diş hekimi kapsamında farklı yaş grupları için dolgu uygulaması çürük ve estetik sebeplerden ötürü genel sağlık adına uygulanır.

Süt Dişe Dolgu Yapılır mı? Çocuk Diş Dolgusu Süt Dişlere mi Yapılır?

Süt dişler ağızda ortaya çıkan ilk diş örnekleridir. Bu dişler zaman  içerisinde dökülerek daimi dişler oluşmaktadır. Daimi dişler zaman içerisinde kalıcı olup yetişkinlikte de kullanılmaktadır. Her ne kadar yüksek oranda süt dişleri dökülecek olsa da bazı durumlarda bu geçici dişlere uygulama yapmak gerekir.

cocuk-dis-dolgusu
Çocuk Diş Dolgusu

Çocuklarda süt dişlerde meydana gelen çürük ve darbeye bağlı kırıklar oluşabilir. Kırık dişleri tamamlamak için süt dişe dolgu yapılabilir. Diğer taraftan çevre dişlerin çürümesini engellemek için de yapılabilir. Temizleme sonrası dolgu uygulaması uygun malzemeler ile süt dişe uygulanabilmektedir.

4 Yaşındaki Çocuğa Diş Dolgusu Yapılır mı?

Dört yaş çocuğun diş hekimi ile çoktan tanışması gereken bir yaş dilimidir. Bu yaştaki çocuklarını anne babalar diş hekimi kontrollerine alıştırmış olması gerekir. 1 yaşından itibaren düzenli kontrol sağlandığı müddetçe herhangi bir şekilde çürük sorunu yaşanmaz. Aksi bir durum olmadığı müddetçe dolgu da yapılmaz. Fakat gerek duyulan noktalarda evet, 4 yaşındaki çocuğa diş dolgusu yapılabilir.

Küçüklerde ve 5 Yaş Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Çocuk diş dolgusu yapım sürecinde yetişkinlerde olduğu gibi özenli ve dikkatli davranmak gerekir. Hatta küçük yaşta olduklarından ekstra dikkat gerekebilir. Çocuğun korkmadan ve çekinmeden doktor kontrolünde olması şarttır. Dolgu öncesi çocuğun psikolojik olarak hazır olması gerekir.

Kendi rızası olan çocuklarda önce dişlerde uyuşma sağlanır. Bu uyuşma için iğne kullanılmaz. Farklı tatlara sahip olan uyuşturma krem ve jelleri uygulanır. Ağızda uyuşma sonrası işlemlere geçilir. Velisinin yanında bulunmasına izin verilir. Eğer çocuk hiçbir şekilde duramıyorsa sedasyon uygulaması yapılır. Sedasyon ile birlikte uykudayken işlemler gerçekleştirilir.

İğnesiz Diş Dolgusu Acı Hissettirir mi?

cocuk-dis-dolgusu İğnesiz çocuk diş dolgusu acı hissettirmez. İğne yerine kullanılan uyuşturma ürünleri de aynı işlevi görecektir. Bu yüzden herhangi bir şekilde çocuğun kötü his oluşturması gerekmez. Acı, sızı olmadan çocuk diş dolgusu kısa sürede yapılır. Böylece işlem aşamasında ve sonrasında hem ebeveynler hem de hasta bir sorunla karşılaşmaz.

4 Yaşında Dolgu Yaptıran Çocuklarda Nelere Dikkat Edilmeli?

4 ya da 3 yaşındaki çocuğa diş dolgusu yapıldığında dikkat edilmesi gerekenler vardır. Yaşı fark etmeksizin dolgu sonrasında dikkatli olmak gerekir. Dolgu sonrası öncelikle diş ve ağızda uyuşukluk devam eder. Bu yüzden çocuk ilk yarım saat boyunca yemek yememelidir. Yanak, dudak ve dil ısırmalarına bağlı yaralanmalar oluşabilir.

Yarım saat içerisinde çocuk diş dolgusu sonrası sıcak ve soğuk içecekler tüketilmemeli. Hassasiyet oluşturabileceğinden olmayacak olan sızıyı doğurabilir. Çocuklar için ekstra katlanamaz bir durum olduğundan mümkünse su dışında içecek verilmemeli. Verilecekse de ılık sıcaklıkta olmalıdır.

Süt Dişi Dolgu Fiyatları Ne Kadar?

Çocuk diş dolgusu fiyatları ne kadar, nasıl öğrenebilirim diye merak mı ediyorsunuz? Eğer sizin de çocuğunuz varsa ve çocuk diş dolgusu konusunda yardım istiyorsanız kliniğimiz ile iletişime geçin. Kliniğimizde yer alan uzman çocuk hekimi ile dolguyu yaptırabilirsiniz. Üstelik dolgu öncesi ağız ve diş kontrolü yapılır, güncel çocuk diş dolgusu fiyatı konusunda da bilgi verilir.