Biberon Çürükleri Tedavisi Nasıl Yapılır?

biberon-curukleri

Biberon çürükleri, ülkemizde en sık görülen erken çocukluk çağı diş sorunları arasında bulunuyor. Çocuklarda estetik diş hekimliği bulunmadığı için bu tarz çürükler konusunda dikkatli olunması gerekir. İlk defa çocuğu olan ebeveynler tarafından konu hakkında bilgi sahibi olunmaz. Bu durum karşısında biberon çürüğü meydana gelir. Diş sağlığı için oldukça riskli bir durum olan bu sorun karşısında uygun diş tedavisi uygulanmalıdır.

Yalnız genel olarak biberon çürükleri, yetişkinlerde olduğu gibi çoklu tedavi yöntemine sahip değildir. Diş hekimi tarafından uygulanabilecek yöntemler oldukça kısıtlıdır. Aile tarafından çürük nasıl oluşur konusunda bilgi edinilmeli ve buna göre hareket edilmelidir. Çocukluk çağı ve bebeklik içinde ağız bakımı dikkatle sağlanmalıdır. Erken çocukluk döneminde çürük dişler tedavi edilmezse ileri zamanlarda diş eti problemleri de ortaya çıkabilmektedir.

Biberon Çürükleri Başlangıcı Belirtileri

Her hastalıkta olduğu gibi kahverengi lekeler biberon çürükleridir diyebileceğiniz bazı ön belirtiler oluşmaktadır. Bebeklik ve erken çocukluk döneminde eğer belirtileri erken fark ederseniz, buna göre hareket edebilirsiniz. Diğer taraftan gülüş tasarımı noktasında ilerleyen yıllarda çok uğraşılmasına da engel olabilirsiniz. Diş beyazlatma, diş taşı temizliği ileri dönemlerde gerekmez. Eğer belirtilere dikkat edilmezse çürüklere neden olur. Genelde görülen belirtiler şu şekildedir:

  • Diş renginde değişim meydana gelme,
  • Beyaz beyaz noktaların oluşması,
  • Kahverengi lekelenmeler,
  • Diğer dişlerde de görülen kahverengi lekeler,
  • Diş etine doğru birikmeler.

Bu tarz durumlarla karşılaştıysanız yakın bir zaman içinde biberon çürükleri tedavisi için uzman doktora başvurmalısınız. Aksi takdirde çocukluk çağı süresince diş çürüğü ile uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Süt dişler dökülene kadar dişleri istenen görünüme kazandırmak mümkün olmaz.

Biberon Çürükleri Tedavi Edilir mi?

Her hastalıkta olduğu gibi elbette biberon çürükleri tedavi edilmektedir. Çürükler için yetişkinlere farklı uygulamalar yapılabilir. Ancak söz konusu bebekler ve çocuklar olunca çürük uygulamaları azalmaktadır. Ebeveynlerin bahsedilen bu sebepten dolayı çürüklerin oluşmasını engellemesi gerekir. Aksi takdirde tedavi aşamasında sorun yaşanacaktır. Çocuğun sadece fiziksel sağlığı değil yaşadığı kötü durum ve baskıdan dolayı psikolojik etkilenmesi de mümkündür.

biberon-curukleri
Biberon Çürükleri

Fakat tüm bunlar bir kenara doğru bir diş hekimi ile çürükleri yok edebilirsiniz. Çocuk diş hekimleri arasında seçiminizi yaptıktan sonra tedaviye bir an önce başlamalısınız. Sadece çürüklerin yok edilmesinde değil, sonraki süreçte çürük oluşmaması adına da değişime gidilmelidir. Çürük nedir, süt diş çürüğü neden olur konusunda değinip bilgi edinerek önleyici uygulamalar gidilmelidir.

Biberon Çürükleri Tedavisi Aşamaları

Var olan çürüğün yok edilmesi için öncelikle çocuğun ya da bebeğin buna hazır olması gerekir. Genelde bu tarz tedavilerde psikolojik korku yaratır. Diş hekimleri ortamını çocuğa göre dizayn ederek korkusunu ortadan kaldırmaya çalışır. Diğer taraftan anne ya da babanın kucağında oturarak tedavi edilmesi amaçlanır.

Tedaviye hazır hale gelen çocukta biberon çürükleri tedavisi için önce mümkünse dişlerde genel temizlik sağlanır. Derin bir çürük yoksa yüzeysel temizlik ile dişler iyi hale getirilir. Çürük ileri düzeye ulaştıysa diş sinirleri üzerinde müdahale gerekir. Bunu da ilerleyen bir durumdan bahsediliyorsa süt dişlerinin zorunlu çekilmesi gerekir.

Çürük yok edilse de tekrar biberon çürükleri oluşmaması için dikkat etmelisiniz. 1 yaşından sonra çocuğu doktor kontrolüne götürmelisiniz. Düzenli kontroller ile çürüğün önüne geçilebilir. Çürük önleyici tedaviler ile dişler sağlıklı kalacaktır. Islak ve yumuşak bir kumaşla ön dişleri nazikçe temizleyebilirsiniz.

Biberon Çürükleri Tedavi Edilmezse Ne Olur?

biberon-curukleri Eğer çocuklarda meydana gelen biberon çürüğü tedavi edilmezse ilk etapta diş sinirlerinden dolayı ağrı ve sızı çok yaşanır. Huysuzlanma ve rahatsızlık üst noktaya taşınır. Yemek yemek istemeyen çocuklar oluşur. Hala müdahale edilmediyse gün sonunda dişte kayıp meydana gelir. Kendi kendine düşebileceği gibi doktorlar tarafından da artık müdahale edilmez ve son çare olarak diş çekimi kalır.

Biberon Çürükleri Nasıl Önlenir?

Biberon çürüğü engellemek için elbette bazı yöntemler bulunmaktadır. Bunlardan ilki bebeklere 1 yaşından itibaren biberon ile uyuma alışkanlığı bıraktırılmalıdır. Biberondan dolayı bu tarz çürümeler meydana gelir. Çocuk şekersiz normal süt içse dahi gece tükürük salgılamadığından dolayı ve glukozdan ötürü çürümeler oluşur.

Çocuklarınıza ekstra pekmezli, şekerli içecekler yemekler yedirmeyin. Gece ya da gün içinde süt içtiyse üzerine bir bardak su içirin. 1 yaşından itibaren biberon çürüğü engellemek için diş fırçalama alışkanlığı kazandırın. Aynı zamanda bu yaştan sonra doktor kontrollerini de düzenli tutup aksatmayın.