Çocuklarda Antibiyotik ile Geçmeyen Diş İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?

antibiyotik-ile-gecmeyen-dis-iltihabi

Antibiyotik ile geçmeyen diş iltihabı nasıl geçer? Bakteriler diş kökü iltihabına sebep olurlar. Bu durumda her yaşta görülebilir. Diş kökü iltihabı tedavi edilmediği takdirde enfeksiyon tüm vücuda yayılabilir ve çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Çocuklarda diş eti iltihabı, farklı yemek artıklarının diş etinin arasına sıkışması ve ardından iyi temizlenmemesi sonucunda oluşabiliyor. Bununla birlikte çocukların daha hareketli olmalarıyla birlikte düşme, yaralanma gibi etkenlerde diş eti iltihabına yol açabildiği gözlemlenmiştir. Ayrıca bu durum antibiyotik ile geçmeyen diş iltihabı sorunlarına da sebep olabilir.

Çocuklarda oluşan diş apsesi zaman geçtikçe ilerler. Eğer tedavi edilmezse kronik hastalıklara kadar birçok farklı rahatsızlığa davetiye çıkarır. Peki, Çocuklarda diş apsesi belirtileri nelerdir? Antibiyotik ile geçmeyen diş iltihabı nasıl tedavi edilir?

Diş Kökü İltihabı (Enfeksiyonu) Nedir?

antibiyotik-ile-gecmeyen-dis-iltihabi Diş kökü iltihabı veya bilinen diğer ismiyle antibiyotik ile geçmeyen diş iltihabı, diş kökünde meydana gelen enfeksiyondur. Diş; dıştan içe doğru mine, dentin ve pulpa bölümlerinden meydana gelir. Pulpa, diş kökünün içerisinde yer alan dokudur. Ayrıca bu bölümde sinirler ve kan damarları da yer alır.

Dişlerde birikmeye başlayan bakteriler, zaman içerisinde enfeksiyona neden olur. Eğer uygun boşluk varsa bakteriler diş köküne kadar giderek bu bölümün iltihaplanmasına dahi yol açabilir. İşte bu durum, diş kökü iltihabı olarak isimlendirilir.

Dişlerin köklerinde meydana gelen enfeksiyon, sadece yetişkinlerde değil, aynı zamanda çocuklarda da görülür. Tedavi edilmediğinde enfeksiyon çene kemiğine kadar inebilir ve kemiklere zarar verebilir. Ayrıca kana karışarak, genel sağlığı da olumsuz olarak etkileyebilir. Bundan dolayı antibiyotik ile geçmeyen diş iltihabı, tespit edilir edilmez, uygun yöntemlerle tedavi edilmeli ve iltihap kurutulmalıdır.

Diş Kökü İltihabı Risk Faktörleri Nelerdir?

Diş köklerinde meydana gelen enfeksiyonlar, her yaştan insanda görülebilir. Bu rahatsızlık, bazı risk faktörlerini taşıyan kişilerde daha fazla görülür. Diş kökü enfeksiyonu için yaygın olan risk faktörleri şu şekildedir:

  • Kötü ağız hijyeni, enfeksiyonlara ilişkin en önemli risk faktörüdür. Ağız ve diş bakımını yapmayan, ağız sağlığını önemsemeyen kişilerde enfeksiyon oluşma olasılığı çok daha yüksektir.
  • Kötü beslenme alışkanlıkları, şekerli ve asitli gıdaların çok fazla tüketilmesi, bir diğer risk faktörüdür. Şeker ve asidin diş minesine zarar vererek dişin enfeksiyonlara karşı korumasız hale gelmesine katkı verdiği bilinmektedir.
  • Kuru ağız, bir diğer risk faktörü olup, bu durum genellikle ilaçların yan etkilerinden veya yaşlılıktan kaynaklanmaktadır. Ağız için nemin azalması, ağız sağlığına ilişkin risklerin artmasına neden olur.
  • Sigara kullanımı, diş sağlığı üzerinde ciddi bir risktir. Yapılan bazı araştırmalar, diş enfeksiyonu riskinin sigara içenlerde, içmeyenlerin iki katı olduğunu ortaya koymaktadır.

Diş İltihabı Belirtileri Nelerdir? Geçmeyen Diş İltihabı Belirtileri

antibiyotik-ile-gecmeyen-dis-iltihabi
Antibiyotik ile Geçmeyen Diş İltihabı

Antibiyotik ile geçmeyen diş iltihabı belirtileri nelerdir? Diş kökü iltihabının en yaygın görülen belirtisi, şiddetli bir diş ağrısıdır. Oluşan bu ağrılar, uzun süre devam eder, zaman zaman ise lenf bezleri ve kulağa etki eden türden olabiliyor. Yaygın olarak görülen diş kökü iltihabı belirtileri şu şekildedir:

  • Çene kemiğine doğru, boyuna ve kulak bölgesine yayılan şiddetli baş ağrıları.
  • Sıcak-soğuk yiyeceklere karşı dişlerde oluşan hassasiyet ve ağrı
  • Çiğneme ve ısırma esnasında ağızda oluşan ağrı ve sızlama
  • Yüzde ve yanakta oluşan şişme.
  • Çene altında bulunan lenf bezlerinde şişme
  • Ağız kokusunun kötü olması
  • Ağızda oluşan kötü tat
  • Yüksek ateş

Diş İltihabı Vücuda Yayılma Belirtileri Nelerdir? Antibiyotik İle Geçmeyen Diş İltihabı

Antibiyotik ile geçmeyen diş iltihabı sorunu nasıl çözülür? Dişte yaşanan enfeksiyonun vücudun diğer bölümlerine yayılması oldukça nadirdir. Fakat eğer böyle bir durum yaşanırsa sonuçları ciddi olabilir. Belirtileri şu şekildedir:

  • Ağızda yaşanan ağrılar
  • Boyun, yanak ve yüz bölgesinin şişmesi
  • Ciltte kaşıntı veya yanma hissiyatı
  • Mide bulanması
  • Kusma sorunu
  • Yüksek ateş
  • Şiddetli baş ağrısı sorunu
  • Çift görme veya görme kaybı problemi
  • Göz kapaklarının sarkık olması
  • Nefes almada zorluk yaşanması
  • Bilincin bulanıklaşması

Diş İltihabı Kana Karışma Belirtileri Nelerdir? Antibiyotik ile Geçmeyen Diş İltihabı

antibiyotik-ile-gecmeyen-dis-iltihabi Çocuklarda yaşanan diş kökü iltihabının vücuda yayılması durumunda genellikle ağrı, ateş, şişlik, yorgunluk ve halsizlik gibi genel belirtiler görülmektedir. Fakat bazı durumlarda antibiyotik ile geçmeyen diş iltihabı problemi de ortaya çıkmaktadır.

Dr. Sevil Borbay, çocuklardaki belirtileri detaylı olarak değerlendirerek ve gerekli tetkikleri yaparak antibiyotik ile geçmeyen diş iltihabı olup olmadığını kesin olarak belirlemektedir. Diş kökü enfeksiyonları ve tedavileri hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Antibiyotik ile Geçmeyen Diş İltihabı Nedenleri

Antibiyotik ile geçmeyen diş iltihabı, farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Yaygın olan nedenler şu şekildedir:

  • Bakteriler, en yaygın nedendir. Dişlerde görülen enfeksiyonların çok büyük bir kısmının arkasında bakteriler vardır.
  • Diş kökü iltihabı, bir diğer önemli nedendir. Antibiyotikler, önemli bir rahatlama sağlamasına karşın pulpa dokusunda meydana gelen iltihabı tam olarak temizlemez. Böyle durumlarda farklı tedavilerin uygulanması gerekir.
  • Periodontal hastalıklar, diş etlerinde enfeksiyona neden olabilir ve burada oluşan enfeksiyonlar daha sonraki süreçte diş köküne inebilir.
  • Kronik sistemik hastalıklar ve düşük bağışıklık, kişilerin enfeksiyonlara karşı düşük dirence sahip olmasına neden olur. Bu durum ise diş kökü iltihabı ile sonuçlanabilir.

Antibiyotikle geçmeyen enfeksiyonların arkasındaki nedenler bu şekildedir. Esasında buradaki nedenler, enfeksiyona neden olan durumlardır. Ancak bir enfeksiyonun antibiyotik ile geçmeyen diş iltihabı olarak nitelendirilmesi için antibiyotik tedavisine yanıt vermemesi gerekir. Enfeksiyonun antibiyotik tedavisine yanıt vermemesinin nedenleri ise şunlar olabilir:

  • Antibiyotikler sadece bakteriyel kaynaklı enfeksiyonları tedavi eder. Eğer dişlerde meydana gelen enfeksiyonlar bakteriyel kaynaklı değilse tedavi işe yaramayacak ve iltihap geçmeyecektir.
  • Bazı bakteriler, antibiyotiklere karşı dirençlidir. Dişlerdeki enfeksiyonun arkasında bu tipi bakteriler olduğunda rutin antibiyotik tedavisi istenen sonucu vermez.
  • Enfeksiyonun nedeni tam olarak tespit edilmeden kullanılan antibiyotikler de bazen işe yaramaz.

Buradaki durumlarda, antibiyotik tedavisine rağmen iltihap geçmez. Dolayısıyla da ilgili durum, antibiyotik ile geçmeyen diş iltihabı olarak nitelendirilir.

Diş Kökü İltihabı Tanısı Nasıl Konulur?

antibiyotik-ile-gecmeyen-dis-iltihabi Diş kökü enfeksiyonu tanısı, uygulanacak tedavinin doğru olarak belirlenmesi için çok önemlidir. Diş köklerinin dışarıdan görülmemesi, tanı için farklı yöntemlerden yararlanılmasını gerektirir. Tanı için kullanılan yöntemler şu şekildedir:

  • Fiziki Muayene

Fiziki muayenede, dişlerin farklı noktalarına dokunulur ve düşük basınç uygulanır. Diş kökünde enfeksiyon olması durumunda, dokunmaya ve basınca karşı aşırı duyarlılık gelişir. Ayrıca fiziki muayene ile diş etlerindeki kızarıklıklar, şişlikler de değerlendirilir.

  • Röntgen

Diş köklerindeki iltihabın hangi bölgelere yayıldığının görülmesinin en etkili yolu röntgen ve diğer görüntüleme yöntemleridir. Röntgen, enfeksiyonun diş kökünde olup olmadığını, hangi bölgelere yayıldığını anlamak için kullanılır.

  • BT Taraması

Tanı için genellikle fiziki muayene ve röntgen yeterli olur. Fakat ileri derecedeki enfeksiyonlarda, boyun bölgesinin enfeksiyondan etkilenip etkilenmediğinin anlaşılması için BT taraması istenebilir.

Antibiyotik ile Geçmeyen Diş İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dişlerde meydana gelen enfeksiyonlar kendisini apse, kızarıklık ve hassasiyet ile belli eder. Enfeksiyonların giderilmesi için farklı tedavi yöntemleri kullanılır. Antibiyotik, bu noktadaki en önemli seçeneklerden biridir. Ancak diş apsesi antibiyotikle geçmiyorsa daha farklı tedavi yöntemlerinin kullanılması gerekir. Diş kökü iltihabı için uygulanan tedaviler şu şekildedir:

· Antibiyotik Kullanımı

Enfeksiyon durumlarında ilk tercih edilen tedavi yöntemi antibiyotiktir. Antibiyotiğin kesin çözüm olmayacağı durumlarda dahi enfeksiyonun hafifletilmesi için kullanılması söz konusu olabilir. Bu noktadaki karar, hastanın durumu değerlendirilerek diş hekimi tarafından verilir.

· Kanal Tedavisi

Bir enfeksiyon antibiyotikle geçmiyorsa bu durum, diş kökünün enfekte olduğu anlamına gelebilir. Diş kökü enfeksiyonu için uygulanacak tedavilerin başında ise kanal tedavisi gelir. Kanal tedavisinde dişin üst kısmı açılır ve diş köklerine ulaşılır. Diş köklerindeki enfeksiyon temizlenir. Enfeksiyonla birlikte pulpa dokusu, sinirler ve damarlar da çıkarılır. Sonrasında ise bu bölge dolgu malzemesi ile doldurulur ve tedavi sonlandırılır.

· Diş Çekimi

Enfeksiyonun durumuna göre bazen dişin kurtarılmasının mümkün olmadığına karar verilir. Böyle durumlarda enfeksiyonun çene kemiğini ve diğer dişleri etkilememesi için enfekte olan diş çekilir. Diş çekiminin bu süreçteki son çare olduğu unutulmamalıdır. Diğer tedavilerden sonuç alınamazsa diş çekimi yapılır.

Dr. Sevil Borbay, çocuklarda görülen antibiyotik ile geçmeyen diş iltihabı hastalıkları konusunda önceliğini dişin kurtarılmasına vererek, enfeksiyonun giderilmesini sağlayan tedavi yöntemlerini tercih etmektedir. Diş kökü iltihabı ve çocuklara uygulanan tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Antibiyotik ile Geçmeyen Diş İltihabı Korunma Yolları

antibiyotik-ile-gecmeyen-dis-iltihabi Çocuklarda antibiyotik ile geçmeyen diş iltihabı yaşanabiliyor. Bu durumda aileler biraz endişe etse de bazı noktalara dikkat ederek yaşanan problemi en aza indirebilirsiniz. İşte o detaylar:

Hijyen: Çocuklara mutlaka diş fırçalama alışkanlığı edindirmek gerekir.
Diş Fırçalama Teknikleri: Çocuğunuzun diş fırçalama tekniklerini öğrendiğinden emin olun.
Diş İpi: Diş ipi kullandırma alışkanlığını kazandırın.
Diş Fırçası ve Macun Kalitesi: Diş fırçalarının ve diş macunlarının kalitesine özen gösterin.
Yemek Yeme Alışkanlığı: Fazla şeker kullanımına müsaade etmemek.
Ağız içi Problemler: Ağız kuruluğu problemine dikkat etmek.
Hekim Ziyareti: Diş hekimi ziyaretlerini en az yılda 2 defa gerçekleştirmek önemlidir.

Antibiyotikle Geçmeyen Diş Eti İltihabı Evde Tedavi Edilebilir mi?

Antibiyotik ile geçmeyen diş iltihabı tedavi yöntemleri mutlaka bir diş hekimi kontrolünde olmalıdır. Evde yapabileceğiniz yanlış bir yöntem çocuğunuza zarar verebilir veya geri dönüşü zor hatalara sebep olabilir. Bu nedenle en baştan hekiminiz ile birlikte bir tedavi planı belirlemek daha doğru olacaktır.

1 Aydır Geçmeyen Diş Apsesi Evde Tedavi Yöntemleri

Antibiyotik ile geçmeyen diş iltihabı evde tedavi edilebilir mi? Çocuğunuzun diş etinde yaşanan problemi ortadan kaldırmak için öncelikle bir hekim ile görüşüp muayene olması çok önemlidir. Aksi halde geçmeyen iltihaplar çocuğunuza zarar verebilir ve istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle evde herhangi bir yöntemi denememek gerekmektedir.

Evde Diş Apsesi Patlatma Zararlı mıdır?

Çocuğunuz antibiyotik ile geçmeyen diş iltihabı problemi yaşıyorsa evde asla apseyi patlatmayınız. Yapılması gereken ilk müdahale bir hekime muayene olmak olacaktır.

Diş Eti İltihabı Antibiyotik İsimleri

Diş eti iltihabını geçirebilmek için birçok farklı ilaç vardır. Bu ilaçlar çocuklarınızın yaşına ve kilosuna uygun olarak hekim tarafından verilmektedir. Bu nedenle bilinçsizce eczaneden antibiyotik alınmamalıdır.

Augmentin Diş Apsesi İçin Kullanılır mı?

Augmentin diş apsesi tedavisinde en sık verilen ilaçlardan biridir. Fakat çocuğunuzun sağlığı ve dişlerinin zarar görmemesi için doktor onayı olmadan asla ilaç vb maddeler verilmemelidir. Aksi halde beklenmedik kötü sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.

Kanal Tedavili Diş Kökü İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?

Antibiyotik ile geçmeyen diş iltihabı için tedavi seçeneklerinden biri kanal tedavisidir. Kanal tedavisi ile pulpa dokusu çıkarılır, enfeksiyon temizlenir ve ilgili bölge dolgu malzemesi ile doldurulur. Böylece iltihap kurutulur. Ancak kanal tedavisi uygulanmış bir dişte diş kökü iltihabı oluşursa uygulanacak tedavi daha farklı olur.

Bu süreçteki tedavi dişin durumuna göre değişmekle birlikte antibiyotik tedavisi, kanal tedavisinin yenilenmesi, ya da diş çekimi olabilir.

Mevcut tedavi seçeneklerinden sonuç alınamadığında, enfeksiyonun çene kemiğini ve diğer dişleri etkilememesi için diş çekimi seçeneği değerlendirilir. Çekim kararı, hastanın durumu dikkate alınarak diş hekimi tarafından verilir.

Antibiyotik ile Geçmeyen Diş İltihabı ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Antibiyotik ile geçmeyen diş iltihabı ile ilgili sık sorulan sorular ve bu soruların yanıtları aşağıda yer almaktadır.

1 – Antibiyotik ile Geçmeyen Diş İltihabı Tedavi Edilebilir Mi?

Antibiyotik ile geçmeyen diş iltihabı, tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Hastanın durumuna göre uygun tedavi yöntemlerinden biri kullanılarak iltihap kurutulur. Yaygın olarak kullanılan yöntem ise kanal tedavisidir.

2 – Diş Kökü İltihabı Nasıl Kurutulur?

Diş kökündeki enfeksiyon, kanal tedavisi ile kurutulur. Kanal tedavisi kapsamında diş kökündeki enfekte olan pulpa dokusu temizlenir. Ayrıca buradaki damar ve sinirler de alınır. Oluşan boşluk ise dolgu ile kapatılır. Böylece ilgili bölge, iltihaptan temizlenmiş olur.

3 – Diş Kökü İltihabı Hangi Antibiyotik İşe Yarar?

Diş kökü iltihabı için kesin çözüm antibiyotik tedavisi değildir. Antibiyotikler, enfeksiyonun küçülmesini ve belli ölçüde giderilmesini sağlar. Diş kökündeki iltihap için kanal tedavisi veya uygun olan diğer tedavilerin uygulanması gerekir.

4 – Diş Kökü İltihabı Evde Nasıl Geçer?

Diş kökü enfeksiyonun evde uygulanacak yöntemlerle geçmesi mümkün değildir. Dişlerdeki enfeksiyonlar ve enfeksiyon belirtileri için zaman kaybedilmeden diş hekimine başvurulması gerekir.