Bebeklerde Diş Çıkarma

Süt dişleri ne zaman çıkar?

İlk süt dişleri genellikle bebek ortalama 6 aylıkken çıkar. Bu dönem bebekten bebeğe değişebilmektedir. İlk çıkan dişler alt kesici dişlerdir. Bu dişleri üst kesici dişler ve alt üst yan kesici dişler takip eder. Daha sonra birinci süt azı dişleri ve köpek dişleri çıkar. En son da ikinci süt azı dişleri çıkarak ortalama 2,5-3 yaşında toplam 20 adet süt dişi tamamlanmış olur.

Bebeğimin dişleri neden erken ya da geç çıktı?

Bebeklerin diş çıkarma dönemlerinin farklılık göstermesi daha erken ya da daha geç çıkması normaldir. Çok nadir durumlarda bebeğin dişlerinin erken veya geç çıkması ya da hiç çıkmaması başka bir hastalığı sebebiyle olabilmektedir. Bu durumlarda bebek zaten sağlık problemleri sebebiyle çocuk doktoru kontrolündedir. Erken diş çıkaran bebeklerde fırçalama da mutlaka erken başlamalıdır. Süt dişleri geç çıkan bebeklerin kalıcı dişlerinin de geç çıkabileceği göz önünde bulundurularak kalıcı dişleri çıkana kadar süt dişleri sağlıklı bir şekilde korunmalıdır.

Diş çıkarma belirtileri nelerdir?

Dişlerin çıkmaya başladığı dönemde salya akışında artış olabilir. Dişetlerinde kızarıklıklar, şişlikler görülebilir. Dişin çıkmaya başladığı bölgede ağrı, kaşıntı olabilir. Buna bağlı olarak bebeklerde iştahsızlık, huzursuzluk belirtileri, ellerini ve çevresindeki eşyaları ısırma isteği görülebilir. Hafif ateş normaldir. Ancak 38 C ya da daha fazla ateş ve ishal görülürse, bu durum başka bir hastalık sebebiyle de olabileceği için doktora danışılmalıdır. Diş çıkarma döneminde bebeklerin dişetleri çok hassaslaşır ve beslenme zorlaşabilir.

Bebek diş çıkarırken rahatlaması için neler yapılabilir?

Bebeklerin diş çıkarma dönemini daha rahat geçirebilmesi için evde yapılabileceklerden biri ağrılı bölgeye soğuk uygulamadır. Bir diğeri ise kemirebileceği şeyler vermektir.
Ağrılı bölgeye soğuk uygulayarak masaj yapılması bebeği rahatlatır.

Bebeğin eline buzdolabında bekletilmiş fileye sarılmış salatalık, havuç gibi sert yiyecekler verilebilir. Dondurulmuş şekilde anne sütü, meyve veya meyve püreleri verilebilir. Bir buz parçası temiz bir beze sarılarak verilebilir. Bebeklerin bu dönemde rahatlatılabilmesi için içi su dolu diş kaşıyıcıları kullanılabilir.
Diş kaşıyıcıları buzdolabında soğutularak verilirse daha etkili olacaktır.
Bu uygulamalar ile ağrılı bölgedeki ağrı, yanma ve kaşınma hissi azalır ve dişlerin çıkması da kolaylaşır.

Bebeğe kemirmesi için sert gıdalar ve diş kaşıyıcıları verildiğinde, bebeğin oturur pozisyonda ve ebeveyn gözetimi altında olması gereklidir. Bebeğin diş çıkarma döneminde bu uygulamalar rahatlaması için yeterli gelmiyor ise, ağrı kesiciler ya da lokal anestezik madde içeren jellerden faydalanılabilir.