3 aylık bebek diş çıkarır mı? Bebeklerde ilk dişin çıkma dönemi değişkendir. Genellikle yeni doğan bebeklerin ilk dişleri olmamaktadır. Fakat bazı bebekler ilk dişleriyle birlikte doğabiliyor. Bu nedenle her bebeğin diş çıkarma dönemi birbirinden farklıdır. Peki, 3 aylık bebek diş çıkarır mı? Bebeklerin erken diş çıkarmasının nedenleri nelerdir?
Bebeklerde Erken Diş Çıkarma Nedenleri Nelerdir?
3 Aylık Bebek Diş Çıkarır mı?
Doğumda bebeğin ağzında bulunan dişlere natal dişler denmektedir. Doğumdan sonra ilk 30 gün içerisinde görülen dişlere ise neonatal dişler denmektedir. Natal ve Neonatal dişlerin %90’ı erkenden çıkan normal süt dişleri olduğu biliniyor. Fakat nadir de olsa %10’u artı diş olarak adlandırılmış olan fazla diş yapılarıdır. Öyle ki bu durumun neden olduğu hala tam olarak bilinmemektedir.
3 aylık bebek diş çıkarır mı? Natal ve neonatal dişler oldukça nadir görülür. Genellikle tıbbi bir durum teşkil etmez fakat bazen farklı bir hastalıkların habercisi olabilir. Bu dişler arasında en sık rastlanan alt orta kesici dişlerdir. Genellikle bu dişlerin kökleri tam olarak gelişmemiş olur ve ağız içerisinde yalnızca diş etine tutunmuş bir şekilde bulunurlar.
Diş hekimleri muayene esnasında birkaç noktaya dikkat ederler o hususlar ise şöyledir:
Eğer diş sallanıyorsa,
Dişlerin fazla olduğu tespit edildiyse,
Emmeyi olumsuz etkiliyorsa
Bebeğin diline zarar oluşturuyorsa,
Dişlerin çekilmesine karar verilebilir. Çünkü dişin düşüp bebeğin solunum yoluna kaçma riski vardır. Fakat muayenede dişlerin erken süt dişi olduğu tespit edilip, herhangi bir olumsuz duruma yol açmıyorsa dişler ağızda bırakılır. O halde bebeklerde erken diş çıkarma belirtileri nelerdir?
Bebeklerde Erken Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?
Her bebeğin diş çıkarma dönemleri birbirinden farklıdır. Her ne kadar erken çıkan süt dişleri ile ilgili çürük yatkınlığı gibi problemlerin ortaya çıkabileceği düşünülüyor olsa da bu durum tam olarak doğru değildir. Çünkü bebeklerin gelişimleri esnasında yürüme ve konuşma zamanları nasıl ki farklıysa diş çıkarma zamanlarının da farklı olacağı unutulmamalıdır. Peki, 3 aylık bebek diş çıkarır mı?
Nadirde olsa bazı bebeklerin süt dişleri erken veya geç çıkabilir. Fakat bu durum bazen bazı hastalıklara zemin hazırlıyor olsa da her bebeğin gelişim sürecinin farklı olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle bebeğinizle ilgili en iyi teşhisi doktorunuz karar verecektir. Bu yüzden sağlıklı olan bir bebeğin dişlerinin erken veya geç çıkması önemsenmemelidir.
3 Aylık Bebek Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir? 3 Aylık Bebek Diş Çıkarır mı?
Her bebeğin diş çıkarma belirtileri değişkenlik göstermektedir. Diş çıkarırken belirti göstermeyen bebekler olabileceği gibi diş çıkarma sürecini biraz daha sıkıntılı yaşayan bebeklerde bulunmaktadır. Diş çıkarma esnasında bebeklerde genellikle şu belirtiler görülmektedir:
Huzursuzluk
İştahsızlık problemi
Anne sütü ve biberona yönelme
Dışkısının ishale yakın olması
Hafif ateş
Ağrı hissi
Şişkin diş etleri
Yanakların normalden sıcak olması
Salya miktarında artış
Pişik problemi
Uyku düzeninde bozukluk
Kulak, diş ve yanakları kaşıma isteği
4 Aylık Bebek Diş Çıkarma Belirtileri
Bebeklerin diş çıkarma süreçleri aydan aya farklılık göstermemektedir. Genellikle diş çıkarma belirtileri her ayda aynıdır. Sadece 5 yaşını geçmiş olan çocuklarda süt dişlerini döküp kalıcı dişlerin çıkmaya başlamasında bu belirtiler görülmez. Bu nedenle 4 aylık diş çıkaran bebek ile 3 aylık diş çıkaran bebeğin belirtileri hemen hemen aynıdır.
Bebeklerde Diş Çıkarma Görüntüsü Nasıldır?
Diş çıkaran bebeklerin damak görüntüsü genelde şişkin olmaktadır. Salya miktarındaki artış ve damakların şişmesi en büyük belirtilerden biridir. Bu nedenle bu tarz belirtileri olan bebekler için diş çıkarıyor denebilir.
Diş Çıkaran Bebeğin Damak Görüntüsü
Diş çıkaran bebeğin damak görüntüsü şiştir. Diş çıkacak olan bölge normal zamana göre hafif şiş ve sert olabilir.
3 Aylık Bebek Diş Çıkarır mı Kadınlar Kulübü Kullanıcıları Ne Diyor?
3 aylık bebek diş çıkarır mı? Nadirde olsa evet. Bu nedenle erken dönemde diş çıkaran bebek anneleri bazen endişe yaşayabiliyor. Bu nedenle de bu tarz sorun yaşayan kişilerin fikirlerine ihtiyaç duyabiliyorlar. Kadınlar kulübü sosyal medya platformu da bunlardan biridir.
Genel itibari ile diş çıkarma aralıkları şu şekildedir:
Üst Ön Dişler
6-8 aylık dönemde çıkar ve 6-7 yaşında dökülür.
Üst Yan Dişler
9-11 aylık dönemde çıkar ve 7-8 yaşında dökülür.
Üst Köpek Dişleri
16-20 aylık dönemde çıkar ve 10-12 yaşında dökülür.
Üst Küçük Azılar
12-16 aylık dönemde çıkar ve 9-11 yaşında dökülür.
Üst Büyük Azılar
20-30 aylık dönemde çıkar ve 10-12 yaşında dökülür.
Alt Ön Dişler
5-7 aylık dönemde çıkar ve 6-7 yaşında dökülür.
Alt Yan Dişler
10-12 aylık dönemde çıkar ve 7-8 yaşında dökülür.
Alt Köpek Dişleri
16-20 aylık dönemde çıkar ve 9-12 yaşında dökülür.
Alt Küçük Azılar
12-16 aylık dönemde çıkar ve 9-11 yaşında dökülür.
Alt Büyük Azılar
20-30 aylık dönemde çıkar ve 10-12 yaşında dökülür.
4 Aylık Bebek Diş Çıkarır mı Kadınlar Kulübü Yorumları
4 aylık bebek veya 3 aylık bebek diş çıkarır mı? Bu sorunun cevabı evettir. Hatta bu aylarda bebekleri diş çıkaran anneler Kadınlar Kulübü sosyal medya platformunda yaşadıkları süreçleri paylaşıyorlar. Genellikle bir sorunla karşılaşmadıklarını belirten anneler doktor tavsiyesi ile ilerlemeyi tavsiye ediyorlar. Bu nedenle sizler de Galaksi Diş Kliniğimiz bünyesinde doktorunuz ile görüşerek süreci rahat bir şekilde atlatabilirsiniz.